Mégis vége az analóg adásnak Amerikában

2009.01.29. 16:28
A képviselőházban megbukott az a javaslat hogy február 17-ről június 12-re módosítsák az analóg tévés sugárzás leállításának dátumát. a döntés miatt 6,5 millió amerikai maradhat egyszeriben tévé nélkül, mivel a digitális dekóderek vásárlását támogató kuponokat még nem küldte ki mindenkinek az amerikai kormányzat.

Hiába szavazta meg a szenátus az amerikai digitális átállás végleges időpontjának elhalasztását, a kongresszus nem támogatja a javaslatot, így most az eredeti időpontban, február 17-én le kell állítani a régi analóg sugárzást, ami miatt 6,5 millió amerikai maradhat tévé nélkül a jövő hónapban.

Az Obama-adminisztráció által is szorgalmazott halasztást egyhangúan elfogadta a szenátus, sőt már a beadvány szövegezésében is részt vett egy republikánus szenátor, ennek ellenére a képviselőházban a republikánusok többsége már a javaslat ellen szavazott. Az analóg rendszereket tehát nem június 12-én, hanem már február 17-én le kell kapcsolni, az indoklás szerint azért, mert a négyhónapos halasztás túlságosan nagy költséget jelentene a sugárzást végző társaságoknak és a tévécsatornáknak.Egyes előrejelzések szerint csak a közszolgálati hálózatoknak közel 22 millió dollárjába (5 milliárd forintba) kerülne a ráadás négy hónap a megnövekedett energiafogyasztás és a párhuzamos sugárzás költségei miatt.

Pedig az Obama-adminisztráció szerint azért van szükség a halasztásra, mert az előző kormányzat által kitalált kuponrendszer egyszerűen összeomlott. A Bush-kormányzat 1,3 milliárd dollárt szánt arra, hogy azt a 70 millió embert, aki még analóg adást néz, 40 dolláros kuponnal támogasson egy 80-100 dolláros digitális dekóder megvételében, az alap azonban pénzhiány miatt nem működik megfelelően, ráadásula rendszer is rossz: sokan azért nem jutnak a pénzükhöz, mert addig nem küldenek ki új kuponokat, amíg a régieket az első körben megsegítettek be nem váltják.

Csakhogy az amerikaiak eddig közel 250 millió dollárnyi kupont nem váltottak be, szakértők szerint azért, mert sokaknak egyszerűen fogalmuk sincs az átállásról, mások viszont kivárnak: ha ugyanis lekapcsolják az analóg hálózatokat, a digitális dekóderek ára 80 dollárról 50-60 dollárra zuhanhat.