A köztévé műsort készített a melegek gyógyításáról

2019.01.17. 15:24

Szerdán a közszolgálati televízió kulturális csatornáján, az M5-ön lement az Ez itt a kérdés... című műsor, melyben azzal foglalkoztak hogyan lehet gyógyítani a melegeket, írja a 444.

Állapot? Betegség? Torzulás? Vagy csak a sokat emlegetett másság? Nem, kérem, ne legyintsenek, és ne forduljanak el indulatosan azzal a gondolattal, hogy: »Ugyan, kit érdekelnek ők?«

- idézi a cikk a műsor felütését. Ezután rátérnek a műsor lényegére: szerintük vannak olyanok, akik szabadulnának ettől a helyzettől, de nem tudják hogyan. 

Nem tudják azt sem, kihez fordulhatnak segítségért, mert minden, elvileg az ő érdeküket képviselő szervezet, közösség azt mondja: »Fogadd el a másságodat, és fogadjanak el téged is a másságodért! Ez az egyetlen út.« Arra a legkevésbé sem gondolunk, hogy ezek az embertársaink vajon milyen szenvedéseken, lelki válságokon mehetnek keresztül. És sokan közülük nem szeretnék elfogadni, hogy ennek már mindig így kell lennie. Nem akarják elfogadni, hogy mindez megváltoztathatatlan. Valóban az volna?

A műsor készítői hozzáteszik, hogy Magyarországon ez a téma leginkább a nyári Pride idején kerül elő, amikor "az erőszakos magamutogatók ártanak annak, hogy higgadt beszélgetés jöhessen létre a lényegről". Pedig az Ez itt a kérdés... tudomása szerint "a világ legkülönbözőbb részein élnek olyan orvosok, pszichiáterek, pszichológusok, akik igenis komoly kutató- és tudományos munka eredményeként képesek homoszexuálisként élt embereket kiemelni ebből az állapotból, betegségből, másságból".Csak az a baj, állítják, hogy őket áltudományosnak szokták bélyegezni. Ezek a szakemberek egy nem nyilvános konferencián nemrég Magyarországon találkoztak, itt készített velük az M5 exkluzív interjúkat.

Ezután Trombitás Kristóf Keresztély műsorvezető Hodász András katolikus pappal és Szőnyi Szilárddal, a Heti Válasz egykori újságírójával beszélgetett a homoszexualitásról. A téma végig a melegség gyógyíthatósága volt. Kiderült, hogy a 21 országból érkezett "kutatók" - a tudomány álláspontja szerint az ilyen kutatásoknak nincs létjogosultsága, mert károsak és szükségtelenek - a Terápia és Tanácsadás Szabad Választása Nemzetközi Föderációja nevű szervezet tagjai, melynek elnöke, Mike Davidson maga is meleg volt, de kigyógyult, és korábbi állapotát „normális fejlődési rendellenességnek” tartja. 

A stúdióbeszélgetésben elhangzott többek között, hogy Szőnyi szerint azért harcolnak ennyire a terápiát képviselőkkel a szakma mainstream képviselői, mert nagy a tét, mióta a fejlett nyugati társadalmakban a homoszexualitás nem minősül betegségnek. Ha sikerülne bebizonyítani, hogy a terápia működik, akkor szerinte megdőlne ez az álláspont. Szőnyi szerint egyébként nyugaton "üdvözlendő, pozitív, szinte kívánatos emberi magatartásként tűnik föl” a homoszexualitás.

Azt is elmesélte, hogy ezen a konferencián 30-40 olyan emberrel töltött egy hétvégét, akik korábban melegek voltak. Ez szerinte nem múlt el nyomtalanul, mozgásukon, hanghordozásukon, viselkedésükön látni lehetett.

A Médiaklikk oldalán láthatóak az Ez itt a kérdés... korábbi adásai, ez is.