Aczél Endre nem sértette meg a pápát

2005.04.29. 15:49
Az ORTT Panaszbizottsága szerint nem sértő, hogy a Nap-keltében a "Kelj fel Jancsi!" szóvicc hangzott el II. János Pál halála kapcsán.
Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága szerint a Magyar Televízió 2004. április 8-án sugárzott Nap-kelte című műsorában Aczél Endre műsorvezető nem viselkedett kegyeletsértő módon, amikor többek közt II. János Pál kapcsán a "Kelj fel Jancsi!" szóviccet engedte meg magának.

A Panaszbizottság szerint Aczél nem akart megsérteni senkit, hiszen megjegyezte hogy nem kíván dehonesztáló kifejezést használni a Szentatya munkásságával és életútjával kapcsolatban. Ellenben a "Kelj fel Jancsi" kifejezést rendkívül szerencsétlen módón használta, akkor, amikor a stúdió vendégei tisztelettel és látható meghatódottsággal beszéltek az elhunyt II. János Pál pápáról.

Az eljáró tanács megítélése szerint ez a kifejezés sok nézőnek a pápa iránti tiszteletét és megbecsülését érzékenyen érintette, ezért az eljáró tanács felhívja a műsorszolgáltató figyelmét arra, hogy a jövőben tartózkodjon az ilyen kellemetlen hatást kiváltó megfogalmazásoktól.

A Panaszbizottság döntésének nincs jogi következménye, a Nap-Keltének és Aczél Endrének sem kell semmilyen büntetést fizetnie.