Bezár az Al Jazeera America

2016.01.14. 09:49

Hiába szerették volna a tulajdonosok, hogy megvesse a lábát az Egyesült Államokban is, az al-Dzsazíra amerikai kiadásának 2015-ben átlagosan csak 7000, 25-54 év közötti nézője volt főműsoridőben, így meg elég nehéz rentábilisan működtetni egy hírtévét. A cég elnöke kénytelen volt bejelenteni, hogy a tévé április 30-án sugározza műsorát utoljára. 

A szöget a közmondásos koporsóba egy olyan sztori verte bele, amiről az al-Dzsazíránál pont azt hitték, hogy majd felteszi őket a hírtévés térképre. Nagyjából egy hónappal ezelőtt bemutattak egy dokumentumfilmet, amiben azzal vádolták a Denver Broncos amerikaifutball-csapat irányítját, Peyton Manninget  és még pár ismert sportolót, hogy doppingszert használnak. Manning hevesen tagadta a vádakat, és két baseballsztár, Ryan Howard és Ryan Zimmerman után ő is bepereli a tévét. 

Az Al Jazeera America eleve érdekes, mondhatni meredek kísérlet volt, hiszen az arab világ vezető hírtévéjét az USA-ba importálni nem éppen könnyű feladat. A tévé dolgát nem könnyítették meg a kisebb-nagybb botrányok sem. Tavaly például szexizmussal és antiszemitizmussal vádolták meg az akkori vezérigazgató Ehab al-Sihabit, aki kénytelen volt lemondani pozíciójáról. A tévé nézettsége soha nem volt jó, a 7000-es átlagnézőszám még egy olyan végtelenül fragmentált piacon, mit az amerikai, is nevetségesnek számít.

Az indulásnál pedig még mindenki azt hitte, ebből a furcsa kísérletből akár lehet is valami, hiszen megkapták Al Gore Current TV nevű csatornájának programhelyét, és már az indulásnál több millió háztartásban jelen voltak.

A tévéhez veterán újságírókat vettek fel, olyan rutinos arcokat, mint az ABC Newstól átcsábított Kate O'Briant, aki az AJA elnökének neveztek ki. O'Brien egy 2014-es nyilatkozatában kijelentette hogy a tévé katari anyacége nem szól bele a hírszerkesztésbe, és nem befolyásolják a tévé vezetőségét sem. Az al-Dzsazíra amerikai kiadása meglehetősen kiegyensúlyozott volt, talán épp ezért nem foglalkozott velük senki.