Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Egy szilícium-völgyi fenegyerek finanszírozta a Gawker elleni pert

2016.05.25. 15:36 Módosítva: 2016.05.25. 15:42
Az amerikai Forbes névtelen forrásai szerint a PayPal-alapító Peter Thiel a háttérből finanszírozta Hulk Hogan Gawker ellen indított peres ügyét.

Peter Thiel techfenegyerekről egy tavalyi cikkben részletesen leírtuk, hogy ő a Paypal-maffia keresztapája. Egyike azoknak a milliomosoknak, akik a dotkom-lufi buktája után tudtak hatalmas vagyonra szert tenni. Thiel vagyonát nem fél felhasználni arra, hogy a neki kedves ügyeket támogasson, például Donald Trump republikánus elnökjelölt kaliforniai kampányát is pénzeli.

Vagyonát a Forbes magazin 2,7 milliárd dollárra becsüli. Ő volt az első külső befektetője a Facebooknak, Wallace Langham alakításában fel is tűnt a Közösségi háló című filmben. 500 ezer dolláros befektetése kezdetben rengeteget lendített az akkor még csak mezei startup ügyén. Thiel azóta megvált a tulajdonrészétől, de máig tagja a 9 fős igazgatói tanácsnak, ahol a legfontosabb döntések születnek.

Ma a Forbes névtelen forrásokra hivatkozva számolt be róla, hogy Thiel komoly összeggel támogatta Hulk Hogan költségeit a Gawker médiavállalattal szemben vívott jogi harcban.

Thielnek régen a bögyében van a Gawker. 2007-ben ők írták meg először róla, hogy meleg, akkoriban ezt még nem merte felvállalni a Szilícium-völgy többségében fehér és heteroszexuális közegén belül. Azóta már elfogadóbb a környezet, 2010 óta hivatalosan is vállalja szexuális identitását. A másik problémát a Valleywag okozta a szemében. Ez a Gawkerhez tartozó blog agresszívan követte a Szilícium-völgy különböző ügyeit. Thiel annyira nem volt megelégedve a szakmai munkával, amit az újságírók végeztek, hogy az al-Kaida terrorszervezethez hasonlította a Valleywaget.

Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy segített Hulk Hogan perén keresztül két vállra fektetni a médiacéget, ami néha tényleg átesett a ló túloldalára, ennek ellenére nem lehet elvitatni a komoly oknyomozó munkájuknak a jelentőségét sem.

Hulk Hogan és a Gawker közötti per részleteit ebben a cikkünkben tudják elolvasni. A lényeg: a bevállalós stílusáról ismert híroldal 2012. októberében lehozta Hulk Hogan szexvideójának egy részletét, amit az exfelesége barátjával közösen készítettek még 2006-ban. 2013 áprilisában bírósági végzésben kérték tőlük a poszt és a kommentek eltávolítását, amit nem volt hajlandó megtenni a szerkesztőség, ezért került bíróságra az ügy. Ott először 115 millió dolláros kártérítést, majd további 25 milliót ítéltek meg neki.

Az ítéletek komolyan veszélyeztetik a Gawker jövőjét, Hogan ügyvédei ugyanis azt kérték, hogy 150 millió dollárt helyezzenek letétbe, mielőtt tovább haladhatnak a fellebbezéshez szükséges jogi lépésekkel. A Gawker ügyvédei ezt a döntést is megfellebbezték.

A Forbes arról is ír, hogy egyre gyakoribbá válik az Egyesült Államokban, hogy harmadik személyek különböző peres ügyek jogi költségeinek finanszírozásába szállnak be.