Most a Hír TV-t tüntette el a román Digi TV

2012.02.21. 13:54 Módosítva: 2012.02.21. 19:08
Február elején a magyarul is sugárzó TVR3 közszolgálati csatorná vette ki csomagjából a legnagyobb romániai műholdas programszolgáltató, a Digi TV, most pedig a Hír TV-t cserélte le Echo TV-re.

Eltűnt a Hír Tv az RDS&RCS digitális és kábeltelevíziós társaság programkínálatából, a szolgáltató az Echo Tv csatornának kívánt helyet biztosítani a műsorcsomagban - írja a kronika.ro.

Az RDS&RCS társaság ügyfélszolgálatának képviselője, Simona Neamţiu a Krónikának nyilatkozva csupán annyit mondott, a cég döntött úgy, hogy kiveszi kínálatából a Hír Tv-t. „A klienseinkkel kötött szerződésben is rögzítve van, társaságunk fenntartja a programkínálat változtatásának a jogát” – közölte a társaság képviselője.

Az erdélyi lap szerint a Magyar Polgári Párt (MPP) súlyos tévedés tartja, hogy a szolgáltató előzetes konzultáció nélkül iktatta ki kínálatából a hírcsatornát, és úgy vélik, a választás évében egy információs csatorna háttérbe szorítása óhatatlanul politikai felhangokat gerjeszt. A párt ugyanakkor reméli, hogy az RDS&RCS felülvizsgálja döntését, „nem adva ezáltal táptalajt mindazon szóbeszédnek, amely szerint a Hír Tv az RMDSZ hathatós közbenjárásának köszönhetően került ki a szolgáltató csomagjából.”

A romániai Digi TV legutóbb a TVR3 nevű, magyarul is sugárzó közszolgálati csatornát vette ki kínálatából, ám miután kiderült, hogy a 18 nyelven sugárzó adó rajta van a szolgáltatók számára kötelező listán, visszatették kínálatukba.

Az RDS-RCS telekommunikációs társaság egyébként a leggazdagabb romániai magyarnak számító Teszári Zoltán üzletember ellenőrzése alatt áll. A DigiTv romániai hálózatának alapcsomagjában egyébként számos magyar nyelvű adó található: így az előfizetők a Duna Tv mellett az ATV-t, az RTL Klubot, a Story Tv-t és a Nóta Tv-t is nézhetik.