Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Megbukott a vasárnapi RTL-gagyi

2018.09.10. 15:05
A Szenzációs Négyes című szórakoztatóipari melléktermék már az indulásnál sem büszkélkedhetett túl izmos számokkal, a teljes lakosságban 754 ezer néző és 18,4 százalékos közönségarány az nem olyasmi, amire büszkének lehet lenni (nem beszélve a 18–49-ben elért 17 százalékról). A sajtó alaposan leszedte a keresztvizet a műsorról, így azt várhatta volna az ember (pl. én), hogy a második adás nézettsége nőni fog, mert még az is kíváncsi lesz rá, mekkora gyökérséget kap két órában, aki eddig nem nézte. Nem így történt.

A Szenzációs Négyes vasárnap esti, részben élő műsora (az adást lezáró szavazásig nem volt kint az „élő" felirat, azaz a produkciókat korábban vehették fel) a teljes lakosságot tekintve 619 ezer nézőt érdekelt, ami 130 000 nézős mínusz az első adáshoz képest, a közönségaránya pedig lement 15,1 százalékra, amivel még mindig verte a TV2-t, hiszen ott a Gru 2 című animációs film ment 373 687 nézővel és 9,2 százalékos közönségaránnyal. Mármint a teljes lakosságot számítva, de az nem nagyon érdekli az RTL-t, nem úgy, mint a kereskedelmi célcsoport. 18–49-ben viszont már a TV2 nyert, a Gru 2 218 024 nézőt érdekelt 15,5 százalékos közönségarány mellett, míg a varietéműsornak csúfolt Szenzációs Négyes csak 13,4 százalékot és 196 044 nézőt hozott. Ezzel egyébként meg is ágyazott a TV2 egyetlen, múlt heti főműsoros sikerének, a vasárnap ugyanis az egyetlen este volt, amit meg tudtak nyerni, és hát a Gru 2 után vetített Nagyfiúk 2 sem egy kimondottan értékes alkotás.

A hétvége másik napja a hétköznapokhoz hasonlóan nyomasztó RTL-fölényt mutat, egyedül pénteken volt a Tényeknek egy olyan fél órája, 18:00 és 18:30 között, amikor verték az RTL-t, azon kívül a kép rém egyszerű volt: a nézők többsége hatkor leült az RTL Klub elé, és nem kapcsolt át a TV2-re. Szombaton az egész heti versenyt óriási fölénnyel nyerő Mi kis falunk tarolt, a kereskedelmi korcsoportban 430 130 néző mellett 32,2 százalékos közönségaránnyal (a vele szemben vetített Üvegtigris 2 130 937 nézőt ültette le, és 10,3 százalékos közönségaránya volt), a teljes lakosságban pedig 1,03 millió nézővel, 26,2-os közönségaránnyal. Azaz a szombat este nyolctól éppen tévéző fiatalabbak egyharmada, a teljes tévét néző lakosság egynegyede az RTL sorozatát nézte. 

A heti nézettségi versenyben az első harminc műsorszám közé ismét nem került be TV2-s saját gyártás a kereskedelmi korcsoportot tekintve, csak a két vasárnapi film fért be 28 RTL-műsor közé. A teljes lakosságban ugyanaz volt a helyzet, mint a múlt héten, a Tények hét adása ott van az első 30-ban, de az ezeket követő, legjobb helyezést elérő saját gyártású tartalmuk csak a 38. lett. A teljes lakosságban egyébként a Tények négyszer volt nézettebb a Híradónál, de ezenkívül egyetlen más műsoruk nem tudott értékelhetőt nyújtani.

A TV2 két hete még a Piramisra húzta rá a MasterChef VIP-t, ezen a héten megcserélték a kettőt, mert hát értelme is így volt (ki az isten akar 9-től főzős műsort nézni), meg valamit húzni kellett az alacsony nézettség láttán. Jobban jártak, de csak olyan értelemben, hogy a MasterChef VIP nem kapott ki annyira a Nyerő Páros című RTL-műsortól, mint a vetélkedő (átlagosan 9 százalékos közönségaránya volt, míg a sztárpáros vetélkedőnek a leggyengébb napján is 19,5 százalékot tudott). A Piramis viszont az Éjjel-nappal Budapest ellen is elhullott, a közönségaránya 5,5 és 7 százalék között mozgott.

A csatornacsoportok versenyében az RTL elég nagy fölénnyel nyerte a hetet, 31,8 százalékos közönségarányuk mögött a TV2 20,9 százalékkal a második (18-49, főműsor), a Viacom 7 százalékkal a harmadik, az AMC pedig csak 0,1 százalékra van a negyedik MTVA-tól. Az egész napra mért közönségarány tekintetében a TV2 közelebb van az RTL-hez (24,3 vs. 20,8),  a Viacom pedig fölényesen veri az MTVA-t (7,9 vs. 6,1). Még egy érdekesség: főműsorban a Film+ kedden pont olyan közönségarányt ért el, mint a TV2, 7,4 százalékot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?