Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rekordösszegű kártérítést kell fizetnie a TV2-nek Spéder Zoltán lejáratása miatt

2018.06.11. 11:14 Módosítva: 2018-06-11 11:56:28

4,5 millió forint sérelemdíjat ítélt meg másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla Spéder Zoltánnak, akit még 2016-ban próbáltak meg lejáratni a TV2 Tények című műsorában. 

Első fokon – még 2016 novemberében – a bíróság rekordösszegű, 5,7 millió forintos sérelemdíjat ítélt meg az üzletembernek, amivel szinte teljes egészében egyetértett az ítélőtábla. Kimondták, hogy a TV2 valótlan állításokat híresztelve megsértette a milliárdos jó hírnevét, magánélethez és a magántitok védelméhez fűződő jogait. A sérelemdíj azért csökkent, mert másodfokon a bíróság nem ítélte meg olyan szigorúan a Spéder cégeire és gazdasági tevékenységére vonatkozó megjegyzéseket.

Spéder Zoltán
Spéder Zoltán
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Bodolai László, az ügyet végigvivő ügyvéd a Hvg.hu-nak azt nyilatkozta:

„Ez egy előremutató ítélet, a bíróság tájékoztatása szerint ilyen mértékű sérelemdíjat korábban még nem állapítottak meg." 

Azt is megjegyezte, hogy Spéder Zoltán a teljes összeget jótékony célra fordítja.

A döntés jogerős, így a TV2-nek fizetnie kell, viszont a csatorna nem fogadja el a döntést, és a Kúria elé kívánja vinni az ügyet.

A Tények-riport idején Spéder Zoltán volt az Indexet kiadó CEMP igazgatóságának az elnöke. Ügyvédje, Bodolai László jelenleg az Indexet kiadó Magyar Fejlődésért Alapítvány kurátora.