Kirúgta sikersorozata női főszereplőjét az RTL Klub, megszólalt a csatorna is

2018.07.17. 05:13
Az Amerikából a sorozat miatt hazatért Ubrankovics Júlia azért nem vállalt el semmilyen munkát októberig, mert a csatorna arra kérte, vegyen részt A tanár promóciájaban. Most mégis megválnak tőle. Az RTL Klub szerint nem volt elég jó, és Nagy Ervin is más partnert szeretett volna.

Nagy Ervinnel, Anger Zsolttal és az Amerikából a sorozat miatt hazatérő Ubrankovics Júliával forgatta le német licensz alapján A tanár című saját sorozatát az RTL Klub. Május végén ment le az első évad utolsó része, a csatorna közlése szerint rekordnézettséggel, 690 ezer nézővel, de az összes többi rész is megnyerte a szombat estéket a legfontosabb, 18-49 éves célcsoportban. A sorozatot alapvetően a kritika is szerette – mi is sok jót láttunk benne, ha nem is kiáltottuk ki az évezred sorozatának a kritikánkban  –, a bulvár is ráharapott, a sorozat nyomán itthon is nagyobb nevet szerzett a női főszereplő, Ubrankovics Júlia is, akinek amerikai színházi és filmes munkái mellett rég nem volt ekkora szerepe Magyarországon. (Korábbi interjúnk itt olvasható vele.)

Az eredeti sorozat, a német Tanárok gyöngye (Der Lehrer) is 2009 óta látható, a legutóbbi a hatodik évad záróepizódja volt 2018 márciusában. Úgyhogy hihetőnek tűnik az az információnk, hogy az RTL július 23-án el is kezdi a második évad forgatását. Csakhogy a magyar verzió itt el fog térni az eredetitől: míg a német verzióban ugyanaz a színésznő (Jessica Ginkel) játssza a női főszerepet a kezdetek óta, addig itthon az RTL Klub megválik Ubrankovics Júliától, és ez a válás a színésznő elmondása szerint nem igazán fair körülmények között történt.

A színésznőt ugyanis elmondása szerint arra kérte a csatorna, hogy aktívan vegyen részt a sorozat promóciójában, aztán persze a második évad forgatásában is. Így Ubrankovics semmilyen külföldi munkát nem vállalt 2018 októberéig; többször saját költségén hazarepült a sorozat promóciója, utószinkronja vagy bemutatója miatt Amerikából, amit korántsem panaszként mond el az Indexnek: azt mondja, imádott részt venni az egészben, és boldog volt, hogy újra itthon is játszhat. Míg aztán a sorozat készítői mindössze néhány héttel a második évad forgatásának megkezdése előtt zárt ajtók mögött közölték vele, hogy a második évadban már nem tartanak igényt a munkájára. Szakmai indok nem hangzott el a színésznő elmondása szerint, sőt közölték vele, hogy szakmailag elégedettek voltak a munkájával.

Megkerestük az RTL Klubot, hogy igazak-e az értesüléseink, és ha igen, mi az indok a főszereplőváltás mögött, de az RTL Magyarország Marketing és Kommunikációs Igazgatósága válaszával nehéz mit kezdeni: „A helyzet az, hogy A Tanár c. sorozatunkkal kapcsolatban eddig még semmilyen hivatalos nyilatkozatot nem tettünk a folytatásra vonatkozóan. Nemrégiben kb. ugyanezeket a kérdéseket tette fel a Blikk, akik nagyjából az alábbi választ kapták: 

Nagyon nagy öröm, hogy a sajtó munkatársai annyira sikeresnek tartják A Tanár c. sorozatot, hogy biztosak a következő évadban. Amint lesz a sorozat folytatásáról és a szereplőkről a nyilvánosságnak szánt információnk, azt a sajtó tudomására fogjuk hozni.

Pillanatnyilag olyan termékek kommunikációjára koncentrálunk, melyek elérhetőek a nézők számára, úgy is mint az RTL Most! Film+ Pop Up csatornánk, mely a nyár folyamán összesen háromszáz órányi filmes tartalmat kínál azoknak, akik a meccsek miatt kiszorultak a tévé elől vagy a strandolás helyett más szórakozási formát választanának a part helyett a hűvös szobában vagy a napernyő alatt.”

FRISSÍTÉS:

Cikkünk megjelenése után az RTL Klub megkereste az Indexet, és megerősítették, hogy hamarosan forgatni kezdik A tanár következő évadát, valamint azt is, hogy a jövőben Ubrankovics Júlia nélkül folytatódik a sorozat. Herman Péter, az RTL Magyarország Drámai és Szórakoztató műsoraiért felelős igazgatója elmondta: korábban azért nem kívánt nyilatkozni, mert „kedveltem Ubrankovics Júliát, és ezidáig igyekeztünk udvariasak lenni vele. De most már kénytelenek vagyunk kimondani hangosan: annak oka, hogy a továbbiakban nem kértük fel közös munkára az volt, hogy egyáltalán nem voltunk vele elégedettek. Csalódtunk, nem tartottuk elég jónak.

Emellett főszereplőtársa, Nagy Ervin sem szeretett volna vele dolgozni, többször kérte, hogy keressünk neki más partnert, akivel jobban működik a forgatás.”

Herman azt is közölte: a szerződések értelmében megtehették, hogy új női főszereplőt keresnek, „teljesen normális ügymenet lett volna, ha a színésznő belenyugodott volna a döntésbe. Nem történt semmiféle kirúgás, a színésznővel opciós szerződése volt a produkciót gyártó cégnek  a folytatásra, de nem éltünk ezzel a lehetőséggel. A televíziós sorozatokban nem szokatlan, hogy egy főszereplő, akár több is, kimarad a következő évadból.”

Arról, hogy a színésznő októberig nem vállalt más munkát, azt mondta: „Ez magától értetődik, hiszen az első évadra szóló szerződése kötelezte erre, ez nem egy szívesség volt a részéről, csupán betartotta szerződéses kötelezettségét, azt amit vállalt, ahogyan mi is betartottunk minden, általunk vállalt szerződéses kötelezettséget.”

Hermann hozzátette: mivel Ubrankovics „számtalan más szerepben akár kitűnő is lehetett volna”, ezért úgy gondolták, a csatornánál még „szembejöhet vele az a feladat, amiben jól érezheti magát”, de ezek után ez valószínűleg már nem történhet meg.

Ne maradjon le semmiről!  • Tippek
  • Árfolyam