Felelős szerkesztő és műsorvezető is felmondott a köztévénél

2012.01.11. 14:38 Módosítva: 2012.01.11. 14:59
Az Index úgy tudja, hogy a Lomnici-ügy miatt vezérigazgatói figyelmeztetést kapott felelős szerkesztő, és az m1 Híradó egyik műsorvezetője és riportere is távozik a közmédiától.

Mint ismert, a Lomnici-ügy miatt az első vizsgálatot követően három ember vezérigazgatói figyelmeztetést kapott, a riporter, az aznapi vezető vágó és a Duna TV Híradójának felelős szerkesztője. Néhány nappal később figyelmeztetést kapott a MTI Hírcentrum Duna TV Híradójáért felelős szerkesztője, Hegedűs István, majd december 15-én azonnali hatállyal kirúgták Élő Gábort, az MTI Hírcentrum vezetőjét és felmentették Papp Dánielt, az MTVA hír- és hírháttérműsoraiért felelős főszerkesztőjét (de a közéleti főszerkesztői posztot megtarthatta).

Nem kértek bocsánatot, sőt

A vezetők elmarasztalását követően azonban nem „rehabilitálták” a vezetői utasításokat végrehajtó, büntetést kapott munkatársakat, sőt ahogy múlt héten megírtuk, a riportot készítő – a blőrözés idején már egy másik forgatáson dolgozó – Horváth Aninak nem hosszabbították meg a szerződését.

A Lomnici-ügy miatt azonban - ahogy egy forrásunk fogalmazott - „nemcsak rajta álltak bosszút”, hanem a Duna TV Híradójának felelős szerkesztőjén, Fiók Éván is, akit kivettek a Híradó szerkesztéséből és a Közbeszéd című műsorba helyezték át. Mint megírtuk, két, az elmarasztalt kollégáikkal szolidaritást vállaló riportert, Benyó Ritát és Balogh Juditot is más műsorokba száműztek.

A legfrissebb hírek szerint Fiók Éva megelégelte a megpróbáltatásokat és a héten felmondott az MTVA-nál. Úgy tudjuk, hogy a felelős szerkesztő már korábban is jelezte aggályait a hírszerkesztési gyakorlat miatt, és többször jelezte felmondási szándékát, de „könyörögtek neki, hogy maradjon, mivel annyira kevés az ember”. Azonban nemcsak ő az egyetlen, aki személyes okokból felmondott a közmédiánál, hanem a Híradó egyik szerkesztő-riportere és hétvégi reggeli műsorvezetője, Váradi Béla is.

Nincs elég ember a Híradónál

De információink szerint a Híradónál más munkatársak is kérték, hogy vegyék ki őket a hírműsorból, mivel aggódnak amiatt, hogy a Híradó rossz megítélése a személyükre is rányomja a bélyegét, és azonosítják majd őket egy-egy nagy sajtóvisszhangot kapott üggyel (például ahogy Vígh Andrásból netes mém lett az Operaház előtti tüntetés kapcsán).

Ez némileg azonban ellentmond annak a másik információnak, hogy Gianone Péter január elsejei hatályú MTI Hírcentrum igazgatói kinevezését követően normalizálódni látszik a helyzet a hírosztályon, és reményeik szerint a vezetőség által kezdeményezett Hírbizottság létrehozása is arra utal, hogy változtatni szeretnének a korábbi gyakorlatokon.

Az viszont ugyanakkor többek szerint is problémákat okozhat, hogy a két csoportos létszámleépítés és az áthelyezések után alig maradt nagy gyakorlattal rendelkező riporter a Híradóknál, mint mondják, egy-két kivételtől eltekintve gyakorlatilag vidékről felrendelt tudósítók és gyakornokok csinálják élesben a hírműsorokat.