Hivatalosan is itt a magyar YouTube

2012.02.29. 14:15
A havi 2,7 millió látogató csütörtöktől saját, magyar Youtube-ot kap. A Sziget, a köztévé a TV2, a Jégkorong szövetséggel, és több magyar zenei kiadóval is megállapodtak arról, hogy tartalmaikat a főoldalon terítik majd.

Lokalizált, Magyarországra hangolt szolgáltatást indít a YouTube, melyen előtérbe kerül a magyar tartalom. Mint korábban írtunk róla, a videómegosztó ezentúl a YouTube.hu oldalon is elérhető lesz. A változás kiemelt helyet biztosít a legnépszerűbb magyar videóknak, ezen kívül fontos lehet a tartalomkészítők, tartalomsugárzók és hirdetők számára. A magyar oldal csütörtökön indul, jelenleg még átirányít a nemzetközi oldalra.

Magyarországról eddig is sokan látogatták a YouTube-tot, a statisztikák szerint havi 2,7 millió volt a látogatója a 18-49-es korosztályban. A magyar internetezők 27 százaléka napi legalább egyszer megnéz egy videót a YouTube-on - sorolta a statisztikákat Matthew Glotzbach, a YouTube európai igazgatója.

A youtube.hu címet már 2006-ban lefoglalta a Google, de csak tavaly év végén röppentek fel az első pletykák arról, hogy a videómegosztóból lokalizált, direkt a magyar felhasználókra szabott tartalmakat kínáló verzió indulna. Ezentúl alapértelmezett országként is ki lehet választani Magyarországot bárhonnan a világon, így a külföldön élők is használhatják magyarul a YouTube-ot.

A YouTube az elmúlt években néhány európai országban jelent meg lokalizált változattal, a bevezetés előtt mindenhol kemény tárgyalások voltak a helyi szerzői jogvédő szervekkel. Nem volt ez máshogy Magyarországon sem, a YouTube megállapodott az Artisjusszal, így a magyar szerzőknek akár anyagi haszonnal is járhat, ha feltöltik videóikat a YouTube-ra. Bevételük akkor keletkezik, ha a videókhoz hirdetések társulnak.

A YouTube tartalomszolgáltatókkal is megállapodott, többek között a Sziget Kulturális Szervezőirodával, MTVA-val, TV2-vel, Jégkorong szövetséggel, 1G Records, CLS Records és a Tom Tom Records kiadókkal, valamint a WMMD digitális zenei tartalom aggregátorral. Ez még csak a kezdet, további megállapodások várhatók a közeljövőben. a TV2-vel való megállapodás eredménye például, hogy hivatalosan kerülnek fel a Megasztár videói a YouTube-ra.

Hamarosan elindul a YouTube partner program, ez lehetővé teszi, hogy a feltöltött videók után az alkotók részesedjenek a reklámok bevételeiből, melyek a videók mellett jelennek meg.