Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Retro Rádió néven indulhat az országos kereskedelmi rádió

2018.06.02. 14:53
Miközben a Rádió 1-en keresztül Andy Vajna a lepattanó rádiókat szerezte meg a Fideszre ráépült médiabirodalomnak, és nem egyszer megkérdőjelezhető módszereket is bevetve tettek szert (vagy igyekeztek szert tenni) helyi rádiókra (amikben onnantól az a hír., amit az MTI annak tart), egy Hold Reklám Kft nevű cég simán megnyerte a 103,3 Mhz-es, országos kereskedelmi frekvenciára kiírt pályázatot, és Pop Rádió néven el is indíthatják az adásukat. Mármint a döntés alapján, mert természetesen ezzel a névvel nem akarnak ők rádiózni: Retro Rádió néven kezdik majd meg a sugárzást, tudta meg a 24.hu.

A kormányközeli oligarchákhoz sok szállal köthető céget Andy Vajna Rádió 1-ének egykori ügyvezetője, Bakai Mátyás rázta gatyába, de nemcsak a filmbiztosból lett médiacár és bukott fánkozót finanszírozó Vajna, hanem az ország (a világ?) első számú gázszerelőjéből lett megavállalkozója, Mészáros Lőrinc is ott sertepertél a közelében. Kész csoda, hogy Habony Árpád neve még nem került elő a rádióval kapcsolatban, de hol van még a hónap vége, ugye.

A Hold Reklám Kft jele az óvodában minden bizonnyal a "nem sokat szarakodó hangya" volt, a nyertes pályázat kihirdetése  ELŐTT hónapokkal már megépítették a stúdiójukat Budapesten, a sugárzást pedig már ebben a hónapban el tudják kezdeni, hiszen a 24.hu szerint már az állami műsorszóró vállalat, az Antenna Hungária szakemberei is jártak bent náluk, hogy üzembe helyezhessék a jeltovábbításhoz szükséges eszközöket. Ha minden igaz, a tesztadás már hallható is.

Azon most ne is akadjunk fel, hogy egy cég egy pályázat elbírálása előtt ilyen beruházásba fog,

ez lassan már a rendes ügymenet része lesz a NER országában, ahol az állami tendereket egy-egy specifikus cégre szokás kiírni. Az viszont felettébb érdekes, hogy a Hold Reklám Kft., már ha valóban jóval korábban elkezdte felépíteni a rádió stúdióját, nem csupán abban bízott, hogy ők lesznek a befutók, hanem abban is, hogy a bíróság hogy, hogy nem, egy, a pályázatot támadó perben olyan döntést fog hozni, ami nekik kedvez. Ez már-már a vakhit felé közelít. 

A frekvenciát, amit korábban a Class FM birtokolt, és a mai napig nem teljesen megnyugtatóan tisztázott körülmények között vesztett el (Sebestyén Balázsék akkor még náluk hallgatható reggeli műsorában egy szegmense nem felelt meg a korhatárbesorolásnak, és a frekvenciát tulajdonképpen emiatt vették el tőlük), a Hold Relkám  Kft. mellett a Class FM-et működtető Advenio ZRT is szerette vona megkapni, el is indultak a frekvenciapályázaton, de a kiírásban olyan súlyos hiányosságokat, részrehajló és szakmaiatlan, egy jelöltnek kedvező kitételeket találtak, melyek törvénysértőek voltak, így beperelték a Médiatanácsot.

Ez volt az a per, aminek végkimenetelét mintha előre tudta volna a frekvenciapályázaton nyertes Hold Reklám Kft,

azaz azt, hogy a bíróság megalapozatlannak nyilvánítja az Advenio ZRT keresetét, így a Médiatanács a frekvenciát onnantól akadály nékül tehette bele a kormányközeli médiapolip egyik, éppen szabadon fityegő csápjába.

A 24.hu cikke megjegyzi, hogy a műsorsugárzás gyors elindítása mögött az állhat, hogy az Advenio nem az a feladós fajta és újra beperelte a Médiatanácsot, sőt, van még egy korábbi perük is - márpedig ha ezeket valahogy az állami médiaőrkutya csak elvesztené, akkor mindent vissza kellene csinálni. Más a helyzet viszont akkor, ha a rádió már működik, ilyenkor (ahogy az a Sláger Rádió és a Danubius megszűnése után is történt) a bírósági gyakorlat az, hogy nem némítják el a frekvenciát megszerző médiaszolgáltatót, lehet kártérítést követelni,

amit természetesen nem a Méditanács döntnökei fizetnek ki saját zsebből, hanem az állam, pontosabban annak adófizető polgárai, szóval különösen csodálatos kis történet ez.

Ami a névváltozást és az indulást illeti, a Hold Reklám Kft. a POP FM helyett az Andy Vajna közeli, jelenleg budapesti és nyíregyházi frekvenciával rendelkező Retro Rádió nevét vinné tovább. Ehhez a Médiatanács jóváhagyása kell, de ne tegyünk úgy, mintha nem tudnánk pontosan, hogy úgyis megkapják. Az eddigi Retro Rádió, aminek egyébként hamarosan lejár a médiaszolgáltatási jogosultsága Nyíregyházán és Budapesten is, úgy tudni, Magyar FM néven folytatja a sugárzást.

Az országos kereskedelmi rádióban, viszont nem a Balázsék lesz a reggeli műsor, mert bár volt róla szó, de úgy döntöttek ott fent, hogy sokkal jobban jár mindenki, ha a Rádió 1 is megmarad nekik, mert ugye Balázsék nélkül Vajna rádióit a kutya se hallgatná. Az új országos rádión állítólag a jelenlegi Retro Rádió reggeli műsorát, azaz Hepi Endre és Hudák Anita műsorvezetők műsorát lehet majd hallani.