Nagy Blanka pert nyert az Origóval szemben

10787659648 HUSZ7232
2019.03.04. 15:36

Első fokon pert nyert az Origo ellen Nagy Blanka, akit a kormánybarát portál és a komplett lakájmédia együtt próbált meg lejáratni az egész ország előtt, miután a 19 éves diáklány több kormányellenes tüntetésen is felszólalt.

A Hvg.hu a hétfői ítélethirdetés után a gimnazista ügyvédjétől, Litresits Andrástól tudta meg, hogy Nagy Blanka pert nyert az Origóval szemben, amelynek a Fővárosi Törvényszék döntése értelmében le kell hoznia, hogy a Ripost cikke nyomán valótlanságokat híresztelt a lányról.

Mint ismert, a kormányszócsővé züllesztett Origo azt híresztelte, hogy a diáklány alig jár iskolába, hiányzásai meghaladják a törvény által lehetővé tett mértéket, illetve több tárgyból is bukásra áll.

A Ripost állításait egymás után vették át a kormánybarát újságok, amelyek közül a Figyelő aztán elismerte, hogy valótlanságokkal támadta a gimnazistát. A Ripost, az Origo és a Lokál azonban adós maradt a helyreigazítás közlésével, Nagy Blanka és ügyvédje ennek hiányában indított pert ellenük.

"Az Origo elleni ítélet volt ezek közül az első, ez is adja a jelentőségét. Ezután következik még maga a Ripost és a cikket szintén átvevő Lokál elleni eljárás" – mondta az ügyvéd.

Litresits szerint az Origo annyira nem tudta bizonyítani igazát, hogy azt indítványozta, hallgassák meg a diák szüleit és osztályfőnökét is.

Ezt a törvényszék helyből elutasította, hiszen a diáklány bizonyítványaiból egyértelműen kiderült, hogy hazudtak a róla szóló cikkekben, semmilyen tárgyból nem állt vagy áll bukásra.

A bíróság csupán egyetlen állítással kapcsolatban nem rendelt el kötelező helyreigazítást, az "iskolába is alig jár" megfogalmazást véleménynyilvánításnak vette, így azt nem kell korrigálnia a portálnak.

Az ítélet egyelőre nem jogerős, a lap még fellebbezhet. Nagy Blanka mellett korábban az ellenzék képviselőnői is kiálltak, azaz Bangóné Borbély Ildikó, Bősz Anett, Demeter Márta, Gurmai Zita, Hohn Krisztina, Kunhalmi Ágnes, Potocskáné Kőrösi Anita, Schmuck Erzsébet, Szabó Tímea, Szél Bernadett, Vadai Ágnes és Varga-Damm Andrea.

(Borítókép: Nagy Blanka beszédet mond a túlóratörvény elleni tüntetésen 2019. január 19-én. Fotó: Huszti István / Index)