Gundel Takács Gábor szerint a magyarok nyerték a Játék határok nélkül-t

2015.01.27. 09:42
A Játék határok nélkül tavalyi, de a tévében idén befejezett kiadása tegnap óta szolgáltat ismét beszédtémát a sajtónak: megírtuk, hogy a vetélkedő végeredménye elég felemásnak tűnik, hiszen nálunk a magyar, az orosz és a francia tévében az orosz csapat nyert, és ez ugye nem stimmel. Az MTVA és a műsor francia producere azzal védekezett, hogy egy szabályváltoztatás miatt a tavaly forgatott évadban egy feladatot külön kezeltek, és annak győztese kapott egy különdíjat, míg a többi öt feladat eredményéből összeadódó pontszám adta a hivatalos végeredményt.

A Class FM Morning Show című műsora felhívta Gundel Takács Gábort és Harsányi Leventét, a Játék határok nélkül műsorvezetőit, és megkérdezte őket a történtekről - a válaszok pontosan azt igazolták, amit mi is írtunk. Harsányi Levente ugyan azt mondta, hogy ő nem volt ott az oroszok díjátadójánál, és azt sem tudja, hogy nézett ki a trófea, amit kaptak ("nagy a stúdió", magyarázta "nem lehet mindent látni"), ami nem igaz, hiszen a tévében is világosan látszott, hogy ott tapsol. Mármint az orosz és francia tévében, hiszen a magyar adásban az oroszok díjátadója nem szerepelt:

Játék határok nélkül - francia kiadás, eredményhirdetés

Sokkal érdekesebb volt az, amit Gundel Takács Gábor mondott el, aki kissé pikírten jegyezte meg, hogy talán fel kellett volna hívnunk, mielőtt írunk a műsorról - hívtuk, kétszer is, de nem vette fel nekünk a telefont, és nem is hívott minket vissza, így részünkről ezt a kanyart lezártnak tekintjük. Az MTVA-nak is írtunk levelet, de egyelőre ők sem válaszoltak megkeresésünkre.

Gundel Takács szerint a műsort gyártó francia cég szervezetlen, kapkodós, nem igazán hozzáértő vagy átgondolt koncepció alapján rakta össze a műsort, például nem volt, csak egy játékvezető, aki értelemszerűen nem tudott egyszerre hat versenyzőre figyelni, stb. A felvételek alatt az oroszok végig úgy viselkedtek, mintha külön műsorban szerepelnének, aminek az az oka, hogy rengeteg pénzzel támogatták a produkciót, saját stúdiójuk volt Budapesten, celebeket reptettek a forgatásra és 150 nézőt, amit mi is megírtunk korábban.

Az anyagi befolyásuk viszont, fejtegette Gundel Takács, akár azt is eredményezhette, hogy a francia tévében bemutatott verzióban őket hozták ki nyertesnek, hiszen a forgatás alatt is teljesítették minden kívánságukat.

Kivéve egyet.

A magyar producerek ugyanis a játékszabályok megváltoztatására kérték meg a francia producereket, mondván, az nem jól veszi ki magát, ha magyar tévében oroszok nyernek, és mivel az orosz csapat arra a bizonyos falmászó számra nagyon rákészült, és általában nyerte is, ezt kivetették a hivatalos versenyprogramból, hogy ne legyenek akkora előnyben. Aztán leforgatták a Játék határok nélkül című verziót, amiben öt versenyszám alapján hirdettek nyertest, és ezek mi lettünk. Az oroszok a Bajnokok falát nyerték meg, és kaptak érte különdíjat.

Ez egybeesik a mi verziónkkal, azaz két műsor forgott egyszerre, mi az egyiket, az oroszok a másikat nyerték meg, hiszen az oroszok nem foglalkoztak a magyarok kérésére bevezetett új szabállyal, ők úgy tekintettek erre az évadra is, mint az előzőekre. Gundel Takács szerint egyébként az is előfordulhat, hogy mivel a szabályváltoztatás csak ezt az évadot érintette, a franciáknál azért került úgy adásba a műsor, hogy az oroszok nyertek, mert ott így szokták meg a műsormenetet, azaz a Bajnokok fala is szerves része a versenynek. Ahogy az is volt 2005 óta, mióta létezik ez a fajta játék, tegyük hozzá nagyon gyorsan, azaz a mi évadunk volt az anomália, amiben a szabályt megváltoztatták.

A műsorvezető szerint az egyiptomi verzióban is minket hoztak ki nyertesnek, ami részben igaz is, a reggel megtekintett videóban valóban látható, ahogy a magyar csapat egy tabellán a legtöbb ponttal áll, és utána mindenki nagyon örül, de a műsor végén mégsem minket mutatnak a trófeával, sőt, erre sehol nem kerül sor abban az adásban sem, hanem az oroszokat.

De ha már a furcsaságoknál tartunk, mikor megkérdezték, hogy miért indult a falmászós feladatban az orosz csapat a legmagasabb pozícióból, Gundel Takács azt felelte, hogy a döntőben biztos nem, legalábbis a magyar tévében. Ez speciel nem így van, tessék, sárgában a magyar versenyző, a kép a verseny elindulásának pillanatában készült.

Screen Shot 2015-01-27 at 9.35.56.png

Arra még mindig nem kaptunk választ, hogy ha ez a szabályváltoztatás általános érvényű volt, akkor miért nem úgy konferálta fel az oroszok díját a műsorvezető (aki minden adásban ugyanazt mondja) hogy különdíj, és az miért volt pontosan olyan, mint a fődíj, ami nekünk járt.