Hedvig
4 °C
15 °C
141 852 szavazat
204 873 szavazat

Orbán fegyverként használta a párizsi terrort Gérard Biard szerint

2016.06.21. 09:26

"Orbán Viktor éppúgy összekeveri az iszlamizmust az iszlámmal, mint Marine Le Pen" – mondta a Charlie Hebdo főszerkesztője, Gérard Biard a Népszabadságnak egy bécsi konferencián. Biard szerint Magyarország miniszterelnöke a szerkesztőségével történteket és a későbbi tragédiákat fegyverként kezdte használni a menekültek ellen, csakúgy mint Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője.

"Mi nem a hitet nevetjük ki, hanem a hit politikai instrumentalizálását" – vallja a főszerkesztő, aki a Népszabadságnak azt is kifejtette, hogy a Charlie Hebdo különbséget tesz a muzulmán hívők és az iszlámra épülő politikai fundamentalizmus között, illetve ha egy rajz kapcsán felmerül, hogy azt akár egy szélsőjobboldali lap is lehozhatná, azt azonnal kikukázzák. Nem viccesek akarnak lenni, hanem relevánsak – magyarázta a lapnak.

Biard-t egyébként úgy védik, mint egy kisebb ország miniszterelnökét: három testőr vigyázza minden lépését, és autóját is kékvillogós limuzinok kísérik. A főszerkesztő szerint az, hogy a védelmét a francia állam magára vállalta, azt jelenti, hogy elkötelezett a szólásszabadság mellett, ami sokat jelent.

Mint mondta, a szerkesztőség ellen elkövetett, tavaly januári merénylet után dühöt érzett, félelmet nem. Elismerte, hogy a francia humort nem mindenhol értik, ezért több országban is magyarázni kellene a rajzaikat, illetve hogy a támadás óta jelentősen megnőtt az újság eladott példányainak száma, például a szomszédos Németországban. A Charlie Hebdo persze továbbra is megosztó. "Sok barátunk van Oroszországban" – utalt viccelődve a halálos fenyegetésekre.