Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

A versenyhivatal sem hagyta jóvá az RTL–Central-üzletet

2017.02.20. 14:28

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megtiltotta az RTL Klub tulajdonosának (Magyar RTL Televízió Zrt.), hogy 30 százalékos üzletrészt vásároljon a Central Digitális Média Kft.-ben. Ezt a GVH közöle egy sajtóközleményben.

Korábban a  Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa már megtagadta a hozzájárulást ahhoz, hogy az üzlet létrejöjjön.

A médiatörvény szerint a GVH köteles kikérni a szakhatósági állásfoglalást a Médiatanácstól. Így a versenyhivatalnak nem volt más választása, meg kellett tiltania a tranzakciót, azt, hogy a felvásárlásnak milyen versenyhatásai lennének, meg sem vizsgálták. Már csak azért sem, mert az sok időt vett volna igénybe, és ellentmondott volna a költségtakarékossági elveiknek is. A sajtóközlemény szerint a döntés elleni jogorvoslat keretében lehet megtámadni az ítéletet.

Az RTL Klub korábban jelezte, hogy a Médiatanács döntése jogsértő volt, ezt levélben eljuttatták a GVH-hoz is, ám ez a döntést nem befolyásolta.

Ahogy arról az Indexen beszámoltunk: az RTL Klub terjeszkedne a digitális médián belül, ezért hozták létre a Digitális- és Fejlesztési Igazgatóságot, illetve ezért terveztek részesedést szerezni a Central Médiacsoport online portfóliójában.