Koronavírus adatok

2021. dec. 09.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

A digitális átállás miatt romlik a vétel

2008.10.16. 11:35
A digitális sugárzáshoz szükséges új antennák felszerelése miatt átmenetileg csökkenni fog az antennák vételkörzete, sokan maradhatnak tévé nélkül. Ha szobaantennája van, akár két héten át is rossz lehet majd a vétel, már ha bejön valami. Mindez az országos kereskedelmi csatornákat is zavarja, az RTL Klub jogi lépéseket is fontolgat.

December elsején elindul a digitális földfelszíni sugárzás, a kezdetektől a lakosság 59 százaléka érheti el a szolgáltatást. Az Antenna Hungária az új rendszer indulására készülve a budapesti Széchenyi-hegyen már le is cserélte az adóberendezéseket, de egy erre a munkára Svájcból bérelt óriáshelikopter nemsokára Kab-hegyen és Szentesen is a helyére emeli az új antennákat.

Október 13. és 26. között Kab-hegyen, míg november 2. és 15. között Szentesen dolgoznak, ekkor az Antenna Hungáriai szerint „a kereskedelmi televízió-műsorok normál teljesítménnyel történő sugárzását ideiglenes antennarendszerekkel biztosítja, ezáltal a fenti televízió-műsorok elérhetősége ezeknél az adóállomásoknál nem változik észrevehetően”. Az Index birtokába jutott dokumentumok szerint azonban nem is kis mértékben csökken a sugárzás vételi körzete, egyszerűen azért, mert amíg a torony csúcsán a szerelési munkálatok folynak, addig az ideiglenes antennákat lejjebb szerelik fel.

Kab-hegy vételkörzete általában és az átállás alatt

A tévécsatornáknak küldött térképek szerint az adórekonstrukció során van olyan adótorony, aminek analóg vételkörzete majdnem a felére csökken, de a sugárzás által elért háztartások száma még ennél is nagyobb mértékben csökkenhet. Például az Antenna Hungária számításai szerint a szentesi adótorony 594 748 embert szolgál ki, az átmeneti időszakban csupán 234 979 embert érnek majd el. A 800 ezer embert kiszolgáló Kab-hegy az átalakítás során 560 ezer embert ér majd el az analóg adással, de a vételkörzet itt is nagyobb mértékben csökken, csak a körzet szélén nincsenek nagyobb városok.

"Az adórekonstrukció során olyan nagyobb teljesítményű, modern antennákat szerelünk fel, amelyek mind a digitális, mind az analóg adás sugárzására alkalmasak lesznek, és a rekonstrukciós munka egy-egy adótoronynál mindössze körülbelül két hétig tart"- nyugtat meg mindenkit Tóth András, az Antenna Hungária kommunikációs igazgatója.

Az RTL Klub szerint viszont az Antenna Hungária szerződést szegett, amikor átmenetileg csökkenti a vételkörzetet.

Perre vinnék

„Az Antenna Hungária egyoldalúan felrúgta a velünk kötött műsorszórási szerződést, hiszen a digitális átállás miatt, ha időlegesen is, de nagyban csökkent az RTL Klub analóg adásának vételkörzete. Az RTL Klub jogi osztálya már vizsgálja a kialakult helyzetet, és meg fogjuk tenni a szükséges jogi lépéseket” – nyilatkozta az Indexnek Rényi Ádám, az RTL Klub kommunikációs igazgatója, aki szerint sok nézői panaszt kaptak az utóbbi időkben a vétel minőségének romlása miatt, sok helyen pedig egyáltalán nem volt elérhető a csatorna műsora a budapesti adótorony cseréje idején.

Szentes vételkörzete általában és az átállás alatt

Úgy tudjuk, hogy a Tv2 is hasonló véleményen van, információink szerint a digitális műsorszórással kapcsolatos tárgyalások során felmerült, hogy kompenzációt kérnek az analóg vételkörzet átmeneti csökkenéséért, de a csatorna, ahogy augusztus óta mindig, most sem akart nyilatkozni az Indexnek.

Az RTL Klub határozott, sőt egyes iparági szakértők szerint agresszív fellépésének nemcsak az az oka, hogy a csatorna a vételkörzet átmeneti csökkenésével éppen a reklámbevételek miatt egyik legfontosabb időszakban veszít nézőket, így milliókat is, de eközben középtávú érdekeit is igyekszik megvédeni. A digitális sugárzás indulása előtt pár héttel ugyanis az analóg rendszer akadozása esetleg arra ösztönzi a nézők egy részét, hogy pár tízezer forintnyi beruházás árán áttérjenek az új rendszerre. A két nagy, országos sugárzású kereskedelmi csatorna pedig ugyan fent lesz a második digitális multiplexen is, mégis az az érdekük, hogy az analóg rendszer még sokáig népszerű legyen. Ezért a sugárzásért fizetnek évente több milliárd forintot (a pontos adat titkos, de a közszolgálati csatorna évente 6 milliárd forintot fizet), és ezen a rendszeren csak három adó, a Tv2, az RTL Klub és az m1 küzd egymással, míg az új digitális sugárzás akár négy új konkurenst is hozhat.