Többes szám, első személyben örültek a vidéki lapok a Fidesz győzelmének

5K8A1240
2019.05.27. 12:15

Ugyanazzal a mondattal posztolták ugyanazt a cikket Facebookra a Mediaworks-birodalom vidéki lapjai, azonban a mondatot sikerült többes szám, első személyben megfogalmazni:

Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk!!!

A mondat valójában idézet Orbán Viktortól, akinek a győzelmi beszédében ez szerepelt:

Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk. Mindannyian tudjuk, hogy a népvándorlással és a migrációval egy új korszak kezdődött az európai politikában, tehát nyugodtan mondhatjuk: korszakos győzelmet arattunk.

A vidéki lapok Facebookon megosztott cikke is ezzel az idézettel kezdődik.

A posztok ajánlója szóról szóra ugyanaz, még a mondat végén használt három felkiáltójel is megegyezik.

Így néz ki a Baranya megyei hírportálon:

A Heves megyei hírportálon:

5 órával később a poszt így festett a Fejér megyei hírportálon:

Érdekes módon a szintén Mediaworks tulajdonú Kisalföld.hu egyáltalán nem posztolta Facebookon a cikket.

A Mediaworks-médiabirodalom lapjai az EP-választás előtti napon is témát szolgáltattak: amikor a Népszava megírta, hogy iparági értesülések szerint felszámolnák a birodalom vidéki lapjainak szerkesztőségeit, ugyanezen lapokban ugyanazzal a címmel és szöveggel megjelent egy véleménycikk. A Szomorú nap ez a magyar sajtó történetében című írás szerzője Pauska Zsolt, a Mediaworks Hungary Zrt. tartalomfejlesztési igazgatója volt, a cikkben pedig hazugsággal vádolta a Népszavát, vagyis központosított módon megjelent cikkben tagadták a központosítást.

Mint ismert, 2016 őszén a megyei napilapok többsége a Mediaworks Hungary Zrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került, a következő években a maradék lapok is kormányközeli tulajdonosokhoz vándoroltak, majd a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) létrehozásával 2018 végén kivétel nélkül minden helyi kiadvány a kormányközeli szervezet tulajdonává vált.

(Borítókép: Orbán Viktor beszéde 2019. május 26-án. Fotó: Németh Sz. Péter / Index)  • Hírek
  • Lakáshitel