A Klub Rádió nyerte a 92,9 MHz-es frekvenciát első fokon

2012.02.28. 15:59 Módosítva: 2012.02.28. 17:57
A döntés tulajdonképpen létrehozta a Klubrádió műsorszolgáltatási szerződését a 91,9MHz-es frekvenciára. Ha az ítélet jogerős lesz, akkor mégis jut frekvencia Budapesten a rádiónak. Egyelőe nem lehet tudni, hogy az NMHH megfellebbezi-e a döntést.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának szerződést kellett volna kötnie a Klubrádióval a 92,9 MHz-es frekvenciára, mondta ki elsőfokú ítéletében szerdán a Fővárosi Törvényszék.

A pert a Klub Rádió indította, mert azt kifogásolta, hogy bár 2010-ben pályázaton elnyerte a 92,9 MHz-es fővárosi frekvenciát, mégsem kapta meg. A döntés ellen a felek 15 napon belül fellebbezhetnek.

A frekvenciára a médiatanács jogelődje, az Országos Rádió és Televíziói Testület (ORTT) közműsor-szolgáltatók számára írt ki pályázatot, vagyis a nyertesnek nem kellett díjat fizetnie a frekvenciáért. A pályázaton a frekvenciát a Klub Rádió nyerte el, ugyanakkor mégsem lehetett szerződést kötni a rádióval. A médiatanács 2010 decemberében úgy határozott, hogy az áprilisban kihirdetett pályázatot eredménytelennek nyilvánítja, mivel a Klub Rádiónak ekkor élő szerződése volt a 95,3 MHz-es frekvenciára is, a jogszabályok pedig kizárták, hogy egy műsorszolgáltató egy vételkörzetben két rádiót üzemeltessen.

A rádió elsődleges kereseti kérelme szerint a műsorszolgáltatási szerződés már létrejött, hiszen az ORTT-t szerződéskötési kötelezettség terhelte azáltal, hogy a Klub Rádió pályázatát fogadta el nyertesként. Másodlagosan a rádió azt kérelmezte, hogy ha nincs ilyen szerződés, akkor azt a bíróság hozza létre. Ez utóbbinak adott helyt a Fővárosi Törvényszék.

A Klub Rádiót képviselő Bárándy Péter ügyvéd az ítélethirdetés után azt mondta: mivel a 95,3 MHz-es frekvencián már tavaly februárban lejárt a rádió műsorszolgáltatási szerződése – azóta ideiglenes szerződéssel sugároz itt -, ezért az arról való lemondásról már nem kell nyilatkoznia a rádiónak.