Rudolf
2 °C
13 °C

A Class FM nem egyenlő a Morning Show-val

2016.11.28. 13:58 Módosítva: 2016.11.28. 16:39
Michael McNutt, a Class FM tulajdonosa nincs irigylésre méltó helyzetben. Harmadjára ül egy olyan rádió igazgatói székében, aminek lejárt a frekvenciaengedélye, és a Médiatanács ezúttal sem akarja azt meghosszabbítani. A Class FM-et viszont így is életképesnek tartja, és cseppet sem bánja, hogy egy halom pénzt ölt bele. Interjú.

Michael McNutt kelet-európai kalandjai a kilencvenes években kezdődtek, amikor még csak befektetési bankárként/tanácsadóként volt jelen a régióban. 1998-ban a Deloitte tanácsadó cégnél kezdett Budapesten, de dolgozott az Ernst&Youngnál, és a CEU vendégelőadójaként vállalt munkát a Nádor utcában. Voltak érdekeltségei Romániában, 2001-ben az ő vasgyárában robbant ki egy éhségsztrájk például (a munkások nem kaptak fizetést, McNutt cége és a kormány egymásra mutogatott). Itthon az üzleti befektetések mellett főként a rádiózással foglalkozott,  2000-ben jegyezték be a Rádió (Hungary) Befektetési Kft. nevű cégét, majd ott volt a Sláger Rádió és a Danubius megszűnésénél is, és éveken át harcolt a bíróságon a frekvenciadöntések ellen. Később a Labyrinthium Investments nevű, ciprusi–magyar befektetőcég igazgatójaként tűnt fel, és kiadott két könyvet a magyar médiapiac átalakulásáról. 2016-ban az Advenio Zrt.-n keresztül megvette a Class FM-et. Skype-on készítettünk vele interjút.

A Morning Show utolsó adása előtt ön azt mondta, hogy ami most zajlik, az egy üzleti félreértés. Sebestyén Balázs azóta már többször személyeskedett a sajtóban, azt állította, hogy ön megfenyegette, és hogy komolytalan, amit csinál. Kíván reagálni a vádakra?

A Class FM-nek most elég problémája van a Médiahatósággal és az analóg adás lekapcsolásával. Balázzsal többször beszéltem a rádió helyzetéről, amit láthatóan érzelmi oldalról közelít meg. Ez teljesen érthető. Nagyra értékeljük Balázs munkásságát, ami nem csak a Class FM-nél töltött hét évről szól. Megértem, hogy szenvedélyes, de pár hét múlva már lehet, másképpen nyilatkozik. A magam részéről csak azt mondhatom, hogy tisztelem Balázst, mindig is tiszteltem, és igen, vannak olyan kérdések, amiket le kell tisztázni. A mai napig azt mondom, ez az egész egy félreértésből indult és mérgesedett el, és mint mindent, ezt is meg lehet oldani – idővel. A Class FM viszont nem egyenlő a Morning Show-val, a Class FM egy rádió, amiben sokan mások is dolgoznak, nem csak Balázs, Feri és Jani. Büszkék vagyunk arra, hogy a hallgatóink az analóg adás lekapcsolás után is hűségesek maradtak. Engem a Class FM sorsa izgat, nem kommentálok talkshow-kban elhangzott megjegyzéseket.

A Class FM szempontjából viszont az analóg frekvencia a legfontosabb. Nem tart attól, hogy jövőre végleg elveszti?

A médiával a következő hónapokban meg kell értetni, hogy mennyire félreértelmezik az analóg rádiózás jelentőségét. A lakosság hetven százalékának van hozzáférése olyan eszközhöz, amivel hallgathatja a digitális rádiót, legyen az okostelefon vagy számítógép. Egy gombnyomással, ami pontosan annyi, mint az analóg rádió bekapcsolása, ez a hetven százalék, ami egyébként a Class FM által lefedett közönséget is jelenti, máris hallgathatja az adásunkat. Azt kell a hallgatókkal megértetni, hogy a Class FM hallgatása fizikailag nem függ az analóg rádió eszközétől. Ez pszichológiai kérdés, hiszen természetes berögzülése az embereknek az, hogy ha élő adást akarnak hallani, ahhoz analóg adóra kell kapcsolni. Ez viszont ellentmond a valós hallgatói szokásaiknak.

Miért?

Azért, mert a felmérések szerint a Class FM-et napi 3,5 órában hallgatják, ami egyébként magasabb, mint bármelyik másik rádió esetében, és ebből a 3,5 órából a Morning Show csak másfelet tett ki, a többi két órában a rádió többi műsorvezetőjét hallgatták. A Morning Show 90 percéből pedig mindössze 30 perc az az idő, amit a kocsiban ülve töltöttek rádióhallgatással. A többit, azaz egy órát a már említett más eszközökön töltötték Class FM-hallgatással. Amiben nagyon nem értek egyet Balázs megjegyzéseivel, hogy állításával ellentétben én nagyon hosszú időt töltöttem el azzal, hogy megismerjem ezt az országot. Tisztelem az országot és a magyarokat. A gyerekeim itt születtek, 13 éve élünk itt, nem hiszem, hogy „csak” egy külföldi lennék.

Az, hogy több energiát fektettem az ország megismerésébe, mint bármelyik külföldi, aki itt él, az nem kérdés.

Hiszek az országban és a magyarokban.

Ha kiírják a frekvenciapályázatot, elindulunk, mert elsősorban az a feladatunk, hogy a vidéki hallgatókat, akiket nagyon tisztelünk, elérjük. Ez az egyetlen országos frekvencia, ami nem az államé, és most, hogy nem szól, az országos analóg rádiózás állami monopólium lett. Ez a helyzet szerintem nagyon hamar meg fog változni, és a hallgatók, akik egyáltalán nem pártoltak el tőlünk, továbbra is mellettünk maradnak.

Mivel tervezik a hallgatók megtartását?

A szokásos köztéri reklámok mellett mintegy egymillió darabot rendeltem egy kütyüből, amit az autóban a szivargyújtóba kell dugni, és utána, ha a rendes autórádión a 103.3 Mhz-re kapcsolnak, pont úgy szól majd a rádió, mint korábban. Ezt ingyen osztogatjuk majd. Én már régóta használom, ezen keresztül hallgatom például az amerikai rádiókat is. Fejlesztés alatt van az okostelefonos applikációnk is. Igyekszünk jobban megérteni a hallgatói igényeket, felmérést készítünk arról, milyen rádiót akarnak hallani, és ennek megfelelően alakítunk majd a programszerkezeten. Bátran változtatunk, ha kell, ezzel is jelezve a hallgatóknak, hogy fontosak nekünk.

És a reklámozók? Az analóg frekvencia lekapcsolásával a 2,4 milliós elérés töredékére csökkent. Üzletileg nem lesz ez ráfizetés?

A reklámozóknak elmagyaráztuk, hogy pontosan olyan átmeneti állapotban vagyunk, amilyen a digitális átállás volt a tévében. Nem fogunk veszíteni reklámozókat, hiszen a mi digitális rádiónk nem egyenlő egy online rádióval, hiszen mi élő adást szolgáltatunk, országos eléréssel. Elmagyaráztuk a reklámozóknak, hogy mi fog történni, erre már nyáron sor került. És eleve, hány nap telt el, mióta lekapcsolták a frekvenciát? Hat? Hét? Egy kis időt kérünk, mire következtetéseket tudunk levonni. Egyelőre nincsenek hiteles adatok arról, hányan hallgatnak digitális rádiót Magyarországon, ezt a felmérést most rendeltük meg. Amikor megvettem az Adveniót, pontosan tudtam, milyen helyzetben teszem, és úgy gondolom, hogy jól ismerem a médiapiacot.

Nem zavarta, hogy ennyire átpolitizált a piac?

Nem hiszem, hogy ezt negatívumnak kellene tekinteni. Akik ezt mondják, nem ismerik a médiatörténelmet. Az Osztrák–Magyar Monarchiában annyira nem volt szabad sajtó, hogy itthon nem is nyomtathattak. A Kádár-rendszerben a sajtószabadság igen korlátozott volt, és bizonyos helyzetekben virágnyelven kommunikáltak. A kormányok, és most nem csak a magyarra gondolok, aggódnak amiatt, hogyan jelennek meg a médiában, szerintem természetes velejárója annak a világpolitikai helyzetnek, amiben élünk. Ez az USA-ra is pont ennyire jellemző, FOX News vs. CNN, stb.

6ricCDI9iJvL1M5s6s
Fotó: Red Lemon Media

Már másodjára kerül olyan helyzetbe...

Harmadjára. Danubius, Sláger, Class FM. Ennek az lehet az oka, hogy a hozzáértő rádióigazgatók köre meglehetősen szűk, és amikor 2009-ben kellett valaki, aki rendbe tette a dolgokat, hozzám fordultak. Ki is lett fizetve mindenki, aki dolgozott az első két alkalommal.

Én befektetési bankár vagyok, és értek a pénzhez.

Az elmúlt tíz évben nagyon sokat kellett az NMHH-val tárgyalnom, ezért úgy gondolom, eléggé jártas vagyok médiaügyekben.

A pletyka szerint csak névleg vette át a Class FM-et Simicska Lajostól.

Simicska Lajossal egy teljesen korrekt üzleti tranzakciót bonyolítottunk le. Megvettem tőle az Adveniót és kész, tudatában annak, hogy a frekvenciaengedély idén novemberben lejár. Ezzel is jeleztem, hogy elkötelezett vagyok a magyar médiapiacon. Én a szólásszabadság egyik legnagyobb harcosa vagyok itthon, és csak azt kérem, hogy a műsorunk alapján ítéljenek meg minket, az döntse el, mennyit ér a Class FM.

Megéri rádiózni Magyarországon?

Résztulajdonos voltam egy acélgyárban Romániában, közel 5000 alkalmazottal. 8-12 százalékos haszon volt rajta. A rádióban a nyereség akár 20-24 százalék közötti is lehet, szóval igen, megéri. Higgye el, tudom, mit csinálunk, nem azért költünk egy 140 millió forintot kampányra az év végéig, mert nem tartjuk jó befektetésnek.

Ez az ön pénze, vagy külső forrásokból származik?

A Class FM-be fektetett pénz az enyém.

A magyar piacra csak a saját pénzét fektetné be?

Mivel pénzügyi hátterem van, felelőtlenség lenne nem kihasználni azokat a pénzügyi lehetőségeket, amelyekhez hozzáférésem van, és másnak esetleg nincs – az évtizedes banki kapcsolatokat, amiken keresztül külföldről is tudok hitelt felvenni, és ezt mások nem feltétlenül tehetik meg.

Orosz érdekeltségei vannak?

Nincsenek.

A Guardian szerint ön Szergej Pugacsov tanácsadója (Szergej Pugacsov orosz bankár segített Putyint hatalomra juttatni, de a céghálózatát ért támadások miatt jelenleg pereli az orosz államot - A szerk.). Ez igaz?

Igen, megerősíthetem, hogy én vagyok Szergej Pugacsov jogi tanácsadója. Stratégiai tanácsokkal látom el abban a 12 milliárd dolláros bírósági eljárásban, amelyet az orosz állam ellen folytat Hágában. Körülbelül 25 éve van egy tanácsadó cégem, több ügyfelem van, köztük Pugacsov úr is. Ebben semmi furcsa nincs, nagyon jövedelmező vállalkozás.

Más, közép-európai vagy orosz milliárdosnak is ad tanácsokat?

A Pugacsov-ügy elég sok időmet elveszi, más orosz vagy közép-európai ügyfelem jelenleg, azaz november 28-án nincsen. Egy írországi ingatlanfejlesztőnek adok még tanácsokat, és tagja vagyok a Rióban épülő Trump Tower igazgatótanácsának is. Ez egy 450 millió dolláros fejlesztés.

Tovább harcolnak majd a frekvenciáért?

Az a baj, hogy ezt harcnak tekintik, pedig nem az. Nem egy bonyolult ügy ez. Az NMHH többször megbírságolta a Class FM-et, pontosabban a Morning Show-t, Balázsék műsorát. Egyetlen más műsorvezetőnket sem büntették. Fellebbeztünk, és bíróságra mentünk az ügyben, mert nem értünk vele egyet, és mert a rádió, saját költségén, kiáll Balázsék mellett. Ha a bíróság úgy dönt, hogy a bírság megáll, azaz Balázs, Jani vagy Feri – feltételezhetően véletlenül – mondott valami olyat, amit nem kellett volna, és ezért megbüntetnek minket, akkor tudomásul vesszük, ahogy azt is, hogy ezzel elveszítjük a frekvenciahosszabbítás lehetőséget, mert a törvény így rendelkezik. Ez áll a médiatörvény 45. paragrafusában. Ebben az esetben, ha lesz új pályázat, elindulunk rajta.

Ha viszont nekünk van igazuk, és a bíróság azt mondja ki, az NMHH jogtalanul bírságolt minket, akkor öt évre hosszabbítást kapunk az analóg frekvenciára – az NMHH ugyanis korábban jelezte, hogy természetesen a médiatörvény minden cikkelyét betartja, és ez abban szerepel. Ez ennyire egyszerű. Annak persze nem örülök, hogy miközben mi a bíróságon ülünk Balázs büntetései miatt, a Morning Show nem szól a Class FM-en, de ez az ő döntése volt, nem az enyém. Azt ne felejtsék el, hogy én ezen nem fogok bukni – vagy meghosszabbítják az engedélyt, és az öt évre szól, vagy elindulunk a pályázaton, ami hét évre. Tudom, hogy kell pályázatot írni, nem fogunk veszíteni.

Úgy vesszük ki a szavaiból, hogy ön továbbra is érvényesnek tekinti a Morning Show és a Class FM között fennálló szerződést. Balázs nem.

Balázs egy műsorvezető, a Morning Show egy műsor. A kettő nem ugyanaz. Tudomásom szerint az ügyvédeink a napokban felveszik a kapcsolatot egymással, hogy megtárgyalhassák, mit ért az alatt Balázs, hogy a Morning Show márkanév az övé. Meg fog ez oldódni, de bárhogy is legyen, ezt az ügyet csak kötelező körnek tekintem, nem többnek. Reggeli műsor volt is, lesz is, hogy milyen néven, teljesen mindegy. A Class FM tulajdonosának, az Adveniónak, van egy szerződése egyébként egy gyártó céggel, amely műsorokat szállít neki. Ez a cég alvállalkozókkal szerződött az egyes műsorokra, mint például Balázzsal a Morning Show-ra. Jogilag Balázsnak mint műsorvezetőnek vannak szerződéses kötelezettségei, nem a Morning Show-nak.

Én viszont abban hiszek, hogy ha valaki nem akar nálam dolgozni, akkor nem erőltetem, érvényes szerződés ide vagy oda. Balázs másképp látja a jövőjét, amivel semmi bajunk nincs, csak arra kértük, hogy mindezt a szerződéses kötelezettségei figyelembevételével tegye. Ha nem értünk egyet, akkor megbeszéljük, hogy aztán ügyvédeken keresztül vagy másképpen, az majd kiderül, de külföldiként, aki nem beszéli jól a nyelvet, azt vallom, hogy leülni és megbeszélni a dolgokat még mindig egyszerűbb. Csak párbeszéden keresztül kerülhetjük el a félreértéseket, és így tudunk együtt dolgozni.

Hogyan képzeli el a reggeli műsor folytatását?

Először is oda kell figyelni a hallgatóinkra. Szeretnének reggeli műsort? Igen. Hogy aztán a mi reggeli műsorunkat választják, vagy egy másikat, az majd kiderül. A legfontosabb, hogy legyen miből választani. Az, hogy Balázs nem akar analóg rádió nélkül szerepelni, az két hetes hír. Hatvan alkalmazottunk van, nekem nemcsak hárommal kell foglalkoznom, hanem mindenkivel, aki aggódik a jövője miatt. És ott van 2,4 millió hallgató is, ugye. A Class FM jövője nem egyetlen reggeli műsortól függ, hiszen a hallgatók nemcsak Balázs miatt, hanem a többiek miatt is odakapcsolnak.

Ez igaz, de múlt héten két másik műsorvezetőjük is lelépett, Abaházi Csaba és Vágó Piros. Ez nem aggasztja?

Először is, beszéltem velük mielőtt távoztak volna, ahogy a többi műsorvezetőnkkel is. Az emberi oldalát kell nézni a dolognak: mi mindig is kiálltunk a műsorvezetőink mellett, én életemben nem mondtam semmi negatívumot egyikükről sem. Ez egy hatalmas lehetőség Csaba és Piros számára hiszen egy reggeli műsort bíztak rájuk, amit mindketten nagyon szerettek volna. Csak gondoljanak bele, akkor kaptak lehetőséget reggeli műsorra, amikor nem kell Balázsékkal konkurálniuk, hiszen ő nem hallható az éterben jelenleg. Hogy tagadhattam volna meg tőlük ezt a lehetőséget? Kifejezetten büszke vagyok arra, hogy a Sláger FM tőlünk választott két műsorvezetőt, és nem mástól. Jól tették. A Class FM viszont továbbra is országos rádió, azt nem szabad elfelejteni, míg a Sláger FM nem.

Miért nem a Class FM-en kaptak reggeli műsort?

Arról egyelőre nem beszélhetek, mi lesz a mi reggeli műsorunkkal – legyen elég annyi, hogy nem is kérték, hogy ők vezethessék. Nem mellesleg a tárgyalásokat minden bizonnyal már korábban elkezdték a Sláger FM-mel, és az is lehet, hogy már azelőtt elkötelezték magukat, hogy a Morning Show körüli hercehurca elkezdődött volna. Mivel tisztelem őket, fel sem teszem nekik ezt a kérdést. Jobban örültem volna, ha kivárnak egy hetet, de már így alakult. A mi reggeli műsorunk is nagyon jó lesz, vagy Balázzsal, vagy nélküle. Őszintén kívánom mindenkinek a legjobbakat a további szakmai munkájához, és tiszteletben tartom a választásukat.