Retro Rádió néven indulhat az országos kereskedelmi rádió

2018.06.02. 14:53
Miközben a Rádió 1-en keresztül Andy Vajna a lepattanó rádiókat szerezte meg a Fideszre ráépült médiabirodalomnak, és nem egyszer megkérdőjelezhető módszereket is bevetve tettek szert (vagy igyekeztek szert tenni) helyi rádiókra (amikben onnantól az a hír., amit az MTI annak tart), egy Hold Reklám Kft nevű cég simán megnyerte a 103,3 Mhz-es, országos kereskedelmi frekvenciára kiírt pályázatot, és Pop Rádió néven el is indíthatják az adásukat. Mármint a döntés alapján, mert természetesen ezzel a névvel nem akarnak ők rádiózni: Retro Rádió néven kezdik majd meg a sugárzást, tudta meg a 24.hu.

A kormányközeli oligarchákhoz sok szállal köthető céget Andy Vajna Rádió 1-ének egykori ügyvezetője, Bakai Mátyás rázta gatyába, de nemcsak a filmbiztosból lett médiacár és bukott fánkozót finanszírozó Vajna, hanem az ország (a világ?) első számú gázszerelőjéből lett megavállalkozója, Mészáros Lőrinc is ott sertepertél a közelében. Kész csoda, hogy Habony Árpád neve még nem került elő a rádióval kapcsolatban, de hol van még a hónap vége, ugye.

A Hold Reklám Kft jele az óvodában minden bizonnyal a "nem sokat szarakodó hangya" volt, a nyertes pályázat kihirdetése  ELŐTT hónapokkal már megépítették a stúdiójukat Budapesten, a sugárzást pedig már ebben a hónapban el tudják kezdeni, hiszen a 24.hu szerint már az állami műsorszóró vállalat, az Antenna Hungária szakemberei is jártak bent náluk, hogy üzembe helyezhessék a jeltovábbításhoz szükséges eszközöket. Ha minden igaz, a tesztadás már hallható is.

Azon most ne is akadjunk fel, hogy egy cég egy pályázat elbírálása előtt ilyen beruházásba fog,

ez lassan már a rendes ügymenet része lesz a NER országában, ahol az állami tendereket egy-egy specifikus cégre szokás kiírni. Az viszont felettébb érdekes, hogy a Hold Reklám Kft., már ha valóban jóval korábban elkezdte felépíteni a rádió stúdióját, nem csupán abban bízott, hogy ők lesznek a befutók, hanem abban is, hogy a bíróság hogy, hogy nem, egy, a pályázatot támadó perben olyan döntést fog hozni, ami nekik kedvez. Ez már-már a vakhit felé közelít. 

A frekvenciát, amit korábban a Class FM birtokolt, és a mai napig nem teljesen megnyugtatóan tisztázott körülmények között vesztett el (Sebestyén Balázsék akkor még náluk hallgatható reggeli műsorában egy szegmense nem felelt meg a korhatárbesorolásnak, és a frekvenciát tulajdonképpen emiatt vették el tőlük), a Hold Relkám  Kft. mellett a Class FM-et működtető Advenio ZRT is szerette vona megkapni, el is indultak a frekvenciapályázaton, de a kiírásban olyan súlyos hiányosságokat, részrehajló és szakmaiatlan, egy jelöltnek kedvező kitételeket találtak, melyek törvénysértőek voltak, így beperelték a Médiatanácsot.

Ez volt az a per, aminek végkimenetelét mintha előre tudta volna a frekvenciapályázaton nyertes Hold Reklám Kft,

azaz azt, hogy a bíróság megalapozatlannak nyilvánítja az Advenio ZRT keresetét, így a Médiatanács a frekvenciát onnantól akadály nékül tehette bele a kormányközeli médiapolip egyik, éppen szabadon fityegő csápjába.

A 24.hu cikke megjegyzi, hogy a műsorsugárzás gyors elindítása mögött az állhat, hogy az Advenio nem az a feladós fajta és újra beperelte a Médiatanácsot, sőt, van még egy korábbi perük is - márpedig ha ezeket valahogy az állami médiaőrkutya csak elvesztené, akkor mindent vissza kellene csinálni. Más a helyzet viszont akkor, ha a rádió már működik, ilyenkor (ahogy az a Sláger Rádió és a Danubius megszűnése után is történt) a bírósági gyakorlat az, hogy nem némítják el a frekvenciát megszerző médiaszolgáltatót, lehet kártérítést követelni,

amit természetesen nem a Méditanács döntnökei fizetnek ki saját zsebből, hanem az állam, pontosabban annak adófizető polgárai, szóval különösen csodálatos kis történet ez.

Ami a névváltozást és az indulást illeti, a Hold Reklám Kft. a POP FM helyett az Andy Vajna közeli, jelenleg budapesti és nyíregyházi frekvenciával rendelkező Retro Rádió nevét vinné tovább. Ehhez a Médiatanács jóváhagyása kell, de ne tegyünk úgy, mintha nem tudnánk pontosan, hogy úgyis megkapják. Az eddigi Retro Rádió, aminek egyébként hamarosan lejár a médiaszolgáltatási jogosultsága Nyíregyházán és Budapesten is, úgy tudni, Magyar FM néven folytatja a sugárzást.

Az országos kereskedelmi rádióban, viszont nem a Balázsék lesz a reggeli műsor, mert bár volt róla szó, de úgy döntöttek ott fent, hogy sokkal jobban jár mindenki, ha a Rádió 1 is megmarad nekik, mert ugye Balázsék nélkül Vajna rádióit a kutya se hallgatná. Az új országos rádión állítólag a jelenlegi Retro Rádió reggeli műsorát, azaz Hepi Endre és Hudák Anita műsorvezetők műsorát lehet majd hallani.