Húsz év sitt is kinézhet a Született feleségek sztárjának, de persze csak elméletben

GettyImages-1035374402
2019.05.15. 12:04

Felicity Huffman, akit leginkább a Született feleségek című remek sorozatból ismerünk, pedig azóta már volt pár parádés alakítása másutt is (pl. American Crime), bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt, és beismerte, hogy vesztegetéssel egyengette lánya egyetemi felvételijének menetét. A bostoni tárgyaláson Huffman elismerte, hogy 15 000 dollárt (kb. 4,5 millió forint) fizetett azért, hogy a lánya SAT tesztjét (ez az amerikai központi felvételi vizsga) valaki kijavítsa, mielőtt bekerül a rendszerbe.

Mivel együttműködik a hatóságokkal, vádalkut kötöttek vele, amiről az amerikai sajtó úgy tudja, 20 000 dolláros pénzbüntetéssel és négy hónapos börtönbüntetéssel jár. Az amerikai egyetemi felvételi botrányban 56 vádlott ellen folyik eljárás, több szülő mellett egyetemi felvételi bizottsági tagok, középiskolás tesztellenőrök és egyetemi sportcsapatok edzői is vastagon benne vannak az ügyben, amiben pár milliárdosról és hollywoodi színésznőről is kiderült, hogy nem áll messze tőlük a korrupció. 

A szülők a gyerekek egyetemi felvétele érdekében a sima teszteredmény-hamisítás mellett lefizették pár egyetem sportprogramjának vezetőit is, hogy a gyereket akkor is felvegye a lacrosse-csapatba, ha életében nem látott még hálós botot. Ami az ügyben a legjobban megrázta az amerikai közvéleményt az, hogy olyan elitegyetemekről van szó, mint a Yale, a Georgetown, a USC és a Stanford. Huffman férje, a szintén színész William H. Macy szintén kapcsolatban volt a bűnszövetkezettel, de ellene nem emeltek vádat, mert nem tudták bizonyítani, hogy tevőlegesen szerepet vállalt volna a megvesztegetésben.

A Huffman elleni vádak egyébként húsz év börtönnel is járhattak volna, de mivel a színésznő együttműködött a bírósággal, és miután lebukott, az egész hálózat fejének tartott William Singerrel folytatott beszélgetéseit az ügyészség nyomására felvette és átadta a hatóságoknak, olcsón megússza a kalandot. Illetve ne legyünk naivak, egy iowai középvezetőre simán ráhúznák a vizes lepedőt, de a hírnév és celebstátusz (a megbánás mellett) általában segít elkerülni a súlyos büntetést.

Ráadásul az ő 15 000 dolláros vesztegetési pénze eltörpül a többi szülő által fizetett összegek mellett: Lori Loughlin nevű kolléganője félmillió dollárért vásárolta be a lányát a USC evezős csapatába, de a mai napig ártatlannak vallja magát.

Huffman a védekezése során a lánya diszlexiáját is megemlítette, ami nagyjából lehetetlenné tette, hogy bármelyik jobb egyetemre bejusson, hiszen egy próbavizsgán 1600 pontból mindössze 1000 pontot tudott csak elérni. Huffman valahogy kapcsolatba lépett Singerrel, aki elintézte, hogy a lánya új tesztjének végeredménye 1420 pont legyen (kijavították a rossz válaszokat), amivel már be lehet jutni egy Georgetownra. Huffman a kisebbik lánya tesztjének megbuherálásán is tanakodott, de aztán letett róla. A gyerekeinek fogalmuk sem volt arról, mi történik a háttérben. 

A színésznőnek idén áprilisban jött volna ki egy filmje a Netflixen Otherhood címmel, de a streamingcég a botrány miatt elhalasztotta a bemutatót.