Bocsánatkérésre szólítja fel a lengyel lap a kormánymédiát Tusk lenácizása miatt

2020.04.23. 08:43

Kérjenek bocsánatot Tusktól! – írja magyar kommentárral az egyik legnagyobb lengyel napilap, a Fakt csütörtöki száma, vette észre a HVG.

Korábban írtunk arról, hogy a kormányközeli Pesti Srácokon megjelent egy cikk „Az a Tusk nácizza Orbánt, akinek a nagyapja valóban náci kollaboráns volt” címmel. A cikket többen is átvették, köztük a közmédia híradója is. Az eset előzménye, hogy az Orbán Viktorral feszült viszonyban lévő volt lengyel miniszterelnök, a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak az elnöke a magyar koronavírus-törvény elfogadása után élesen bírálta a jogszabályt, a korábbiaknál is határozottabban szorgalmazta a Fidesz kizárását a Néppártból, majd azt írta, hogy Carl Schmitt is nagyon büszke lenne Orbán Viktorra (Schmitt tekintélyes konzervatív jogtudós volt, aki 1933-ban csatlakozott a nácikhoz).

A magyar kormánymédia pedig erre nácizott vissza egy fényképpel is megerősítve állításukat. A bökkenő azonban az volt, hogy a csatolt fénykép hamisnak bizonyult, ráadásul nem is akárhonnan, hanem 

Egy lengyel kamuoldalról sikerült leszedni.

A Fakt címlapján a bocsánatkérésre felszólítás mellett a főszerkesztő, Kasia Kozlowska rövid, magyar nyelvű írása is helyet kapott. Ebben azt írja, legalább öt magyar médium nácizta le a volt lengyel miniszterelnököt. 

Valójában több meghatározó sajtótermék hazugságokat és manipulált fotókat próbált tényként bemutatni. És miért? hogy lejárasson egy bizonyos értékek mellett kiálló politikust. És hogy ellenszenvet keltsen iránta a magyar, és talán nem csak a magyar társadalom körében.

– írja Kozlowska, majd így fejezi a Barátainknak, magyaroknak című kommentárt:

Kedves magyar kollégák a Pestisrácok.hu-nál és az Origo.hu-nál! Ha a lengyel-magyar barátság továbbra is értéket jelent számukra, kérjenek bocsánatot a Donald Tusk családjáról írt hazugságaikért és azonnal távolítsák el ezeket a cikkeket az oldalaikról.