Szlovéniában szerezhet meg egy országos csatornát a TV2

2020.06.02. 20:58

Ajánlatot tett a szlovén Planet TV nevű, országos elérésű tévécsatorna megvásárlására a magyar kormány támogatását élvező TV2, amelynek tulajdonosa Vida József Takarékbank-vezér – tudta meg a Necenzurirano.si nevű szlovén tényfeltáró oldal.

A cikk – amelyet a 24.hu vett észre – azt írja: a csatornát január óta árulja a szlovén állam tulajdonában lévő Telekom, de hivatalosan még nem erősítették meg, kik a potenciális vevők. A lap mindenesetre úgy tudja, hogy a másik ajánlat Ivan Caleta horvát vállalkozótól érkezett, aki korábban már volt szlovén csatorna – a TV3 – tulajdonosa.

A lap szerint a csatorna megszerzése fordulópontot jelentene a szlovéniai magyar terjeszkedésben, mert bár – a Habony Árpádhoz köthető – Schatz Péter vállalkozó már megvette az SDS pártot támogató Nova24TV-t és egy kiadóvállalatot, azok csak kisebb pártmédiumok, a Planet TV viszont sokkal nagyobb szereplője a szlovén médiapiacnak. A lap mindezt összefüggésbe hozza azzal, hogy négy hónapja Orbán Viktor jó barátja, Janez Janša a szlovén miniszterelnök.

Hozzáteszik, a TV2-t és a Planet TV-t összeköti Pavel Stanchev személye is: a bolgár üzletember korábban volt a Planet TV vezérigazgatója, 2019-ben pedig a magyar TV2 médiacsoport vezérévé nevezték ki.

A Planet TV ugyanakkor rendkívül rossz pénzügyi helyzetben van: 2019 végén 20 millió eurós tőkeminuszban volt, egyes információk szerint 30 millió euróval tartozik a Telekom Slovenijének. Ha június 30-áig nem oldódik meg a helyzete, fizetésképtelenné válhat; ez az adásvétel határideje is.

Korábbi interjúnk Vida Józseffel itt olvasható:

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Tippek
  • Megtakarítás