Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gundel Takács Gábor szerint a magyarok nyerték a Játék határok nélkül-t

2015.01.27. 09:42
A Játék határok nélkül tavalyi, de a tévében idén befejezett kiadása tegnap óta szolgáltat ismét beszédtémát a sajtónak: megírtuk, hogy a vetélkedő végeredménye elég felemásnak tűnik, hiszen nálunk a magyar, az orosz és a francia tévében az orosz csapat nyert, és ez ugye nem stimmel. Az MTVA és a műsor francia producere azzal védekezett, hogy egy szabályváltoztatás miatt a tavaly forgatott évadban egy feladatot külön kezeltek, és annak győztese kapott egy különdíjat, míg a többi öt feladat eredményéből összeadódó pontszám adta a hivatalos végeredményt.

A Class FM Morning Show című műsora felhívta Gundel Takács Gábort és Harsányi Leventét, a Játék határok nélkül műsorvezetőit, és megkérdezte őket a történtekről - a válaszok pontosan azt igazolták, amit mi is írtunk. Harsányi Levente ugyan azt mondta, hogy ő nem volt ott az oroszok díjátadójánál, és azt sem tudja, hogy nézett ki a trófea, amit kaptak ("nagy a stúdió", magyarázta "nem lehet mindent látni"), ami nem igaz, hiszen a tévében is világosan látszott, hogy ott tapsol. Mármint az orosz és francia tévében, hiszen a magyar adásban az oroszok díjátadója nem szerepelt:

Sokkal érdekesebb volt az, amit Gundel Takács Gábor mondott el, aki kissé pikírten jegyezte meg, hogy talán fel kellett volna hívnunk, mielőtt írunk a műsorról - hívtuk, kétszer is, de nem vette fel nekünk a telefont, és nem is hívott minket vissza, így részünkről ezt a kanyart lezártnak tekintjük. Az MTVA-nak is írtunk levelet, de egyelőre ők sem válaszoltak megkeresésünkre.

Gundel Takács szerint a műsort gyártó francia cég szervezetlen, kapkodós, nem igazán hozzáértő vagy átgondolt koncepció alapján rakta össze a műsort, például nem volt, csak egy játékvezető, aki értelemszerűen nem tudott egyszerre hat versenyzőre figyelni, stb. A felvételek alatt az oroszok végig úgy viselkedtek, mintha külön műsorban szerepelnének, aminek az az oka, hogy rengeteg pénzzel támogatták a produkciót, saját stúdiójuk volt Budapesten, celebeket reptettek a forgatásra és 150 nézőt, amit mi is megírtunk korábban.

Az anyagi befolyásuk viszont, fejtegette Gundel Takács, akár azt is eredményezhette, hogy a francia tévében bemutatott verzióban őket hozták ki nyertesnek, hiszen a forgatás alatt is teljesítették minden kívánságukat.

Kivéve egyet.

A magyar producerek ugyanis a játékszabályok megváltoztatására kérték meg a francia producereket, mondván, az nem jól veszi ki magát, ha magyar tévében oroszok nyernek, és mivel az orosz csapat arra a bizonyos falmászó számra nagyon rákészült, és általában nyerte is, ezt kivetették a hivatalos versenyprogramból, hogy ne legyenek akkora előnyben. Aztán leforgatták a Játék határok nélkül című verziót, amiben öt versenyszám alapján hirdettek nyertest, és ezek mi lettünk. Az oroszok a Bajnokok falát nyerték meg, és kaptak érte különdíjat.

Ez egybeesik a mi verziónkkal, azaz két műsor forgott egyszerre, mi az egyiket, az oroszok a másikat nyerték meg, hiszen az oroszok nem foglalkoztak a magyarok kérésére bevezetett új szabállyal, ők úgy tekintettek erre az évadra is, mint az előzőekre. Gundel Takács szerint egyébként az is előfordulhat, hogy mivel a szabályváltoztatás csak ezt az évadot érintette, a franciáknál azért került úgy adásba a műsor, hogy az oroszok nyertek, mert ott így szokták meg a műsormenetet, azaz a Bajnokok fala is szerves része a versenynek. Ahogy az is volt 2005 óta, mióta létezik ez a fajta játék, tegyük hozzá nagyon gyorsan, azaz a mi évadunk volt az anomália, amiben a szabályt megváltoztatták.

A műsorvezető szerint az egyiptomi verzióban is minket hoztak ki nyertesnek, ami részben igaz is, a reggel megtekintett videóban valóban látható, ahogy a magyar csapat egy tabellán a legtöbb ponttal áll, és utána mindenki nagyon örül, de a műsor végén mégsem minket mutatnak a trófeával, sőt, erre sehol nem kerül sor abban az adásban sem, hanem az oroszokat.

De ha már a furcsaságoknál tartunk, mikor megkérdezték, hogy miért indult a falmászós feladatban az orosz csapat a legmagasabb pozícióból, Gundel Takács azt felelte, hogy a döntőben biztos nem, legalábbis a magyar tévében. Ez speciel nem így van, tessék, sárgában a magyar versenyző, a kép a verseny elindulásának pillanatában készült.

Screen Shot 2015-01-27 at 9.35.56.png

Arra még mindig nem kaptunk választ, hogy ha ez a szabályváltoztatás általános érvényű volt, akkor miért nem úgy konferálta fel az oroszok díját a műsorvezető (aki minden adásban ugyanazt mondja) hogy különdíj, és az miért volt pontosan olyan, mint a fődíj, ami nekünk járt.