Rekordösszegű kártérítést kell fizetnie a TV2-nek Spéder Zoltán lejáratása miatt

2018.06.11. 11:14 Módosítva: 2018.06.11. 11:56

4,5 millió forint sérelemdíjat ítélt meg másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla Spéder Zoltánnak, akit még 2016-ban próbáltak meg lejáratni a TV2 Tények című műsorában. 

Első fokon – még 2016 novemberében – a bíróság rekordösszegű, 5,7 millió forintos sérelemdíjat ítélt meg az üzletembernek, amivel szinte teljes egészében egyetértett az ítélőtábla. Kimondták, hogy a TV2 valótlan állításokat híresztelve megsértette a milliárdos jó hírnevét, magánélethez és a magántitok védelméhez fűződő jogait. A sérelemdíj azért csökkent, mert másodfokon a bíróság nem ítélte meg olyan szigorúan a Spéder cégeire és gazdasági tevékenységére vonatkozó megjegyzéseket.

Spéder Zoltán
Spéder Zoltán
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Bodolai László, az ügyet végigvivő ügyvéd a Hvg.hu-nak azt nyilatkozta:

„Ez egy előremutató ítélet, a bíróság tájékoztatása szerint ilyen mértékű sérelemdíjat korábban még nem állapítottak meg." 

Azt is megjegyezte, hogy Spéder Zoltán a teljes összeget jótékony célra fordítja.

A döntés jogerős, így a TV2-nek fizetnie kell, viszont a csatorna nem fogadja el a döntést, és a Kúria elé kívánja vinni az ügyet.

A Tények-riport idején Spéder Zoltán volt az Indexet kiadó CEMP igazgatóságának az elnöke. Ügyvédje, Bodolai László jelenleg az Indexet kiadó Magyar Fejlődésért Alapítvány kurátora.