Szilvia
5 °C
16 °C

MTA-ba beépült sorosista ügynököket leplezett le a kormánymédia

2018.07.09. 18:08
Az MTA Jogtudományi Intézete ellen folytatja Akadémia elleni támadásait a kormányközeli sajtó. Az újabb névtelen cikk, melyet a Magyar idők és az Origo is buzgón és forráskritika nélkül vett át, tanulmánykötetek és tudományos konferenciák alapján állítja, hogy „Soros kitartottjai nyomulnak a Tudományos Akadémián”. Apró pontatlanság, hogy a cikk elsőszámú vádlottja, Jakab András már egy éve nem is az MTA-n dolgozik valójában.

Soros György hálózata és megbízható magyarországi ügynökei rendkívül aktívan sertepertélnek a Tudományos Akadémia háza táján

– közli nagyívű elemzésében a Soros-ellenes kampányra specializálódott, egyébként mérsékelten ismert blog, a Tűzfalcsoport, mely a Bayer Zsolt kirohanásainak is helyt adó Blogstar oldalán üzemel. A név nélküli cikk a kormány MTA elleni támadásának apropóján jelöli ki a belső ellenséget. Míg a jobboldali sajtó egy része korábban leginkább a kettős állampolgársága miatt támadta Lovász László MTA-elnököt, majd önkényesen szemezgetve a számukra ellenszenves kutatási témák között listázták azokat a kutatókat, akik mondjuk gender vagy családügyi témákról írtak valaha valamit, most az MTA Jogtudományi Intézetére került sor.

Célkeresztbe azt a Jakab Andrást állították, akiről a jelek szerint nem sikerült beszerezni azt az információt, hogy valójában már majdnem egy éve, 2017 szeptembere óta nem ő az intézet vezetője, és más minőségben sem dolgozik már az MTA-ban.

Ez nem zavarta a név nélküli szerzőket abban, hogy megállapítsák: „A Tudományos Akadémia Jogtudósai követik az igazgatójukat”. Hiszen:

Ami az MTA jogtudományi Intézet munkáját illeti, gyakorlatilag sikerült saját magukat ellenzéki szerepbe kormányozniuk. A Jogtudományi Intézet blogján számos kormánykritikus írás jelent meg az elmúlt időszakban.

Az MTA intézetének bűne, hogy a blogján munkatársai kifejthették magánvéleményüket például a civil törvényről vagy az antimigrációs törvényekről és az idegenrendészeti őrizetről, olyan sorosista mocsokságokat megengedve maguknak, mint hogy a „tervezet egyértelműen ellentétes az EJEB esetjogával és a vele összhangban lévő uniós irányelvekkel”.

A magyar jogtudomány legnagyobb projektje

Érdekes egybeesés, hogy a médiatámadás napján egy szakmai interjú is megjelent Jakab Andrással és munkatársával, Fekete Balázzsal abból az alkalomból, hogy elindult az IOTEN, az az internetes jogtudományi enciklopédia, mely szerintük a magyar jogtudomány valaha volt legnagyobb projektje. Ha a politikai démonűzésnél valószerűbb teljesítményre kíváncsi, erre kattintson.

A névtelen szerzők szemében ugyancsak felháborító, hogy Jakab András egy Indexen megjelent írásában azt írta, hogy nem működik jól a magyar jogrend, továbbá bírálta az OBH-t és Handó Tündét, egy ezer oldalas tanulmánykötetben pedig olyan kijelentésekre ragadtatta magát, mint hogy:

  • normaalkotást többnyire a politikai akaratátvitel instrumentumaként használó Orbán-rendszer törvényei, más jogszabályai rendszeresen egyénre, vállalatra és intézményre szólóan próbálják megvalósítani a központi akaratot.
  • a hatályos szabályozás nem nyújt biztosítékot az ügyészség pártatlan és független működésére. A legfőbb ügyész megválasztásának szabályai nem garantálják, hogy az ügyészség külső befolyástól mentesen működjön.
  • Magyarországon a fékek es ellensúlyok rendszerének szétzilálása következtében a kormányt kontrollálni hivatott állami szereplők nem vagy elégtelenül látják el a feladataikat.

Arra, hogy ez nem kevesebb, mint egy Soros-ügynökökből álló hálózat, az írás szerint elegendő bizonyíték, hogy a kifogásolt kötetbe mások mellett írt például Ligeti Miklós (Transparency International) Körtvélyesi Zsolt (2011-2012 CEU) és Hack Péter (egykori SZDSZ) is. Igaz, azt nem teszik hozzá, hogy a sok szerző között ott van például Sulyok Tamás, az AB elnöke, vagy Németh Gabriella (a lex Patyival frissen új helyzetbe hozott Patyi András felesége) is.

Mindez legfeljebb attól érdekes, hogy a névvel nem vállalt posztot korábbi anonim dehonesztáló cikkekhez hasonlóan ezúttal is gyorsan szemlézte a kormány kvázi hivatalos napilapja, a Magyar Idők („A magyar tudományos akadémia és a politikai elfogultság – a jogtudományi intézet titkai” címen), valamint az Origo („a kettős mérce nem ritka módszer Soroséknál, ezúttal is lehullott a lepel róluk. Itt vannak a függetlenséget kiáltó Jogtudományi Intézet titkai!”).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?