Ezért nem közölte a Charlie Hebdo karikatúráit a New York Times

2015.01.09. 13:29

A Charlie Hebdo magazin szerkesztősége elleni brutális támadás után  CNN mellett a New York Daily News, a Telegraph, a Washington Post, az Associated Press és a New York Times is úgy döntött: a vérengzésről szóló hírekben nem közlik le többet az iszlámra nézve sértőnek tartott Charlie Hebdo-karikatúrákat. A lépés óriási felzúdulást keltett a neten, sok hozzászóló szerint ugyanis ezzel az öncenzúrával az angol nyelvű lapok elismerték, hogy az iszlám terror legyőzte az európai szólásszabadságot.

Margaret Sullivan, a New York Times public editora viszont a blogján írta meg, miért jutott a patinás napilap erre a döntésre. A public editor egyébként nehezen körülírható poszt, mivel a hazai újságírásban még csak hasonló sincs: olyan szerkesztőségi főmunkatárs, aki afféle olvasószerkesztőbe oltott médiaombudsmanként és a szerkesztőség belső ellenzékeként az újságírói etika mindenkori őre, aki ha úgy érzi, a lapja rossz úton jár, vagy valamiben hibás döntést hozott, akkor arról egy külön blogon ír ellenvéleményt.

Sullivan így tett most is, amikor közzétette a New York Times első emberével, Dean Baquet vezető szerkesztővel való beszélgetését:

Baquet szerdán még úgy gondolta, le kell hoznunk a képeket, hiszen azoknak nemcsak hírértékük van, de ezzel is kiállunk a szólásszabadság mellett, miközben szolidaritást vállalunk a lemészárolt újságírókkal.

A public editor szerint a vezető szerkesztő ezután fél napot töprengett a kérdésen, kikérte a többi szerkesztő véleményét, és konzultált a New York Times nemzetközi irodájával is. Ők azt mondták, nem érzik veszélyesnek, ha a Times is lehozza az iszlámellenes karikatúrákat,  Baquet azonban nem akarta kockáztatni az újságírók biztonságát:

Több oldalról is megvizsgáltam a kérdést, és közben kétszer is meggondoltam magam. De végül egyszemélyi döntést hoztam.

Sullivan szerint a karikatúrák letiltását a vezető szerkesztő végül azzal indokolta, hogy nem akarja kockáztatni a muszlim hitű Times-olvasók haragját, aki szerint ezek a rajzok szentségtörésnek számítanak. Ráadásul  Baquet  szerint a karikatúrák már túlmutattak a vicc és a szatíra műfaján: a  Charlie Hebdo  címlapjai inkább már felesleges sértegetések, amiket nem kellene mutogatni.

Az Index viszont nem ért egyet a New York Times és a többi külföldi lap öncenzúrájával,

ezért a szabad véleménynyilvánítás jegyében továbbra sem takarjuk ki karikatúrákat, és bemutatjuk a Charlie Hebdo iszlámellenes rajzait:    

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport