Ezrek tüntetnek Athénban a köztévé miatt

2013.06.12. 15:06
Görög pártok és szervezetek sürgetik a kormányt, hogy vonja vissza hirtelen intézkedését a közmédia megszüntetéséről.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a rendkívüli pénzügyi helyzetre való tekintettel, takarékossági okokból átmenetileg felfüggesztik a görög közszolgálati rádió és televízió, a Hellenic Broadcasting Corporation (ERT) működését. A bejelentés kisebb sokkot okozott Athénban. Az intézkedéssel a költségvetési hiány csökkentését szeretnék elérni. A görög ellenzék vezetője, Alexis Tsipras arra szólította fel a kormányfőt, hogy vonja vissza intézkedését, mely mintegy 2700 munkahely megszűnését jelenti.

A közszolgálati médiában dolgozók és a szakszervezetek támogatásával több ezer ember tüntet Athénban a televízió épülete előtt, a szakszervezetek pedig sztrájkra szólítottak fel. 24 órás sztrájkot hirdetett a görög újságírók szakszervezete is, kivéve azokat, akik nem hajlandók elhagyni posztjukat a köztévénél. A közmédia felfüggesztését még a Görög Ortodox Egyház feje is elítélte, aki szerint az erőszakos bezárással egyszerűen feláldozták a dolgozókat. Az ERT külügyi vezetője a BBC-nek elmondta, a döntés váratlanul érte az újságírókat, nem tudják elfogadni, hogy egy demokráciában ne legyen közszolgálati média.

A kormány szerint azonban a közszolgálati médiában elfolyt a pénz. Szeretnék majd egy későbbi időpontban újraindítania sugárzást, ám egy sokkal kisebb stábbal. Nyilatkozatuk szerint minden dolgozót kompenzálnak majd, és mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy az átalakított ERT-nél állásra pályázzon. Az átszervezés egyébként már eddig is téma volt, ami ellen a közmédia dolgozói hónapokon keresztül tiltakoztak. Az 1938 óta működő ERT-nek három országos csatornája, valamint négy országos és számos regionális rádióállomása volt.