Orosz híradót indít a köztévé, már a műsorvezetők is megvannak

2015.09.17. 14:07

Tényleg lesz orosz nyelvű napi híradó az M1-en, amit a Viasat3 A címlaplány c. műsorából ismert Aljona Mironova vezet majd, ezt a modell az Indexnek is megerősítette telefonon.

Még az előző héten írta a Hvg.hu, hogy már folynak a köztévénél a próbafelvételek egy orosz nyelvű napi híradóhoz, ami a benti dolgozók poénkodásai szerint ajándék Vlagyimir Putyinnak Paks 2-ért cserébe.

Ezzel kettőre nőne a nem magyar nyelvű híradók száma a hírcsatornává alakított M1-en, hiszen éjfél előtt sugározzák az angol nyelvű verziót. A hírek szerint az orosz nyelvű műsor éjfél után kerül képernyőre. Akkor még azt lehetett hallani, hogy egy Magyarországon élő orosz újságíró vezeti majd a híradót, de azóta kiderült, hogy Aljona Mironova kapta az állást.

Mironova nem teljesen ismeretlen, sokáig próbálkozott celebkarrierrel, indulóként szerepelt a Viasat A címlaplány c. valóságshow-jában, az egyik adásban például félmeztelenül pózolt egy másik modellel.

Címlaplány - Ádám és Aljona

A versenyből végül kiesett, de a nagyon nívós Bravo Otto-gálán például készített vörös szőnyeges villáminterjúkat. A címlaplányos adatlapja alapján 2013-ban még politikusi pályára készült, ehhez minden bizonnyal remek terepet biztosít majd az állami közmédia.

A Blikk portrécikkéből az is kiderül, hogy egy Moszkvától 3000 kilométerre lévő kisvárosban nőtt fel. Micsurinszkban agráregyetemen tanult, majd három és fél évig a Szent István Egyetemen, illetve másfelet a Corvinuson.

Az új híradóval kapcsolatban megkerestük az MTVA sajtóosztályát, és a következő kérdéseket küldtük el 11:11-kor:

  • Mikor indul az M1 orosz nyelvű híradója?
  • Ki a célközönség?
  • Az angol mellett miért pont orosz nyelvű napi híradó mellett döntöttek?
  • A közmédia kisebbségi műsoraiból (szerb, horvát, stb.) kiindulva várható-e más idegen nyelvű napi híradó?
  • Idegen nyelvű híradó esetében figyelembe veszik-e a magyarországi kisebbségek arányát?
  • Miért pont Aljona Mironovára esett választás a műsorvezetői pozícióra?
  • Mennyire terheli le a költségvetést az új híradó?
  • A Népszabadság írta korábban, hogy komoly gazdasági problémákkal küzd az MTVA, ennek a tekintetében miért van szükség orosz nyelvű híradóra?

Negyed 4-kor az MTVA Sajtóosztályának Facebookja megerősítette, hogy Novosztyi iz Vengrii néven napi hírösszefoglaló indul orosz nyelven, amit Aljona Mironova mellett Maria Kiseleva vezet majd. A közlemény szerint ezt a későbbiekben más idegen nyelvű híradók is követhetik. A cikk frissítése közben megérkezett az MTVA válasza is, ami ugyanerre a Facebook-bejegyzésre hivatkozik.

Az új orosz híradó mellett két heti magazin is került a Dunára. Szeptember elején elindult az Életkor, ami az idősek problémáit, mindennapjait, lehetőségeit dolgozza fel, illetve a Család, ami a családok életével foglalkozik.