Madonna a legjobban kereső celeb

2013.08.29. 14:14
Az énekesnő 125 millió dollárt szedett össze úgy, hogy legutóbbi lemeze kis túlzással senkit nem érdekelt. Spielbergnek is jó éve volt, 100 millió szedett be, főleg filmjei jogdíjaiból.

A szokásos nyári listadömping legújabb darabja nem művészeti ágak szerint rangsorol, hanem státusznak megfelelően, azaz a világ legjobban kereső celebritásait sorolja fel, foglalkozásra való tekintet nélkül. A Forbes korábban kiadta a legjobban kereső írók, színésznők, színészek és tévések listáját is, most pedig itt van egy összesített űberlista, amit meglepetésre a popzene nagyasszonya, Madonna vezet.

Az 55 éves énekesnő MDNA nevű turnéja, a róla elnevezett parfüm és ruhamárka 125 millió dollárt hozott a konyhára, ami azért fura, mert legutóbbi albuma meglehetősen nagy bukás volt, egymillió példányt is alig tudtak eladni belőle, a Give Me All Your Luvin' című "kislemez" pedig tulajdonképpen senkit nem érdekelt. A Forbes azt is megjegyzi, hogy Madonna 1999 óta nem keresett ennyi pénzt egy év alatt.

A turné viszont óriási siker volt, teltházas bulikat adott mindenütt, márpedig a jegyárak 100 dollárnál (22 400 forint) kezdődtek. A Billboard a teljes turnébevételt 305 millióra becsüli, ebből a Forbes által vizsgált 2012 június - 2013 június közti időszakra becslések szerint 90 millió dollár eshet. Második helyen 100 millió dollárral Steven Spielberg áll, aki a filmjei jogaiból a mai napig szépen keres - ha valahol levetítik az ET-t vagy a Jurassic Parkot, a kassza máris csilingel a Spielberg birtokon.

A rendező legutóbbi filmje, a Lincoln szakmai és közönségsiker is volt, 275 millió dolláros bevételt termelt, amiből Spielberg szépen részesedett, mint ahogy a Falling Skies (Éghasadás) és A búra alatt című tévésorozatok után is kapott pár milliót, valamint a Universallal fennálló szerződés értelmében a stúdió élményparkjában eladott belépőjegyek után is százalékot kap.

A harmadik helyen E.L. James, A szürke ötven árnyalata és folytatásainak írója, Simon Cowell producer és Howard Stern rádiós áll 95-95 millió dollárral. James könyveiből világszerte 70 millió példány ment el, a filmjogokat pedig elég magas összegért értékesítette. Cowell a Csillag születik és eredetijének kiötlőjeként és az X-Factor-franchise megalkotójaként keres szépen, Stern pedig rádiózik és a tévében zsűrizik - pont Cowell America's Got talent című műsorában.

Őket követi James Patterson bestselleríró (91 millió dollár), Glenn Black tévés műsorvezető (90 millió dollár) és Michael Bay producer-rendező (82 millió dollár), majd Jerry Bruckheimer és Lady Gaga 80-80 millióval.