Indul a magyar YouTube

2012.02.22. 19:46

A Kreatív.hu értesülései szerint a Google megállapodott a TV2-vel és az MTV-vel, hogy a videómegosztó hamarosan induló magyar verzióján a két tévécsatornától származó, máshol nem látható tartalmak is meg fognak jelenni.

A youtube.hu címet már 2006-ban lefoglalta a Google, de csak a tavalyi év végén röppentek fel az első pletykák arról, hogy a videómegosztóbol lokalizált, direkt a magyar felhasználókra szabott tartalmakat kínáló verzió indulna. A cégnek sem a magyar, sem a nemzetközi sajtóosztálya nem nyilatkozik a témában azóta sem, a Kreatívnak az egyik magyar közreműködőt, a TV2-t sikerült megszólaltatnia. A csatorna fontosnak tartja, hogy elsőként jelenjen meg a magyar videómegosztón, és az online hirdetési piac átalakulása, a közösségi média előretörése miatt már középtávon jó üzletet vár az együttműködéstől. A nagy vetélytárs RTL Klub egyelőre a saját weboldalán próbálja megszólítani a netezőket.

A YouTube az elmúlt két évben egy sor európai országban jelent meg helyi mutációkkal, ezeket a premiereket általában hossza tárgyalássorozat előzte meg a helyi szerzői jogvédő szervezetekkel. A bevált módszer szerint a jogtulajdonosok beállíthatják a saját tartalmaikra, hogy azokat kik láthatják, akár le is tilthatják azokat. Ha azonban elérhetőnek hagyják meg, részesülnek a videó mellett megjelenő hirdetések bevételéből, bárki is töltötte fel azt.