Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Durván ferdíti a képi valóságot az állami propagandasajtó

Arról írt ma az Origo, hogy Angela Merkel elismerte: vannak no-go zónák Németországban, ahol a menekülthelyzet olyan súlyos, hogy az utcán migránshordák vették át a hatalmat. Riasztó a helyzet, az államhatalom tehetetlen, de politikai okok miatt ezt nem hozták eddig nyilvánosságra.

Angela Merkel nem fogalmazott ennyire durván, itt van például a Washington Post tényszerű beszámolója ugyanerről a hírről, de a német Kancellár valóban azt mondta, hogy vannak no-go zónák Németországban, ahová senki sem szeretne bemenni.

De, hogy néz ki egy no-go zóna? Senki sem tudja. Angela Merkel sem nevezett meg ilyen helyeket. A hírt lehozó lapok közül még az általában elég kattintásvadász megoldásokkal dolgozó brit bulvárlapok, mint a Daily Mail is nagyon óvatosan álltak ehhez a kérdéshez, és hátulról mutatott német rendőrökkel illusztrálták a hírt. Így tett egy másik brit lap, az Express is. A legtöbb hírügynökség viszont egyszerűen kép nélkül vagy Merkel arcával hozta a hírt, mint illusztráció.

Az Origo viszont alaposan felhabosította a bejelentést. Náluk az utcákat uraló líbiai bandákról is olvashatunk, akik százas seregekkel csapnak össze, ha kell, és rettegésben tartják a helyi rendőröket, bárhol is legyenek. Ha elkezdjük ezeket az állításokat google-ből ellenőrizni, általában radikális szélsőjobboldali blogokra, mozgalmakra találunk, ahol egymást körbehivatkozva terjednek ezek a hírek. Az egyetlen közös bennük, hogy sehol nincsen egyetlen fotó sem ilyen összecsapásokról vagy helyekről. Ez 2018-ban, amikor mindenkinek a zsebében van egy kamerás mobil, amivel leleplezhetne egy ilyen helyet, minimum gyanús. Nem lenne célom ezeknek a híreknek igazságtartalmát felkutatni, nézzük inkább csak az Origo cikkében szereplő képeket:

Az első kép, és a hozzá tartozó leírás:

Több németországi városban már migránsok uralkodnak az utcákon.

Az olasz székhelyű nurphoto hírügynökség fotója valójában Párizsban készült, amikor a Fleury-Merogis börtön személyzete demonstrációba kezdett az intézmény előtt január 18-án. Semmi köze a német migránshelyzethez.

unnamed.png

Menjünk tovább.

A második kép:

Több német városban elképesztő állapotok uralkodnak

Árulkodó jel volt a kép hátterében a letámasztott párizsi közbringa, ezért rákérdeztem a fotósnál. Megkerestem Benjamin Filarskit, aki azt mondta, hogy

a képe Párizsban készült egy februári havazás után, semmi köze a német migránshelyzethez.

Görgessünk tovább.

A harmadik kép:

Egyre több a no-go zóna Európában a nagyvárosokban

- írták az 'I love Isis' feliratú kép alá ismeretlenek. Tényleg ismeretlenek: a képen látható Fülöp-szigeteki graffitiről épp úgy nem tudjuk, ki rajzolta, vagy miért, mint ahogy az Origo is szerző nélküli cikkben mesél a német no-go zónákról.

Screenshot-2018-3-1 Philippines Battles To Retake City From Isla

Nehéz ezt megmagyarázni. El lehetne intézni annyival, hogy *fake news* álhír, kamuhír, de azért, ez a cikk mégis csak az Origo.hu-n jelent meg, nem egy orosz titkosszolgálat által gründolt, szélsőjobboldali, mindenegybenblog-szerű propagandaoldalon. A módszerek viszont ugyanazok.

Az origo képszerkesztői (vagy szerkesztői? az origó munkatársai egyáltalán?) szándékos manipulációra használtak fel hírfotókat, amik köszönő viszonyban sincsenek a cikkben leírt jelenséggel, de még az országgal sem, amiről a cikk szól. Vagy úgy általában a valósággal.

Nem lehet ezt annyival lerázni, hogy a képek pusztán illusztrációk, mint például a brit bulvárlapok rendőrös képei, mert nem erről van szó. Ezeknek a képeknek az egyetlen célja, hogy félelemkeltő körítést nyújtsanak a témához. Tájékoztatásra teljesen alkalmatlanok ebben a formában. Vagy bármilyen formában.

Amit látunk az nettó propaganda. Csak ismételni tudnám magam, ismerjük fel, amikor manipulálnak minket.

(A borítókép hátterében és a címlapon szereplő illusztrációban szintén francia börtönőrök vannak, egy korábbi demonstrációjukon)

Letekert idáig? Itt a ráadás.

A cikk megjelenése után kaptam egy tippet, hogy épp van egy másik hír is az Origo címlapján, amiben arról mesélnek, hogy: "a metróban szemérmetlenül vizelő migráns fényképe sokkolja egész Párizst."

migrans

A cikkben lévő képen tényleg egy férfi vizel a metróban, de a kép legalább három éves, és semmi köze a francia fővároshoz.