Népszabadság: Kicsaltak minket a jégre, és alánk robbantottak

2016.10.08. 11:05 Módosítva: 2016.10.08. 15:38

Szinte biztosak a dolgozók Népszabadság teljes megszűnésében, és abban, hogy a lapot birtokló cég már nem az osztrák Pecina, hanem Fideszhez közeli kör tulajdona. A puccsszerű változásról a főszerkesztő is az utolsó utáni pillanatban értesült - tudta meg az Index a Népszabadság fefüggesztéséről szóló hírek után.

Jégre tették őket

Mindenki bedobozolta a cuccait, a szerkesztőség készült a vasárnapi átköltözésre a Bécsi útra, ahol ünnepséget is szerveztek. "Tegnap még a menedzsment is közölte a "jó hírt", hogy a pizzarendelés is rendben van a holnapra, ami utólag különösen cinikusnak tűnik."- mondta a lap egyik munkatársa. Kicsaltak minket a jégre, és alánk robbantották - jellemezte a helyzetet.

Mindenkit kizártak a hivatalos rendszerből, a belső levelezéshez sem férnek hozzá. Egyelőre azt sem tudják, meddig tart munkaviszonyuk, hogyan kapnak fizetést, de főként azt, mi lesz az ország legnagyobb írott politikai napilapjával. A legvalószínűbbnek a Népszabadság megszüntetését tartják. Az egyik munkatárs szerint sajtótörténeti pillanat részesi vagyunk.

A flottás telefonokat is kapcsolják már le folyamatosan. A főszerkesztővel épp tárgyal a lapvezetés.

A szerkesztőség a nap folyamán nyilvános fórumot tervez.

Előbb tudtuk

A dolgozók a Népszabadság Facebookján azt írták, az ország előbb tudta meg a kirúgásukat, mint ők maguk. "Kedves követőink! A Népszabadság szerkesztősége a nyilvánossággal egyidőben értesült róla, hogy a lapot azonnali hatállyal bezárták. Első gondolatunk, hogy ez puccs. Hamarosan jelentkezünk" - írták.

"És akkor egyszer csak nem volt elérhető a szerver. 8.40 lehetett. Még meg akartam valamit keresni a céges levelezésben, de a google már nem ismerte fel a mailcímet. Az utolsó Orbános hír azért még kiment" - írta Facebookján az egyik Nol-kolléga. 

"Nem hagyjuk"

"Valakik a sajtószabadság torkára léptek. Tudom, hogy kik. Elnézést kérek többetektől, ha nem reagálok azonnal az FB- vagy telefonos megkeresésekre, de most más dolgaink vannak a szerkesztőségben. Ezt nem hagyjuk" - írta a saját Facebookján a Népszabadság egyik újságírója. 

A Népszabadság dolgozói tüntetést szerveznek. Emellett szombat délután létrehoztak egy Facebook-oldalt Népszabadság szerkesztőség néven, ahol első üzenetükben azt írták, hogy együtt vannak, megbeszélik, mi lesz a következő lépés, de nem adják fel.