Az oklahomai tantervekre is hatással volt a Watchmen

2020.02.21. 15:36

Közel 100 éve, 1921-ben történt a tulsai mészárlás, amiről az amerikai iskolákban sokáig nem ejtettek szót: most az HBO Watchmen sorozatának hatására a tanterv részévé teszik és fokozott figyelmet fordítanak a tragédia megismertetésére, írja a CNN, illetve a Comicbook.com

A tulsai mészárlás 1921 májusában történt:   egy tízezres fehér tömeg Tulsában rasszista indíttatásból felgyújtotta a város egyik részét, a "fekete Wall Streetnek" is nevezett, módosabb feketék lakhelyeinek és üzleteinek helyet adó Greenwood Districtet. A mészárlás előzménye egy fegyveres összecsapás volt a város fehér és fekete lakossága között, amiben 10 fehér és 2 fekete vesztette életét, és az indulatok egy lincselésről szóló hír miatt szabadultak el. Végső soron hivatalos adatok szerint (a 2001-es vizsgálat megállapítása alapján) 39 ember vesztette életét (26 fekete és 13 fehér), de vannak olyan becslések, hogy akár 300 feketét is meggyilkolhattak.

A tragédiát Oklahoma önkormányzatának szerdai bejelentése szerint most bevezetik a helyi iskolák tantervébe. Ennek egyik oka a tulsai mészárlás egyre közelgő századik évfordulója, a másik viszont, hogy az amerikai nézők jelentős része a Watchmen első évadának jelenetében találkozott először a tulsai mészárlás történetével.

A mészárlásról évtizedekig szót sem ejtettek az iskolai tananyagokban. Oklahoma azonban most tanítani kezdi, ráadásul az oklahomai egyetemen is oktató politikus, Joy Hofmeister szerint "extra támogatást és forrást adva a tanároknak". Hofmeister azt is elmondta, hogy céljuk a merénylet tantervbe vételét az egész államra kiterjeszteni. 

Nem olyan szinten tanítjuk ezeket a tényeket, mint amilyen szinten tanítani kéne Oklahomában. Pedig ez a történelmünk, tudnunk kéne róla.

Arról is beszéltek, hogy idén ősztől a merényletet az általános iskolásoktól kezdve középiskolásokig tanítani fogják.