Tállai András nem tud válaszolni sorozat: újabb kreatív trükk

2017.01.03. 22:14 Módosítva: 2017.01.03. 22:20

Tállai András NAV-elnök kedden tartott sajtótájékoztatót, amelyen a Hír tévé riportere arról kérdezte, hogy hogy miből finanszírozzák a Mezőkövesdre tervezett sportszálló megnövekedett költségeit. 

Eleinte úgy tűnik, hogy Tállai az éppen egy hónapja bemutatott módszerrel menekül: visszakérdez, úgy tesz, mintha nem hallaná jól az újságírót, vagy az nem fogalmazta volna meg érthetően a kérdést. Ezután azonban nem az ismert módon, hosszas, követhetetlen demagógiával folytatja. 

Ehelyett szól egy beosztottjának, aki egyszerűen kiveszi a mikrofont az újságíró kezéből. Nincs mikrofon, nincs kérdés sem.

A primer cenzúra egyébként Tállai hivatalos sajtótájékoztatóján történt, amelyet ugyebár azért hívott össze, hogy tájékoztassa a sajtót.

Tállai a kérdés előtt azt magyarázta, hogy teljesen normális, ha az új stadionjához épülő új szálloda költségvetése közel háromszorosa annak, mint amennyiről eredetileg szó volt. Szerinte mivel több szakaszban épül a szálló, természetes, hogy eddig csak 500 milliós költségről volt szó, noha mint most kiderült, a költség valójában 1,4 milliárd.

A tao-pénzek elherdálása

Az elsőre vicces jelenet valójában tragikus ügyet takar. A mezőkövesdi fociklub és létesítményei úgy emésztenek fel tao-pénz milliárdokat, hogy a program nem az utánpótlás kinevelésére koncentrál, ami a célja lenne, hanem egy nehezen átlátható rendszerben sportszállót, sporttábort és bérbe adható sportpályákat épít.

Ha érdekli az a feudalista hűbéri rendszert idéző konstrukció, amelyben Orbán hűséges embere a tao-pénzeken felül milliárdos országos és helyi önkormányzati támogatásokból épít saját sportbirodalmat, anélkül, hogy a fociban elért siker számítanának, olvassa el cikkünket.