Nem a Time Warner, hanem az HBO ért volna 80 milliárdot

2014.07.17. 13:02
Elemzők szerint a médiacápa kidobna nyolcvan milliárd dollárt, hogy megszerezze a prémiumcsatornát.

Az Index is megírta, hogy a 21st Century Fox 80 millárd dollárt ajánlott a Time Warnerért, a médiakonszern azonban visszautasította az ajánlatot azzal az indokkal, hogy nem szolgálja a cég érdekeit.

A Quartzon megjelent cikk szerint azonban a Fox-tulajdonosnak a legfőbb szándéka nem az egész Time Warner-birodalmat megszerezni, hanem csak egy kis szeletét, nevezetsen az HBO-t. Az HBO jelenleg az olyan prémiumsorozatokkal, mint A törvény nevében, a Trónok harca, vagy a Szilíciumvölgy hatalmas kritikai- és közönségsikereket tudhat magának, ami viszont ennél is fontosabb, hogy a statisztikák szerint kevesebb előfizetője van, mint a streamingszolgáltató Netflixnek, de mégis több pénzt termel. 

Az HBO a Time Warner legkisebb pénzforgalmat generáló egysége, de mégis a legnyereségesebb, még a filmgyártással is összevetve. A Bloomberg egyik forrása szerint Murdoch és a Fox nagyjából 20 milliárd dollárra becsülik az HBO értékét.

Az HBO-nak összesen 127 millió előfizetője van világszerte és hetven országban van jelen, viszont csak a skandináv államokban lehet kizárólag az online szolgáltatására előfizetni. Elemzők szerint ha a Fox megszerezné a Time Warnert, az első dolga lenne kiterjeszteni ezt a szolgáltatást más országokra is, így az HBO beépített hírnevével és minőségi garanciájával hatalmasat tudna szakítani.