Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb kamu a BBC dokumentumfilmjében

2018.04.26. 16:43

Visszavonta a BBC az Emberek bolygója (Human Planet) című dokumentumfilm-sorozatát miután annak újabb részéről derült ki, hogy kamu. (A sorozat egyelőre még elérhető a Netflixen, de 24 órán belül már nem lesz ott.) A kifogásolt rész ezúttal az, amiben egy indonéz vadász megszigonyoz egy bálnát.

üres

A 2011-ben készült, nyolcrészes sorozat első részében egy kis indonéz szigetet, Lembatát mutatták be, ahol egy Benjamin Blikololong nevű vadászt követhettek a nézők, aki a film szerint a nagyobb részt kapott a megölt bálna húsából, mert neki volt a legfontosabb része az állat levadászásában. Csakhogy egy újságíró, aki könyvet írt a bálnavadászokról, és megfordult a szigeten, azt hallotta Blikololongtól, hogy ő nem szigonyozta meg az állatot. Az újságíró ezután megkereste a BBC-t. A csatorna közölte, hogy a kérdéses részben Blikololong szerepét nem ábrázolták pontosan, de a bálnavadászat menetének bemutatása tükrözi a valóságot.

Április elején a BBC beismerte, hogy kamu volt az Emberek bolygója negyedik része, amely egy esőerdőben élő, kannibalisztikus múltjáról ismert törzset mutatott be. Az a rész Indonézia Pápua tartományában élő korowai törzs életéről szólt, amelynek tagjai a sorozat szerint kőkorszaki körülmények között élnek és építik fel faházaikat 30-50 méteres magasságban. A BBC közleménye szerint egy új dokumentumfilmjük, a My Year With The Tribe forgatásán derült ki, hogy a faházas rész meg volt rendezve, a törzs egyik tagja mondta el a filmeseknek, hogy az Emberek bolygójában látható faházakat a hozzájuk érkező dokumentumfilmesek kedvéért építették, valójában nem ilyenekben élnek.

Az ügy magyar vonatkozása, hogy ezt a megrendezett epizódot a magyar On the Spot  készítői, Cseke Eszter és S. Takács András már évekkel korábban leleplezték. Nekik a BBC-filmben is szereplő törzstagok mesélték el, hogy jól megfizetik őket, ha – például turisták kedvéért – úgy viselkednek, ahogy egykor.

Összességében a sorozat nyolc részében négy problémás, kamugyanús elemet találtak.