Az Origo gerjeszti a pánikot

ORIGO
2018.04.28. 15:21 Módosítva: 2018.04.28. 17:57

Migrációval foglalkozó szakemberként meglepő volt látni, hogy mekkora hangsúlyt kapott a bevándorlás témája a magyar belpolitikában 2015 óta. Ennek különös vetülete volt az áprilisi választásokat megelőző kampányidőszak kormánymédiája, amiben szintén domináns szerepet kapott a migráció, sőt, annak egy kicsavart, negatív értelmezése. Nem gondoltuk volna, hogy a morális pánik fogalmával ilyen mértékben lesz szerencsénk találkozni. 

Bagladi Anna és Lőrincz Marcell írása

A morális pánik

A morális pánikkal Stanley Cohan filozófus és szociológus foglalkozott először részletesebben. Gyakori a médiában, hogy egy csoportot, vagy ahhoz kapcsolódó jelenségeket úgy mutatnak be, mintha az közvetlen veszélyt jelentene az ideális társadalom megfelelő rendjére és működésére. A kialakuló pánik hatására ez a téma lesz a figyelem középpontjában, így a legitimitás miatt gyakoribbak lesznek az ezzel kapcsolatos regisztrált esetek, és mint egy ördögi körben, egyre nagyobb lesz a félelem az emberekben, így nyomot hagyva a társadalmi jogrendszeren és a normákon.

A jelenség szinte mindennapos, gondoljunk csak a pár éve elterjedt hírekre a gyermekrablókról, szervkereskedőkről, de régebbre is visszatekinthetünk, amikor javában folytak még a boszorkányüldözések.

A félelemkeltés tökéletes eszköz lehet a hatalom megszerzésére, hiszen ki ne bízna meg abban, aki megoldást adhat a problémára, még akkor is, ha a pánikot ő maga keltette?

Napjaink legismertebb és leggyakoribb közéleti témája a bevándorló- és menekültkérdés, ezzel találkozunk, ha bekapcsoljuk a televíziót, felmegyünk az internetre, de ha ez sem elég, látjuk az újságokban és plakátokon is. A muszlimok kategorizálásával és veszélyként való beállításával sikerült elérni, hogy mára emberek rezzenjenek össze a migráns szó hallatán. Hogy ennek van-e tényleges alapja, és hogy mennyi, azt mindenki döntse el maga.

A vizsgálat tárgya

Megnéztük az Origo.hu híroldal márciusi híreit és megpróbáltunk átfogó képet kapni arról, mennyit és hogyan írtak a migrációról, illetve a bevándorlókról. Korábban született arról egy kisebb összeállítás, hogy milyen manipulációkat lehet tapasztalni a fotók terén, mi most a szerkesztési elveket és a tartalmi elemeket vizsgáltuk meg jobban.

A kérdésünk az volt, vajon csak a mi szemünket bántja a sok migránsozás, vagy tényleg ez volt a havi vezérelv az Origó szerkesztőségben?

Nézzük a számokat: egész márciusban abban a két rovatban, ami releváns lehet, 2066 cikket publikáltak, ezekből 394 foglalkozott valamilyen módon a migrációval vagy a migránsokkal.

MÁRCIUS Itthon Nagyvilág Összesen
Cikkek száma 1309 757 2066
Migráns témájú 161 (12%) 233 (30%) 394 (19%)

2018 márciusában az Origó Itthon és Nagyvilág rovatában megjelent cikkek száma, és azon belül a migrációval foglalkozó írások aránya

Márciusban naponta tehát átlagosan 12,7 cikk jelent meg migráns témában. Csak összehasonlításképpen: egy konkrétabb ügyet legfeljebb  3-4 anyagban szoktak feldolgozni – igaz, alapvetően itt nem egy ügy tizenkétszeres újrapublikálásáról van szó (bár akadt cikk, ami duplán jelent meg), hanem a téma ilyen erős szintű életben tartásáról.

ÁPRILIS 9-22. Itthon Nagyvilág Összesen
Cikkek száma 546 332 878
Migráns témájú 7 (1,3%) 68 (20%) 75 (8,5%)

2018 áprilisában a választásokat követő két hétben az Origó Itthon és Nagyvilág rovatában megjelent cikkek száma és azon belül a migrációval foglalkozó írások aránya

Április 9 óta naponta átlagosan 5,3 cikk jelent meg migráns témában. Az ilyen témájú cikkek számának csökkenése különösen az Itthon rovatban figyelhető meg. Ez az adat is azt az elképzelésünket erősíti, hogy jelentőségüknél nagyobb súlyban jelentek meg ilyen témában anyagok, elég nyilvánvalóan a politikai kampány miatt.

Olvasgatva a cikkeket kiválasztottunk húsz olyat, amik elég jellemzőek voltak, visszaköszönő témákat dolgoztak fel, és ismétlődő fogalmakat, üzeneteket hordoztak. Mint az alábbi táblázatból látszik, mind valamilyen módon negatív tartalmat hordozott a migrációt illetően. A cikkeket elnézve már csak a címük is sokatmondó.

 CÍM SZERZŐ KONNOTÁCIÓ BIZTOSAN MIGRÁNS VAGY MUSZLIM? HITELES A CIKK/FORRÁS FORRÁS TÉMA
Megerőszakolt egy 12 éves kislányt az idős zsidó asszonyt megölő migráns anonim  negatív nem nem  nincs bűnözés
Megjegyzést tett a migránsokra, elítélték a svéd asszonyt anonim  negatív nem nem  van integráció
Önkívületben tomboltak, gyújtogattak Madridban a migránsok  anonim  negatív nem nem  van bűnözés
Iskolában tanítják a szélsőséges muszlim tanokat Franciaországban  anonim  negatív igen (nem ez a releváns) nem  van integráció
„Kövekkel ölünk meg, ahogyan a mi hazánkban szoktuk”  anonim  negatív igen (nem ez a releváns) nem  nincs bűnözés
Pakisztáni migránsok terrorizálták a turistákat Athénban  anonim  negatív nem nem  van bűnözés
Négy migráns elvágta a torkát egy svéd nőnek, majdnem a fejét is levágták  anonim  negatív nem nem  van bűnözés
Migránsokat költöztetnének egy nyugdíjasházba  anonim  negatív igen (nem ez a releváns) nem  nincs integráció
Migránsok foglalták el Párizs belvárosát- videó  anonim  negatív igen (nem ez a releváns) nem  nincs bűnözés / integráció
Polgárháborús állapotokat teremtettek a migránsok Svédországban  anonim  negatív nem nem  nincs bűnözés
Saját ágyában, a férje mellett erőszakolt meg egy terhes nőt egy migráns  anonim  negatív igen nem  nincs bűnözés / integráció
Biztonsági őr kell egy berlini iskolában, annyi az erőszakos migránsgyerek  anonim  negatív igen nem  van bűnözés / integráció
Migránsok voltak, akik összeverték a 14 éves zsidó kisfiút Párizsban  anonim  negatív nem nem  nincs bűnözés
Egy migránsbanda fényes nappal támad meg egy autóst Londonban - videó  anonim  negatív nem nem  nincs bűnözés
Megverte, megerőszakolta, majd feltakaríttatta áldozatával a vért a migráns  anonim  negatív igen igen*  van bűnözés
92 éves nőt rabolt ki egy migráns Angliában  anonim  negatív nem nem  nincs bűnözés
A londoni metrón robbantott az iraki migráns, 30 ember sérült meg  anonim  negatív igen igen  van bűnözés
 Így jár minden nő, aki irritálja a férjét - mondta a migráns miután megölte a feleségét  anonim  negatív igen igen  van bűnözés
Megfojtotta a migráns a feleségét egy kábellel, mert miniszoknyát vett fel  anonim  negatív nem nem  nincs bűnözés / integráció
Megerőszakoltak egy nőt, több franciára is rátámadtak migránsok  anonim  negatív nem nem  van bűnözés

20 jellemző cikk az Origóról márciusban

Feltűnő volt még, hogy főleg a bűnügyi hírek vezettek. Viszont meglepő az is, hogy mindegyik írásnál hiányzott a szerző neve, azaz anonim anyagok voltak mind.

Amennyire át tudtuk nézni, nem is akadtunk a teljes 394 anyagban megnevezett szerzőre egyre sem.

A források hitelességét a következők rontották még:

  • a forrásként megjelölt cikkben más információ van (ezek általában nem angol nyelvű cikkek);
  • más, kormány által támogatott oldalt jelöl meg forrásként (általában MTI.hu, 888.hu);
  • nem jelöl meg forrást egyáltalán;
  • a cikkben csak feltételezi, hogy migráns volt az illető, akiről szó van;
  • valóban muszlim bevándorló által elkövetett bűnesetről ír, azonban elferdíti a történéseket és az okokat.
Álhír Forrás nélkül Negatív tartalom Bűnözés témában Integráció témában Anonim
16 (80%) 12 (60%) 20 (100%) 17 (85%) 7 (35%) 20 (100%)

20 kiválasztott Origó cikk jellemzői

A szavaknak ereje van, ezt tudjuk. Ezért is érdekes, hogy a magyar köznyelv hogyan torzította el a politika hatására a migráns szót. A szó tág értelemben azt jelenti, egy személy, aki a lakóhelyét megváltoztatva máshol él. Ennek számtalan oka lehet, leggyakrabban a munkával, családdal függ össze, de van, aki egy háborús konfliktussal sújtott országot kénytelen maga mögött hagyni.

Ez változott meg valamiféle szitokszóvá. És az is látszik, hogy a migráns jelzőt ugyanúgy kapja meg, akinek csak a nagyszülei éltek valaha egy másik országban, mint az, akinek a neve vagy a bőrszíne, esetleg a vallása tér el a helyiek többségétől, de főleg az Afrikából vagy a Közel-Keletről nemrégiben érkezettekre értik a cikkekben. A menedékkérő vagy menekült kifejezéssel mi nem találkoztunk egyik anyagban sem.

Screenshot-2018-4-26 Követelőznek, fenyegetőznek a migránsok.png
Kép: Origo

Az általunk olvasott cikkekben arra is felfigyeltünk, hogy a migráns szót szeretik összekapcsolni, vagy szinonimaként használni pl: potenciális terrorista, migráns terrorista, bűnöző migráns olvasható több anyagban. A dehumanizálás sem áll távol a szerzőktől, többször szerepelt a „rikácsoló migráns” jelző.

A külföldi példák

Valamiért Franciaországot és Svédországot kiemelt helyen szemlézték, az anyagok jelentős része ottani esetekre utalt. Németországban éppen soha nem látott mértékben csökken a bűnözés, de minket a fentebb említett két ország is érdekelt. Svédországról az Independent írt egy összefoglalót, melyben az áll, hogy a svédeknél a bevándorlókhoz köthető bűncselekmények kb. 1%-át teszik ki az összes jelentett esetnek, míg a lakosság majd 15%-a valamilyen formában rendelkezik migrációs háttérrel, így nyilvánvalóan nem a svédországi bűnesetek általában voltak érdekesek a szerkesztőknek, hanem amelyek kapcsolhatók valamiképpen a migrációhoz.

Összegzés

A választások után jó lenne – bár lehet, nem tudunk – visszatérni a kérdést szakmai ügyként kezelő hozzáálláshoz, de úgy tűnik a téma jelentősége csökkenőben van. A migráció nyilvánvalóan az egész emberiség történelmét végigkísérő jelenség volt és lesz, nem lenne helyes csak a negatív vagy csak a pozitív hatásait kiemelve beszélnünk róla. Biztosan vannak problémák, főleg a rövid idő alatt nagy tömegben érkező emberek esetében, akik ráadásul traumatizáltak és rossz egzisztenciális kilátásokkal rendelkeznek (pl. egész sokakat fognak kitoloncolni a következő években, mert nem volt kellően megalapozott a menedékkérelmük).

De az is látszik, hogy ahhoz képest, hogy hány emberről beszélünk, egész kis számban jelentkeznek ezek az ügyek (a nyílt terrorizmust nem kevernénk ide, az más alapokon szerveződik, maximum rátelepszik a migrációs folyamatokra, ha éppen a helyzet úgy hozza, de nem következnek egymásból). Mindannyiunk közös érdeke lenne érdemi vitákat folytatni, és valódi megoldásokkal a valódi problémákra fókuszálni, ebben a márciusi Origó nem volt jó partner.

Az etikus újságírás

Az Ethical Journalism Network 5 pontban megfogalmazta, milyen irányelveket kellene követni, amikor a migrációról írunk:

  • Először is fontos, hogy függetlenek legyünk, és a tényekről írjunk, a saját elfogultságunknak nincs helye egy hír közlésében.
  • Ismerjük, és használjuk helyesen a különböző, migrációval kapcsolatos fogalmakat, tudjunk különbséget tenni a migráns, menedékkérő, menekült, stb. kifejezések között.
  • Fontos, hogy emberségesek legyünk, de figyeljünk, hogy ne az érzelmeink vezéreljenek a szöveg megalkotásában.
  • Közvetítsük az érintettek hangját, ismertessük a helyzetüket, és hogy min mennek keresztül, figyeljünk, hogy az üzenetünk reprezentatív legyen.
  • A tartalom, amit közlünk ne legyen gyűlöletkeltő vagy szélsőséges, óvatosan használjunk olyan szavakat, hogy sokaság, áradat, vagy hullám.

Minden bizonnyal megállapíthatjuk, hogy az Origo.hu migrációval kapcsolatos hírei nem felelnek meg ezeknek a kritériumoknak. Kutatásunkban arra jutottunk, hogy a cikkek írói nem függetlenek, és nem a tényekről írnak, a fogalmakat is sok esetben helytelenül használják. A cikkek általában torzítják a valóságot, és a cél inkább a felháborítás és félelemkeltés a tényközlés és megértetés helyett. A migrációt minden esetben szélsőségesen állítja be, egy olyan dolognak, amitől veszélyben kell éreznünk magunkat.

Nyitókép: Origo címlap a választási kampány előtti időszakban