Mihály
2 °C
16 °C

Nyáron indulhat újra a Szabad Európa Rádió magyar adása

2020.04.04. 18:50 Módosítva: 2020.04.04. 22:01

A koronavírus-helyzet ellenére az év közepén, „nagyjából” tíz újságíró foglalkoztatásával tervezik a Magyarországon is újrainduló Szabad Európa Rádió (SZER) első adását – mondta el a Deutsche Wellének a rádió igazgatója, Jamie Fly.

Szeptemberben mi is beszámoltunk arról, hogy az Egyesült Államok nemzetközi médiáért felelős ügynöksége bejelentette a Szabad Európa magyar adásának újraindítási tervét. A The New York Times akkor azt írta, az adás újraindításának a terve egyfajta „rendreutasítás” is lehet az Orbán-kormány számára Washington részéről, ugyanakkor persze a szó szoros értelmében törvénytelen lenne, ha az amerikai kormány beavatkozna a SZER szerkesztőségének munkájába.

A digitális platformon elérhető rádióról az igazgató azt mondta:

A súlyosan megosztott magyar médiaviszonyok között mi egy semleges pont szeretnénk lenni, ahol politikai meggyőződéstől függetlenül mindenki információhoz juthat.

A Deutsche Welle emlékeztet arra is, hogy Orbán Viktor kormányzása óta Magyarország 64 pontot veszített a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-indexén, és hogy „a koronavírus-törvény elfogadása miatt az újságírók további korlátozásoktól tartanak”. Krékó Péter, a Political Capital vezetője ugyanakkor azt nyilatkozta a lapnak: egy újabb online felület aligha jelent valós ellensúlyt a kormány befolyásával szemben.

A Szabad Európa Rádió még 1950-ben indította el először kísérleti jelleggel, majd egy évvel később teljeskörűen a magyar nyelvű adását. Negyvenkét évig szólt az emigráns magyarok készítette műsor, adásaikkal az 1956-os forradalom idején is nagy szerepet játszottak. Azonban a rendszerváltozás után, 1993. október 31-én leállították a magyar nyelvű sugárzást. A rádió jellemzően azokon a nyelveken szól most is, amely országokban veszélyben van a sajtószabadság.

Ne maradjon le semmiről!

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!