Ütik, lövik, fenyegetik, letartóztatják az újságírókat

2020.06.02. 15:04

A Bizottság az Újságírók Védelméért (Committee to Protect Journalists, CPJ) közleménye arra kéri a helyi és szövetségi hatóságokat az Egyesült Államokban, hogy ne támadjanak kifejezetten a tüntetéseken tudósító újságírókra, és adjanak nekik felmentést a kijárási tilalom alól.

A CPJ igazgatója, Carlos Martinez de la Serna egy hétfői sajtóközleményben elmondta, hogy a szervezetet elborzasztják azok az esetek, amikor az újságírókat erőszak éri, miközben a munkájukat végzik.

A szervezet adatai szerint május 29. óta legalább 125 olyan esetről tudnak, amikor újságírók jogai sérültek, köztük 20 letartóztatás is történt.

Pár példa a 125 esetből:

  • Két fotóst, Ellen Schmidtet és Bridget Bennettet letartóztattak Las Vegasban, amiért nem voltak hajlandóak eleget tenni a tömegoszlatási felszólításnak. A következő nap kiengedték őket.
  • A Minnesota Public Radio egyik tudósítója szerint azután is fegyvert tartott a fejéhez egy rendőr, miután megmutatta a sajtóigazolványát.
  • Az NBC fotóriportere, Ed Ou elmondása szerint május 30-án a minneapolisi rendőrség az újságírók közé lőtt gumilövedékekkel és könnygáz-gránátokkal, annak ellenére, hogy külön álltak a tüntetőktől.

A CPJ nem sorolja fel, de ilyen eset volt az is, amikor a CNN tudósítóját élő adásban tartóztatták le, vagy amikor egy ausztrál stáb tagjait ütötték meg a rendőrök.

A szervezet hangsúlyozza, hogy habár több amerikai városban is kijárási tilalmat vezettek be, ezeket a rendeleteket nem részletezték a média képviselőire vonatkozóan. Kivétel Minneapolis, ahol a hatóságok azt mondták, hogy az újságírókra a tilalom nem érvényes.

Az újságírók elleni hangulatot Donald Trump amerikai elnök is fűti, egy május 30-i tweetjében például arról írt, hogy a New York Times és a Washington Post dezinformációt terjeszt, a fake news pedig a nép ellensége.

Egy hete tartanak a tüntetések az Egyesült Államokban, miután George Floyd egy rendőri intézkedés közben meghalt Minneapolisban. A nyakán majdnem 9 percig térdelő rendőrt, Derek Chauvint őrizetbe vették, és emberöléssel gyanúsítják. A témáról itt írtunk bővebben.

Címlapkép: Tüntetés a Fehér Ház közelében május 31-én. Fotó: Roberto Schmidt / AFP.