Kábeles nézettségi rekordot hozott a tévévita

2015.08.08. 12:05
Az elnökválasztás még kicsit odébb van, de a republikánus elnökjelöltek tévévitáját néző 24 millió amerikai alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy az év egyik legjelentősebb médiaeseménye lesz belőle. Donald Trump gyökérségeire mindenki kíváncsi.

A vitát közvetítő Fox News adását a Nielsen adatai szerint 23,9 millió amerikai látta élőben, amivel messze a legjobban nézett elnökjelölt-jelölő vita lett az USA tévétörténetében, egyben a kábeltelevíziózás kilencedik legnézettebb műsora is, sőt, ha nem számítjuk a sportműsorokat, akkor minden idők  legjobban nézett kábeltelevíziós közvetítésének számít, hiszen az első nyolc helyen az ESPN sportcsatornán közvetített, egyetemi futballmeccsek állnak.

Az ilyen, húszmillió feletti nézettségek az amerikai tévében mostanában már szinte csak sporteseményeknél fordulnak elő, a sorozatok és reality-műsorok nem tudnak ilyen nagy számú nézőt megmozgatni (a listavezető Agymenők és NCIS kivételével, de húszmillió felé ők sem sokszor jutnak), míg az American Idol című énekes tehetségkutató döntőjének még 6 évvel ezelőtt is közel 35 milliós nézettsége volt.

A televíziózási szokások megváltozása, az, hogy lassan már mindenki akkor néz tévét, amikor neki a legjobban megfelel, és nem akkor, amikor a tévék akarják, ezzel jár - szinte csak az élőben közvetített eseményeknél fordul elő, hogy kiugróan magas nézőszámokat regisztrálnak, de ott sem mindig. Az ABC tévétársaság a profi korsárlabdaliga, az NBA nagydöntőjének hatodik  meccsével sem érte el a 24 milliót, és már az NFL, az amerikai profi futballmeccsek közvetítse sem tud ilyen számokat  produkálni.

A nem sportesemények kábeles nézettségi rekordját egyébként az AMC The Walking Dead című sorozata tartotta 17 milióval.

A Fox News elismerte, hogy a magas nézettség két dolognak tudható be: a rengeteg republikánus indulónak (a 24 milliós nézettségű vita a második volt aznap, és a szokásosnak mondható 4-6 jelüölt helyett tíz vett rajta részt) és Donald Trump ingatlanmágnásnak, aki szinte minden megszólalásában mond valami vállalhatatlant - a vita alatt szexista megjegyzései miatt kapott a fejére az egyk műsorvezetőtől, akit később azzal vádolt hogy "azért volt olyan hisztis hangulatban, mert folyt belőle a vér".

Ami a tévéviták általános nézettségét illeti, ez a 24 millió azért nem tartozik az elitbe, és ugyan 20 millióval több, mint a 2011-es republikánus elnökjelölő beszélgetésé, de ettől még messze elmarad az Obama elnök és kihívója, Mitt Romney között 2012-ben lefolyt vitáé, amit 67,2 milliónyian láttak, de ezt a kábeltévék mellett szabadon fogható kereskedelmi tévék és a spanyol ajkúaknak szánt televíziók is közvetítették.