Senki nem akadályozta a lengyel tévéseket

2014.09.11. 13:23

„A Gazeta Wyborcza állításával szemben senki sem akadályozta a TVP lengyel televízió stábjának munkáját a Szabadság Expressz rendezvénysorozat szeptember 3-i sajtónyilvános parlamenti beszélgetésén” – közölte az Országgyűlés Sajtóirodája.

A lengyel baloldali liberális napilap múlt pénteken írt cikket arról, hogy a rendszerváltás 25. évfordulója alkalmából szervezett parlamenti programon a részt vevő fiatalok egy része vitába keveredett Kövér László házelnökkel az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban, írja az MTI. A tudósítás szerint a parlament munkatársai megpróbálták rávenni a lengyel tévé jelen lévő stábját, hogy ne hozza nyilvánosságra a felvételt. Azzal is megvádolták a lengyel tévéseket, hogy manipulálni akarják a házelnök nyilatkozatának tartalmát. (Az esetről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.)

Az Országgyűlés Sajtóirodája most azt írta, hogy senki sem akadályozta a TVP lengyel televízió stábjának munkáját – mint ahogy a többi jelen lévő újságíró munkáját sem – és a fórumról készített felvétel közzétételét sem.

Szerintük a lengyel riporter a rendezvény után interjút kért Kövér Lászlótól, aki „készségesen válaszolt a feltett kérdésekre”. A házelnök munkatársai ezután azt kérték a lengyel stábtól, hogy a mintegy 8 perces interjút teljes egészében, vágatlanul sugározzák, amit a riporter megtagadott. „Mindezekre tekintettel, a megvágott interjú közzétételéhez az elnöki kabinet nem járult hozzá” – írja a sajtóiroda.