Tömeges kirúgások az MTVA-nál

2016.09.13. 06:32

Kétezer munkatársából 145-öt küld el a Médiaszolgáltatást-támogató és Vagyonkezető Alap (MTVA) – értesült a Népszabadság. A csoportos leépítésről a megbízott vezérigazgató küldött levelet az üzemi tanácsnak.

Vaszily Miklós az évi 15 milliárd forintos bérköltség csökkentésével és a munkafolyamat racionalizálásával indokolta a döntést, amely nyomán öt év alatt a hatodik elbocsátási hullám indul meg. 2011-ben 900, utána évente 100-200 fővel karcsúsított az állami médium.

A leépítés egybeesik azzal, hogy az MTVA beindítja a kulturális, ismeretterjesztő M5-ös csatornáját. A hírek szerint az elbocsátások sem a kulturális szerkesztőséget, sem a legfrissebb, M4-es sportcsatorna tévéseit nem érinti.

Az MTI-t és a rádiót azonban igen. Utóbbi három épületét elveszíti, az ott dolgozok egy része a Kunigunda utcába költözhet át, a többieket elbocsátják. A lap MTVA-s forrásai szerint a cégnél sokan elfogadhatatlannak tartják, hogy egyre több munkát végeztetnek külsősökkel. A trend folytatódik az újabb csatornánál is. Az M5 ötmilliárdos költségvetéséből kétmilliárdot a külső cégektől megrendelt műsorok viszik el. Az egyik cég a HD TV Hírstúdió Kft, amelynek két tulajdonosa, Kiss János Géza és Kiss Ferenc a TV2 gazdasági stratégiai igazgatójával, a Habonyhoz közeli Halkó Gabriellával áll kapcsolatban.

Az MTVA idei költségvetése 77,7 milliárd forint, de a nagy összeg ellenére a cég folyamatosan finanszírozási gondokkal küzd.