18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Élő adásban öltek meg két tévést Amerikában

2015.08.26. 15:32 Módosítva: 2015.08.26. 23:49
Egy interjú közben lőtték agyon a 24 éves Alison Parkert és a 27 éves Adam Wardot a virginiai Roanokéban. A támadásban az interjúalany is megsérült, őt a mentők kórházba vitték. Az elkövető, Vester Flanagan a csatorna egy korábbi elégedetlen alkalmazottja volt. Amikor a rendőrség üldözőbe vette, öngyilkosságot kísérelt meg. Nem halt meg azonnal, csak a kórházba szállítás után.

Erőszak és lőfegyverek Amerikában

Csak néhány érdekes, fegyverekkel kapcsolatos statisztika az USA-ból:

  • Az egymillió főre jutó lőfegyveres emberölések száma 29,7, ezzel vezetik a fejlett világ ranglistáját
  • Amerikában a világ népességének 4,4 százaléka él, de a civilek által birtokolt összes fegyvernek majdnem a fele ott található.
  • 2012 óta legalább 846 tömeges lövöldözés (ahol legalább 4 embert lelőttek) történt az országban, majdnem minden napra jut egy.
  • Viszont azokban az államokban, ahol szigorúbbak a fegyvertartási törvények, kevesebb ilyen haláleset történik.
  • A legtöbb lőfegyver általi halál öngyilkosság.
  • A lövöldözésben a rendőrségnek is nagy szerepe van, a hírhedt 2014-es fergusoni gyilkosság óta már lelőttek 1112 embert.
  • Ennek ellenére az amerikaiak körében a szabad fegyvertartás mellett kiállók száma nőtt az 1990-es évek óta. 

További számok és a hozzájuk tartozó  grafikonok között itt lehet böngészni. 

Egy amerikai tévéstáb riporterét és operatőrét lőtték agyon a Virginia állambeli Roanokéban szerda reggel 6 óra 45 perckor – írja a The Wrap. A CBS-hez tarrtozó WDBJ7 csatorna stábja egy helyi aquaparkból, a Bridgewater Plazából jelentkezett élőben, amikor egy fegyveres férfi tüzet nyitott rájuk egy kézifegyverből. Legalább 15 lövést adott le rájuk.

A támadásban Alison Parker és Adam Ward is meghalt. Az Independent azt írja, a lövöldözésben komolyan megsérült a stáb interjúalanya, Vicky Gardner is, akit a merénylő hátba lőtt. A mentők kórházba szállították, ahol megműtötték. Az MTI azt írja, az állapota stabil.

Allison Parker 24, Adam Ward 27 éves volt.

A szerda reggeli élő adás műsorvezetője még azt mondta, nem tudják, mi állhatott a támadás hátterében. Azóta kiderült, hogy a gyanúsított a tévécsatorna egy korábbi, elégedetlen alkalmazottja volt. A gyilkost, Vester Lee Flanagant a tévénézők Bryce Williams néven ismerhették.

A rendőrség az egész környéket lezárta – köztük a szomszédos iskolákat is –, és hajtóvadászatot indított a gyilkos után. Az első, elmosódott képek az elkövetőröl hamarosan felkerültek az internetre, miután sokan felvették és lelassították az adást.

Az egyik kimerevített tisztán látni, hogy Flanagan a földön fekvő operatőrre tartja a fegyverét.

Több tévénéző is arról írt, hogy lehet hallani, ahogy a riporternő felkiált és menekülni kezd.

Azóta felkerült az élő adás felvétele is. Ezen először hallani, hogy több lövés is eldördül, majd miközben az operatőr összecsuklik, egy férfi közeledik az interjúalany és a riporter felé miközben folyamatosan lövéseket ad le. Megrázó videó következik, csak erős idegzetűeknek.

Élő adásban öltek meg két tévést Amerikában

Élőben nézte a vőlegénye halálát

A mészárlást végignézte a két műsorvezető partnere is; mindketten a tévécsatornánál dolgoztak. A WDBJ7 ügyvezetője, Jeffrey A. Marks a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy Ward menyasszonya a vezérlőteremben volt, amikor a merénylő agyonlőtte Wardot.

Szintén a WDBJ-nél dolgozott Parker partnere, Chris Hurst is. Nemrég költöztek össze Parkerrel.

Nem hoztuk nyilvánosságra, de AParkerWDBJ7 és én szerelmesek voltunk. Nemrég költöztünk össze. Teljesen ledermedtem. [...] Csaknem kilenc hónapig voltunk együtt. Életünk legjobb kilenc hónapja volt. Házasságra készültünk. Nemrég ünnepeltük a 24. születésnapját. [...] Ő volt a legragyogóbb nő, akivel valaha találkoztam. És valamiért ő is szeretett engem.

írta Hurst a Twitteren.

Rasszistának tartotta a munkatársait

„Két éve el kellett küldenünk őt a vállalattól. Tudtuk, hogy még mindig a környéken lakik” – mondta Marks, a tévétársaság ügyvezetője. Az újságírói elfogulatlanságát félretéve azt mondta Flanaganről a CNN-nek, hogy

nem tudom, élve akarom-e vagy holtan.

A WDBJ átadta az összes, Flanaganre vonatkozó dokumetumot a rendőrségnek. Ugyanígy tett az ABC hírügynökség is, akik 23 oldalas faxot kaptak valakitől, aki Bryce Williamsnek nevezte magát. A rendőrség erről nem közölt részleteket, de sajtóértesülések szerint a fekete férfi a hosszú üzenetben a faji megkülönböztetésre panaszkodott. Azt írta, akkor telt be nála a pohár, amikor júniusban egy fehér rasszista támadó meggyilkolt kilenc fekete hívőt egy charlestoni templomban – írja az MTI.

Flanagan szerdán azt írta a Twitteren, hogy mindkét áldozatával munkahelyi konfliktusa volt. (Marks a CNN-nek korábban azt mondta, hogy nem tudott ilyenről; szerinte Parker és Ward mindenkivel kedvesek voltak, és a többiek is szerették őket.) Flanagan több korábbi kollégájára panaszt tett az Egyenlő Foglalkoztatási Esélyek Bizottságánál az állítólagos rasszista kijelentéseik miatt, de a vádjait nem sikerült bizonyítania.

Agyonlőtte magát, a kórházban halt meg

A WDBJ7 az állami rendőrségre hivatkozva azt írta, hogy az elkövető azóta öngyilkos lett a Faquier megyei 66-os út mentén. Mint később kiderült, nem halt meg azonnal.

A rendőrség még szerda délelőtt elkezdte közzétenni az első képeket Flanaganről. Az állami rendőrség szóvivője, Corinne Geller szerint egy járőr fél tizenkettő körül vette észre Flanagan autóját. A járőr bekapcsolta a vészvillogót, majd üldözni kezdte a férfi Ford Mustangját.

Flanagan a 17-es mérföldkőig menekült, ahol kisodródott az útról és összetörte a kocsiját. Hogy megelőzze a letartóztatást, megpróbálta agyonlőni magát, de a lövés nem volt halálos. A rendőrök kórházba szállították a válságos állapotú Flanagant. A CNN esti híradója szerint a férfit nem tudták megmenteni az orvosok; a kórházban halt meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport