92,9 MHz: a Klubrádió kérése ellenére fellebbezett az NMHH

2013.01.22. 10:14 Módosítva: 2013.01.22. 11:07
Nem ért véget a 92,9-es frekvenciáért folytatott küzdelem, mivel ugyan első fokon a bíróság a Klubrádiónak ítélte a közösségi frekvenciát, az NMHH Médiatanácsa a sorozatos pervesztései ellenére ismét megtámadta az ítéletet.

A Médiatanács megfellebbezte a Fővárosi Törvényszék november 14-ei ítéletét, mely ismét a Klubrádiónak ítélte a 92,9-es frekvenciát, és létrehozta a rádió műsorszolgáltatási szerződését - tudta meg a Népszabadság.

A 92,9 rövid története

A frekvenciára még a Médiatanács jogelődje, az Országos Rádió és Televíziói Testület (ORTT) írt ki pályázatot. Ez a pályázat kizárólag közműsor-szolgáltatásra szólt, azaz a nyertesnek nem kellett díjat fizetnie a frekvenciáért. A pályázaton meghirdetett frekvenciát 2010 áprilisában a Klubrádió nyerte el, a testület azonban a parlamenti választásokat követően határozatképtelenné vált, ezért a szerződés nem jöhetett létre a két fél között. Az ORTT utódjaként létrejövő Médiatanács pedig 2010 decemberében eredménytelennek nyilvánította az áprilisi pályázatot.

A Klubrádió bíróságon támadta meg a döntést. Az elsőfokú bíróság tavaly februárban a Klubrádiónak adott igazat, és létrehozta ezt a műsor-szolgáltatási szerződést. A hatóság azonban fellebbezett, mert szerinte az új médiatörvény alapján csak hatósági szerződéssel lehet frekvenciához jutni, ami a médiahatóság jogköre, nem pedig polgári bíróságé. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon visszaküldte első fokra a keresetet. A médiatanács fellebbezésének az ítélőtábla annyiban adott helyt, hogy az elsőfokú bíróság figyelmen kívül hagyta az új médiatörvényt, a szerződést létrehozó elsőfokú döntést azonban az ítélőtábla megalapozottnak találta. Ezt követően az új eljárásban a Fővárosi Törvényszék november 14-én ismét a Klubrádiónak ítélte a frekvenciát.

A Klubrádió vezérigazgatója múlt szerdán levélben arra kérte Szalai Annamáriát, hogy ne fellebbezzék meg az ítéletét. Arató szerint az NMHH évek óta peres viszonyban áll a Klubrádióval, ez idő alatt hat bírósági ítélet erősítette meg, hogy "a Klubrádió műsorszolgáltatására nemcsak igény van, hanem joga is van tevékenységét folytatni".

Arató levelében azt kérte, hogy a hatóság ne fellebbezzen az elsőfokú ítélet ellen, hanem a lehető legrövidebb idő alatt teremtsék meg a Klubrádió számára a tartós működés feltételeit akár a 92,9-es, akár a 95,3-as frekvencián a közösségi műsorszolgáltatás feltételrendszere alapján.

A fellebbezésre rendelkezésre álló határidő hétfőn járt le, a Népszabadság kérdésére a Médiatanács szóvivői irodája azt válaszolta, hogy megfellebbezték az ítéletet, mert úgy vélik, hogy "a Médiatanács – mint minden más esetben – így a Klubrádió esetében is a vitás ügyek olyan megoldásában érdekelt, ami garantálja a rádiós piac etikus, mindenkire nézve egyforma szabályok szerinti működésének biztonságát".

Mint írták, "a Budapest 92,9 MHz-es frekvencia ügyéhez hasonló bonyolult jogi hátterű esetek megoldásának legbiztosabb és legrövidebb útját az eljárások jóhiszeműségének megkérdőjelezése helyett egymás jogállami lépéseinek tiszteletben tartása jelentheti. Biztosak vagyunk abban, hogy ezt és csakis ezt az utat követve kivétel nélkül minden vitás ügy jogállami megoldása megtalálható. A Médiatanács ezúttal is a jogállami megoldást választotta, és élt a jogorvoslat lehetőségével".

Arató András az NMHH fellebbezésére úgy reagált a lapnak, hogy a Médiatanács lépése újra azt bizonyítja számukra, hogy a hatóság nem kíván megegyezni velük. "Csak egy lebeg a szemük előtt, hogy mi ne legyünk" - mondta.

A Klubrádió perben áll az NMHH-val a jelenleg ideiglenes engedéllyel használt 95,3-as frekvenciáért is, az ügyben január végén születhet jogerős ítélet.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a Klubrádió ügyében Neelie Kroes médiaügyekkel foglalkozó EU-biztos úgy nyilatkozott, hogy "még mindig aktívak és érdekeltek vagyunk. Nem adjuk fel, és éppen ma kaptunk ehhez támogatást". Kroes ezzel a lap szerint arra utalhatott, hogy a bizottság jogi alapot talált rá, hogy megindítsa a kötelezettségszegési eljárást, ha az szükséges. Mint ismert, a bizottság levélben kért tájékoztatást az NMHH-tól a frekvenciakiosztási eljárásokkal kapcsolatban.