Judit
2 °C
7 °C

Jogtalanul rúgtak ki szerkesztőket Mészáros Lőrinc médiabirodalmából

2018.11.28. 08:54
Jogerősen is pert veszített a Mediaworks Hungary Zrt. a meghekkelt Orbán-interjú miatt kirúgott két szerkesztővel szemben. A Székesfehérvári Törvényszék ítélete alapján Hajnal Csillát és Klecska Ernőt törvénytelenül távolították el a Fejér Megyei Hírlaptól, így kártérítést kell kapjanak.

A két szerkesztőt 2016 decemberében rúgták ki, miután az Orbán Viktorral készült központi interjú (értsd: a Mediaworks vidéki lapjaiba és online felületeire szánt, uniformizált propagandainterjú) néhány felületen nem pontosan azzal a tartalommal jelent meg, mint ahogy azt a szerkesztőségek megkapták: a miniszterelnök mondandójába olyan, viccesnek szánt vagy gondolt megjegyzéseket szúrtak bele, amiket nem mondott.

Pl:

  • Magyarország azért stabil ország a forrongó nyugati világban, mert mi kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket.
  • Kívánjuk, hogy minél többen találjanak vissza a karácsony pogány értelméhez.
  • A korrupciós vád mint politikai lejárató eszköz teljes mértékben megszokottá vált. Mi is használjuk.
  • Nem csak az ápolónők bére, a kórházi hullák száma is emelkedik.

A Mediaworks belső vizsgálata után a két említett szerkesztőt kiáltották ki bűnbaknak. (A Veszprémi Naplótól ugyanezért kirúgott Németh F. Bernadett nem perelt, maradt is a cégen belül: a Hajdú-Bihari Napló, Észak-Magyarország és Kelet-Magyarország kiadójánál lett tartalomfejlesztési vezető.) A cég álláspontja szerint a szerkesztőknek észre kellett volna venniük a változtatásokat.

Májusban a bíróság első fokon kimondta, hogy a Mediaworks a Munka Törvénykönyvét megsértve bocsátotta el munkavállalóit, mivel

a szerkesztőség által küldött kész, tördelt oldalakba a helyi szerkesztők már nem nyúltak bele, ha a tartalom ellenőrzését a veszprémi központi szerkesztőség előzetesen már elvégezte.

A Mediaworks fellebbezése után a másodfokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék helyben hagyta az első fokú ítéletet, alapja a fenti indoklás újrahasznosítása volt:

A székesfehérvári szerkesztőségben bizonyítottan az a szokás honosodott meg, hogy a központi anyagokkal a helyi szerkesztőknek nincs dolguk. A cikkeket ugyanis szerkesztve, sőt lektorálva kapták meg. Így nem volt feladatuk annak kontrollálása

- mondta Kaló Zsuzsanna tanácselnök.

A másodfokú bíróság a kártérítés összegén viszont változtatott, Hajnal Csillának bruttó 4,2 millió forintot, míg Klecska Ernőnek 3,9 millió forintot (plusz ezek 2017. december 1-jétől érvényes késedelmi kamatait) kell megfizetnie Mészáros Lőrinc cégének. Emellett a Mediaworksöt terheli a másodfokú perköltség, a fellebbezés több mint egymilliós díja, és a két kirúgott szerkesztőnek törvényesen járó végkielégítés is. Nem kell viszont megfizetni a két szerkesztő által kért sérelemdíjat, mert nem nyert bizonyítást, hogy a belső vizsgálat és a meghallgatás megalázó volt-e. A Mediaworksnek 15 napon belül kártalanítani kell az elbocsátott dolgozóit. (Magyar Hang)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?