A Digi elvitte az angol bajnokik felét a Spílerről

2019.02.22. 15:24

Január közepén, amikor bejelentették, hogy a Premier League közvetítési jogait idén még birtokló Spíler1 és a spanyol meccseket, valamit BL-összecsapásokat is közvetítő Spíler2 is bekerült a Digi programcsomagjaiba, megírtuk, hogy ezért nagy árat fog fizetni a Spíler anyacsatornája, a TV2, hiszen a Digi visszaveszi tőlük az angol bajnokik egy részét, és Digi Sport nevű adóin fogja közvetíteni őket, ott, ahol három évvel ezelőttig eleve láthatók voltak. A Digi mai bejelentése megerősítette információinkat: ettől a hétvégétől kezdve az idei bajnokságból hátralevő 119 meccs fele a Digi sportadóin lesz látható. 

jon-a-spiler2-tv-es-a-spiler-extra-megy-is-rajuk-a-bajnokok-liga

A TV2 sportkalandja tehát megtorpanni látszik, ami csak akkor lehet meglepetés, ha az ember nem ismeri a számokat. A angol meccsekért a TV2 21 millió eurót, azaz 6,3 milliárd forintot fizetett három évre. Bődületesen nagy összeg ez, amit visszatermelni nem nagyon lehetett, úgy meg pláne nem, hogy a meccseket adó Spíler1 az induláskor egyik nagy szolgáltatónál sem szerepelt. Aztán bekerült a Telekomhoz és a UPC-hez, de a piacvezető Digihez nem, így nem csoda, hogy a nézettsége csak kivételes alkalmakkor ment fel egy százalék fölé (a TV2 saját mérései alapján, 18-49-es, 18-59-es és 4+-os korcsoportokban), és 0,5 százalékos, főműsoros átlagával 2018-ban az első ötven tévécsatorna közé sem került be.

A Digi számára ez nem kis elégtétel lehet, hiszen most ismét előáll az a helyzet, ami három éve, és amit ők annyira szerettek: kizárólag a Digi előfizetői láthatják az összes angol bajnokit február 23-tól május közepéig, hiszen a meccsek felét ők adják, a másik felét pedig az immáron náluk is elérhető Spíler1. A deal úgy szól, hogy minden második héten választ a Digi, azaz ők mondják meg elsőként, hogy az adott bajnoki fordulóból melyik meccset adják majd. Az első hétvégén vélhetően még a Spíler választhatott, hiszen a Liverpool–Manchester United szuperrangadót nem a Digi Sport fogja közvetíteni. Az első hétvége műsora a Digin:

Február 23., Szombat

13:30 – Burnley – Tottenham Hotspur (Élőben, DigiSport 1)

16:00 – Newcastle United – Huddersfield Town (Felvételről, Digi Sport 1)

Február 24., Vasárnap

15:05 – Arsenal – Southampton (Felvételről, Digi Sport 3)

A két fél elég régóta kerülgette már egymást, információink szerint a TV2-nél tavaly ősszel sokalltak be a két sportadóra addig elköltött kb. 25 milliárd forint miatt, amiből a Bajnokok Ligája 4 500 000 euró, a Premier League 7 000 000 euró, a La Liga 5 500 000 - 6 000 000 euró ÉVENTE. És még csak heti effektíve 25-30 órányi tartalomnál tartunk, pedig a két tévé 0–24-ben sugároz. A Digi-deal azért húzódott, mert az angol liga nehezen bólintott rá, de olyannyira, hogy ha megnézzük a hivatalos oldalukat, a hétvégi közvetítések még mindig a Spíler1-hez vannak beírva.

A jövő képlékeny, de komoly összeget mernék tenni arra, hogy az angol meccseket augusztustól a Digi Sport közvetíti majd, a két Spíler csatorna léte pedig komolyan megkérdőjeleződik.