Jogtalanul rúgtak ki szerkesztőket Mészáros Lőrinc médiabirodalmából

2018.11.28. 08:54
Jogerősen is pert veszített a Mediaworks Hungary Zrt. a meghekkelt Orbán-interjú miatt kirúgott két szerkesztővel szemben. A Székesfehérvári Törvényszék ítélete alapján Hajnal Csillát és Klecska Ernőt törvénytelenül távolították el a Fejér Megyei Hírlaptól, így kártérítést kell kapjanak.

A két szerkesztőt 2016 decemberében rúgták ki, miután az Orbán Viktorral készült központi interjú (értsd: a Mediaworks vidéki lapjaiba és online felületeire szánt, uniformizált propagandainterjú) néhány felületen nem pontosan azzal a tartalommal jelent meg, mint ahogy azt a szerkesztőségek megkapták: a miniszterelnök mondandójába olyan, viccesnek szánt vagy gondolt megjegyzéseket szúrtak bele, amiket nem mondott.

Pl:

  • Magyarország azért stabil ország a forrongó nyugati világban, mert mi kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket.
  • Kívánjuk, hogy minél többen találjanak vissza a karácsony pogány értelméhez.
  • A korrupciós vád mint politikai lejárató eszköz teljes mértékben megszokottá vált. Mi is használjuk.
  • Nem csak az ápolónők bére, a kórházi hullák száma is emelkedik.

A Mediaworks belső vizsgálata után a két említett szerkesztőt kiáltották ki bűnbaknak. (A Veszprémi Naplótól ugyanezért kirúgott Németh F. Bernadett nem perelt, maradt is a cégen belül: a Hajdú-Bihari Napló, Észak-Magyarország és Kelet-Magyarország kiadójánál lett tartalomfejlesztési vezető.) A cég álláspontja szerint a szerkesztőknek észre kellett volna venniük a változtatásokat.

Májusban a bíróság első fokon kimondta, hogy a Mediaworks a Munka Törvénykönyvét megsértve bocsátotta el munkavállalóit, mivel

a szerkesztőség által küldött kész, tördelt oldalakba a helyi szerkesztők már nem nyúltak bele, ha a tartalom ellenőrzését a veszprémi központi szerkesztőség előzetesen már elvégezte.

A Mediaworks fellebbezése után a másodfokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék helyben hagyta az első fokú ítéletet, alapja a fenti indoklás újrahasznosítása volt:

A székesfehérvári szerkesztőségben bizonyítottan az a szokás honosodott meg, hogy a központi anyagokkal a helyi szerkesztőknek nincs dolguk. A cikkeket ugyanis szerkesztve, sőt lektorálva kapták meg. Így nem volt feladatuk annak kontrollálása

- mondta Kaló Zsuzsanna tanácselnök.

A másodfokú bíróság a kártérítés összegén viszont változtatott, Hajnal Csillának bruttó 4,2 millió forintot, míg Klecska Ernőnek 3,9 millió forintot (plusz ezek 2017. december 1-jétől érvényes késedelmi kamatait) kell megfizetnie Mészáros Lőrinc cégének. Emellett a Mediaworksöt terheli a másodfokú perköltség, a fellebbezés több mint egymilliós díja, és a két kirúgott szerkesztőnek törvényesen járó végkielégítés is. Nem kell viszont megfizetni a két szerkesztő által kért sérelemdíjat, mert nem nyert bizonyítást, hogy a belső vizsgálat és a meghallgatás megalázó volt-e. A Mediaworksnek 15 napon belül kártalanítani kell az elbocsátott dolgozóit. (Magyar Hang)