Riporterek Határok Nélkül: A kormányszóvivő gúnyt űz a magyarokból

2020.01.28. 10:57

Mély felháborodását fejezte ki a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságírószervezet, miután Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Soros György akciójának nevezte azt a videót, amelyet az osztrák közmédia készített a magyar sajtó jelenlegi állapotáról. A szervezet vezetőjének a Hvg.hu által idézett közleménye szerint

Kovács Zoltán kormányszóvivő gúnyt űz a magyar lakosságból azzal, hogy az Orbán Viktorral szemben kritikus osztrák sajtót eszközként használja fel az antiszemitizmusra való fogékonyság megerősítésére.

Az ORF1 osztrák közszolgálati tévében január 23-án sugározták azt az adást, amelyben a műsorvezető 16 percen keresztül azt ecseteli, hogy a kormány hogyan sajátította ki magának a médiát, miközben mindenhova stadionokat épített. A videót aztán magyar felirattal is elérhetővé tették a Youtube-on, és több százezren látták azóta.

Természetesen a műsort Kovács Zoltán nemzetközi szóvivő sem hagyhatta szó nélkül, és közölte: ez az adás is csak a Soros György által kezdeményezett kampányok egyike. Kovács egyébként a kormány részéről csak Soros-egyetemként hivatkozott CEU-n szerezte diplomáját.

A Riporterek Határok Nélkül ausztriai szervezetének elnöke szerint nem megengedhető, hogy hiteltelennek állítsák be az újságíróik oknyomozó munkáját. Egy másik elnökségi tag szerint a videó nézettsége alapján kijelenthető, hogy a magyar lakosság körében nagy az igény a kritikus háttérinformációkra. Ő volt egyébként az említett anyag egyik szerkesztője, és szerinte Kovács reakciója magyar kormányzati körök nyugtalanságáról árulkodik, amikor ezt a minőségi munkát politikai kampányként próbálják beállítani. A szervezetnél egyénként a sajtószabadság-ranglistán 2010 óta a 23.-ról a 87. helyig csúszott vissza Magyarország.  • Tippek
  • Hírek