Elismerte a szexuális zaklatás tényét a BBC műsorvezetője

2013.05.03. 11:08
Stuat Hall, a BBC műsorvezetője húsz éven keresztül molesztált lányokat, a legfiatalabb alig kilenc éves volt. Egy felérés szerint a brit közmédiánál gyakran félelemmel teli a légkör.

Beismerte a szexuális erőszak tényét Stuart Hall, a BBC 83 éves sportriportere, akit  még januárban vádoltak meg azzal hogy megerőszakolt egy 22 éves nőt. Azóta már 14 rendbeli szexuális erőszakkal vádolják, ezek közül tíz esetben az áldozat kiskorú, a legfiatalabb lány mindössze 9 éves volt.

Az egyik tanú elmondása alapján, amikor kiválasztották, hogy szerepelhet Hall egyik műsorában, a műsorvezető azonnal letámadta őt, szájon csókolta és meg akarta erőszakolni, amire csak azért nem került sor, mert Hall lépteket hallott a folyosóról. Azt azonban még közölte a lánnyal, hogy ki kellene fejeznie köszönetét.

Az áldozat elmondta, soha nem felejtette el Hall hangját, mindig megrémült, mikor hallotta a tévében vagy rádióban beszélni, és soha nem értette, hogyan vezethet műsort egy ilyen ember, ídézi a Guardian.

Barátilag közeledett

Hall 1968 és 1989 között 14 esetben erőszakoskodott fiatal lányokkal, sok esetben állítólag a lányok szülei is tudtak róla. Hall először károsnak és hamisnak nevezte az őt ért vádakat, tegnap azonban beismerte a bíróságon a szexuális zaklatás tényét.

A csütörtöki tárgyaláson az ügyész egy megalkuvó támadóként jellemezte Hallt, aki több évtizeden keresztül támadott meg fiatal lányokat Az ügyész szerint a nyomozás során az áldozatok feltűnően hasonló részletekről számoltak be. E szerint Hall mindig barátilag közeledett az áldozatihoz, majd kivárta a megfelelő pillanatot, amikor elszigetelhette a kiszemeltjét. Hallt a BBC már tavaly decemberben felfüggesztette, tegnap pedig hivatalosan ki is rúgták. Hall az utóbbi időben focimeccseket közvetített a rádióban.

A BBC szóvivője azt mondta, „meghökkentek Hall szégyenteljes cselekedetein” és együtt éreznek az áldozatokkal. Elmondta, továbbra is együttműködnek a rendőrséggel, és azt is ki akarják deríteni, a BBC területén is történt -e erőszak. A 22 évs nő megerőszakolásának ügyében végül a vádat ejtették, mivel az áldozat, - akit Hall még 1976-ban erőszakolt meg, nem akart tanúskodni a bíróságon. Ítélet az ügyben június 17-én várható.

Felmérés a BBC-nél

Egy a napokban megjelent tanulmány szerint az elmúlt hat évben 37 panasz érkezett a BBC-hez szexuális zaklatás ügyében, bár ezek közül egyik sem kötődik, híres, ismert nevekhez. Az ott dolgozók szerint a légkör sokszor aggodalommal és félelemmel teli. Tony Hall a BBC új igazgatója most azt ígérte, zéró toleranciát hirdet mindenféle, így a verbális erőszak ellen is. Szerinte tény, hogy vannak olyan vezető munkatársak, és sztárok, akik érinthetetlenek és úgy gondolják, rájuk  más szabályok vonatkoznak. A felmérésben, melynek célja eredetileg a BBC-nél zajló szexuális zaklatások feltárása volt, 930 munkatárs vett részt. A BBC-nél minden évben 22 000 alkalmazott, és 60 000 szabadúszó dolgozik.