Várunk egyáltalán nagy csavart a Westworld-finálétól?

Westworld PatrickClair title
2016.12.04. 20:49
Most hétvégén, pontosabban vasárnap ér véget az HBO Westworld című sorozata, amit bizonyos szempontból simán lehet a Lost utódjának tekinteni, hiszen benne van a pakliban az is, hogy semmilyen Nagy Kérdésre nem kapunk választ az évadzáróban, ahogy az is, hogy minden szálat elvarrnak. Na jó, az nem. A szerkesztőség Westworld-rajongói összeszedték, mit várnak a tizedik résztől, ami után egy évet kell várni majd a folytatásra.

A cikk értelemszerűen egy nagy rontócposzt, így aki még nem látta az első kilenc részt, most hagyja abba az olvasást, jobban jár. Ha akad olyan olvasónk, aki kihagyná az első kilenc részt, az itt megtalálja a könnyedebb epizódleírásokat, itt pedig a kritikusabb, elemzősebb írásokat. Nekik röviden összefoglaljuk a sorozat lényegét is: a jövőben járunk, minden szép és jó, a tehetősek pedig azzal szórakoznak, hogy egy westernskanzenbe járnak levezetni a feszültséget, amit egy Delos nevű cég emberszabású androidokkal népesített be. Úgy néznek ki, mint mi, és tökéletesen alkalmasok mindenféle fantáziánk kiélésére - lehetünk hősök és gazemberek, menthetünk nőket és erőszakoskodhatunk is, mindegy mit teszünk, kára nem lesz belőle senkinek, hiszen gépeket rombolunk, mint a ludditák.

westworld-episode-6-ss11
Fotó: HBO

Persze az összes olyan sci-fi-ben, amiben vannak emberszabású robotok, van legalább egy olyan, ami öntudatra ébred, és kiborítja a bilit, és ez itt sincs másképp. A sorozatnak volt egy film alapja, amit még 1973-ban forgattak Michael Crichton (igen, a Jurassic Park írója) írásából, az HBO elképesztően szép és nagyon drága sorozata ennek az újragondolása. Az első rész után volt egy nagyszerű podcastunk is a témában, azt itt lehet meghallgatni.  

És akkor most jöjjenek az elemzések, a várakozások, és a hiszti, amit mi érzünk a kilencedik hete tartó hullámvasúton.

Inkei Bence (kultrovat): 

Mivel kezdettől fogva megmagyarázhatatlanul idegesít a William = Man In Black elmélet, érthetően dühít, hogy most már minden jel szerint be is fog ez bizonyosodni az utolsó részben. És ha tényleg ez, az összes teória közül a legkiszámíthatóbb lesz az a Nagy Csavar az évad végén, akkor nagyot fogok csalódni a Westworldben, amiért ez az őrülten trükkös sorozattól csak annyira futja, hogy igazolja, amit az összes 17 éves ausztrál nerd is sejt a harmadik epizód óta. Igazából fogalmam sincs, ki más lehet még William, ha nem a fekete ruhás cowboy fiatalabb kiadása, de azért még reménykedem benne, hogy a Westworld tényleg meg tud lepni az évadzáróban valamivel, és igazolja a hírét. Oldják meg és kész!

westworld-episode-8-ss03
Fotó: HBO

Sajó Dávid (kultrovat):

Nekem az az elméletem, hogy Arnold és Ford közötti ellentét valószínűleg az lehetett, hogy Arnold a halál utáni élet kidolgozását akarta, vagyis átültetni az emberi tudatot a gépbe. És valószínűleg sikerrel járt, amiről szerintem Ford még nem is tud, és ez lesz majd az évadzáró nagy csattanója. Tök sok jel arra utal, hogy Arnold igazából él, csak nincs saját teste, hanem valami hálózatban, vagy hostban él tovább. Erre utalhat a hostok számára hallható belső hang, illetve az is, hogy amíg Ford minél emberszerűbb hostokat akar, addig valószínűleg Arnold meg pont embert akart a hostokba rakni.

westworld-multiple-timelines
Fotó: HBO

Ez pont két tök ellentétes cél, ami elég sok mindent megmagyarázna a sorozatban. Ezzel kapcsolatban már vannak kisebb teóriák Redditen, de nem épp a legnépszerűbb elmélet, és egyelőre viszonylag kevés alkalommal merül fel, pedig abszolút logikus is lehet. Ha a park tényleg lemásolja a vendégeit, akkor miért ne akarná a jövőben felajánlani neki az örök életet a saját testükben, ami nem tud megöregedni?

Szabó Péter (videórovat):

De hát tök hülyeség az egész, kilenc rész után sem tudjuk még, hogy mivel lőnek a parkban (golyó? sűrített levegő? lézer?), akkor fölösleges bármilyen elmélet.

Klág Dávid (kultrovat):

Szerintem az egész Westworld annyira szajkózta azt, hogy minden egy loop, azaz egy lezárt kör, hogy a végére tuti biztosan vissza fogunk érkezni az elejére. Hogy mi az eleje, az mondjuk egy jó kérdés, mert szerencsétlen Dolores szálai annyira összekuszálnak mindent, hogy nehéz fejben tartani. Abban nem vagyok annyira biztos, hogy ő ölte meg Arnoldot (van egy sanda gyanúm, hogy Wyatt igazából nem Wyatt, hanem valaki más, akit a lakók a gonosz, emberevő kannibálok főnökének látnak - valahogy úgy, ahogy Bernand nem vette észre az ajtót), de az tuti, hogy azért olyan zavaros az ő sztorija, mert legalább kettő, de inkább három szálon fut.

westworld-episode-9-ss05

Először Williamék idejében próbálja megtalálni Arnoldot, ami ha jól értem a 9. rész végét, tulajdonképpen sikerült is neki. Másodjára pedig újra próbálja lejárni ugyanazt a sztorit, csak a labirintus közepe (már ha a betemetett templom azt jelenti), már a föld alatt van. És az is lehet, hogy közben egy harmadikat is láttunk az utóbbi kilenc rész közben, de ha próbálom ezt fejben összerakni, csak egy brutális migrénem lesz. Szóval feltételezem, hogy Dolores megint elindul megölni Arnoldot, vagy találkozni vele, és valamikor a kettő között Maeve és Rodrigo Santoro banditája (Neki van neve egyáltalán? Ha igen, miért nem emlékszem rá?) le fognak gyilkolni mindenkit, Ford kivételével. Aki majd biztos a nulláról felépít mindenkit.

Engem végig a legjobban Ed Harris figurája érdekelt, akiről hiába adagoltak információkat - a Delos igazgatótanácsának tagja, a szenvedő felesége öngyilkos lett, és úgy általában a parkon kívül egy jótékony ember - valójában lófaszt sem tudunk róla. Oké, hogy a célja a labirintus, meg hogy a történet expert videojátékosa, de egy videojátékosnak is van célja, ha más nem, hogy felfedezze a glitcheket, vagy kimaxolja a pontokat, vagy rekord idő alatt végigvigye az egészet. A feketeruhásét nem igazán értem. Meg hát én is emlékszem, hogy szórakoztató a Doomot végignyomni IDDQD-vel, dehát azért unalmas lesz, legalább azt szeretném tudni, hogy mi hajtja őt, az egyértelmű szadizmuson kívül.

Ja és valószínűleg az egész egy hologram-szimuláció.

westworld-episode-9-ss09
Fotó: HBO

Földi Gábor (kultrovat):

Minden azon múlik, hogy mi lesz Anthony Hopkins karakterével. Úgy tűnik, hogy elég súlyos isten komplexusban szenved és egyelőre senki sem tudta meglepni. De vajon Maeve lázadása is a történet része, azért ment minden ilyen simán? Ez a legnagyobb kérdés számomra, meg persze az, hogy Hopkins mégis milyen szerződést írt alá az HBO-val. A másik nagy név, Ed Harris már biztosan visszatér a második évadra, vagyis az ő története mindenképpen folytatódik. A 9. részből kiderült, hogy a titokzatos fekete ruhás ember benne van a parkot tulajdonló Delos nevű cég igazgatósági tanácsában és örömmel szavaz Ford ellen is ha kell. Vagyis a tervező ellen két frontról is megindulhat a támadás, ezért szavaznék arra, hogy az ő végzetes önhittsége lesz a finálé egyik meghatározó momentuma. Mondjuk az biztos, hogy ha távozik, akkor óriási űrt hagy maga után, de nem tudjuk még, hogy kit rángatnak elő a kalapból a 2018-ban érkező második etapra.

westworld-episode-8-ss04

Ezenkívül meggyőződésem, hogy legalább egy váratlan leleplezés lesz még a fináléban. Ezt úgy értem, hogy valami olyasmi is kerül a 10. epizódba, amit redditen már biztos leírta valaki, de mégsem terjedt el olyan széles körben, mint a párhuzamos idősíkok elmélete. Ilyen lehet például, hogy a 9. epizódban a biztonsági főnököt, Stubbsot elrabló indiánok valójában nem is lakók, de akár Luke Hemsworth karakteréről is kiderülhet, hogy valójában lakó. Igazán durva leleplezésre viszont azért nem számítok, mert ezeket a csavarokat a készítők szándékosan adagolták a korábbi epizódokban, mert tudták, hogy úgyis minden egyes képkockát át fognak fésülni az erre ráérő rajongók. Az igazán meglepő az lenne, ha valamelyik emberi szereplő szimpatikusan és szerethetően szerepelne a történetben, de azt hiszem erre kicsi az esély. Talán Elsie mégsem halt meg és nem kell lemondanunk a sorozat valódi emberi szereplőiről. Itt aztán bármi megtörténhet.

Koroknai Gergely (sportrovat):

Na szóval, azt tudjuk, hogy Bernard = Arnold, azt pedig 98 százalékra tudjuk, hogy William = Man in Black. Ezek, ahogy a több idősík sem lehet A NAGY LELEPLEZÉS az évadzáróban, különben az HBO összes irodája lángokban áll majd. Az már nagyobbat szólna, hogy igazából Dolores maga a titokzatos Wyatt, akit csak átneveztek a történet kedvéért, de még ez sem lenne elég nagy durranás 9 ilyen rész felvezetése után. Az is szinte biztos, hogy Ford régóta építgetett narratíváját végre meglátjuk, ahogy az útvesztőről is megtudunk dolgokat, hiszen Dolores és a MIB is ott van a bejáratánál (a kilencedik rész vége alapján). Megoldás viszont nem lesz, itt kezdődik majd az újabb sztori.

westworld-episode-8-ss02
Fotó: HBO

Amit nem tudunk, de óriásit szólna, hogy Ford és néhány erős kivétel mellett mindenki robot, a vendégek, az igazgatósági tagok, mindenki. Az igazgatósági tagok és Delos-dolgozók egy részét Ford ölte/ölette meg, hogy saját robotjaival helyettesítse őket, hogy így irányítsa belülről a céget, de persze ennél is jobb lenne, ha Fordon kívül tényleg mindenki robot lenne, bár erre kis esélyt látok. Csodás lenne a Westworldön kívüli világot is meglátni, ez is megtörténik valószínűleg az évadzáró legvégén, de csak látványt kapunk, történetet és választ nem, hogy legyen min rágódni egy évig.

Sixx (kultrovat):

Sajnos abba már beletörődtem, hogy William = Man in Black, bármennyire is berzenkedem ellene, ezt az alkotók végigvitték, legfeljebb arra nem számítottak (de vajon miért?) hogy a második résztől ezen kattog a fél internet.

  • Logan = Hector. Őszintén bevallom, a második részben én azt hittem, hogy Hector és Logan ugyanaz, és a mai napig nem vagyok meggyőződve arról, hogy Hector nem Logan klónja. A Westworld-film Futureworld című folytatásában ugye az a nagy csavar, hogy a park látogatóit klónozzák, mi van, ha itt meg a személyiségüket “lopják el” és töltik fel egy rájuk nagyon hasonlító robottestbe
  • Teddy = Wyatt. Az előző részig azt hittem, Dolores lesz az, és ott van ugye a kék ruhából egyiptológusnőnek öltöztetett Dolores is, de szerintem szegény Teddyvel jobban kitoltak ezzel az új narratívával, mint gondoltuk, és ő maga Wyatt.
  • Ford meg egy szadista állat, aki azzal áll bosszút Doloresen, hogy olyan narratívát írt neki, amiben az apját állandóan lelövik, őt meg megerőszakolják, immáron 30. éve. Ez nagyon kemény egyébként. A Ford= host elképzelést én sutba dobnám, öregszik is, meg egy ember már csak legyen ebben a panoptikumban, amiben szerintem nem sok van egyébként, Charlotte talán, a Maeve-szálon ügyködő két nyomorult tutira nem.
westworld-episode-6-ss14
Fotó: HBO
  • A Maeve-szál lehet hogy az új narratíva része egyébként, és Ford pontosan tudja és leköveti, hogy mi történik a csajjal - kizárt dolognak tartom, hogy hagyja, hogy egy host, akiket alapvetően lenéz, túljárjon az eszén, szuperadminként pedig látja, hogy ki mit piszkál bele a rendszerbe. Hogy aztán mi lesz Maeve sorsa, azt megtippelni sem tudom, még az is lehet, hogy az utolsó jelenetben, amikor azt hisze, elmenekült a rémálomból, belép egy másik parkba, mert az ajtó kifelé oda vezet - az tuti, hogy az eredeti filmben látott és emlegetett másik két világot is meg kell majd jeleníteni, ez a westernskanzen kezd már kifulladni.
  • Elsie nemigen halt meg, egy ennyire erőszakos sorozatban pont ezt az egy gyilkosságot ne mutatnák premier plánban? A Ghost Nation indiánjait ő programozta át Stubbs elrablására, mert kell neki valaki, akiben bízhat, habár abban nem vagyok 100 százalékig biztos, hogy Stubbs nem host. 

Ja, és Arnold tuti él.