Gál
3 °C
16 °C

Műsor nélkül indul a mobiltévé

2008.10.09. 13:31
Budapesten és környékén elméletileg már decemberben foghatóak lesznek a mobiltévés adások, de egyelőre nincs üzleti modell, és előfordulhat, hogy külföldi sorozatok nem lesznek elérhetőek, derült ki az IIR által szervezett Tele.hu konferencián.

Mindenki bízik a mobiltévé sikerében, és a fővárosban elméletileg három hónapon belül lesz mobillal fogható adás. Egészen biztos, hogy a mobilon tévézőknek ugyanúgy gondot jelent majd a lefedettség hiánya, mint a mobilon internetezőknek. A Nemzeti Hírközlési Hatóság közleménye szerint 2008-ban csupán az ország 16 százalékán lesz szolgáltatás, tehát az autózás közben mobiltévével lenyugtatott gyerek Budapest határát elhagyva újra üvölteni kezd majd. Az ütemterv alapján a bevezetés lassú, 2009 végére 30 százalékos lesz a lefedettség, de 2012-ben is csak 50 százalékos.

Ugyanaz a kép, másképp

A rendes tévékkel DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial, digitális földfelszíni műsorszórás) formátumú adások foghatóak, míg a mobilokat a DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld) szabvány dekódolására készítették fel. Elméletileg nem lenne szükség kétféle szabványra, és kaphatóak olyan hordozható lejátszók, amelyek a rendes tévékre szánt DVB-T adást dekódolják. Németországban például a hordozható kütyük és a mobilok is az ingyenes DVB-T adásokat fogják.

Sajnos hazánkban ezek a készülékek haszontalanok lesznek. A digitális műsorok az ország nagy részén csak tetőantennával lesznek foghatóak, és kizárólag az adótornyok közelében lesz szobaantennás vételi lehetőség, mondta az Indexnek Kárpáti Rudolf, az Antenna Hungária műsorterjesztési ágazatának vezetője. A németeknél azért lehet DVB-T adásokat dekódolni, mert sokkal masszívabb kültéri műsorszórásra készítették fel a rendszert, tette a hozzá a szakértő. Ez pedig rossz hír a fogyasztónak, mert amíg az otthoni adás várhatóan ingyenes lesz, addig mobiltévé valószínűleg pénzbe kerül.

Külföldön általában fizetős a mobiltévé, és a Tele.hu konferencián csak egyetlen példa hangzott el ingyenes DVB-H hozzáférésről, csakhogy az említett holland mobilszolgáltató másképp szedi be a pénzt: aki előfizet mobilinternetes tévére (streaming), ingyen kap mellé sugárzott DVB-H tévészolgáltatást.

Köztévé mindenhol

Felmérések szerint a emberek többsége ugyanazt akarja látni a mobilján, mint a tévéjén, mondta a konferencián Kárpáti Rudolf. A kínálatban biztosan elérhető lesz az M1, M2, Duna, Hír TV és ATV, és összesen 16-18 mobiltévés csatorna továbbítására van lehetőség. Az Antenna Hungária csupán sávszélességet ad el a mobilszolgáltatóknak, ezért az utóbbiaknak kell majd tárgyalniuk a csatornákkal, és nekik kell kitalálniuk, hogy az ügyfeleik milyen műsorokat akarnak nézni.

Több szolgáltató is sugározhatja ugyanazokat a csatornákat, de lehetnek exkluzív csatornák is, és mindhárom cég maga állíthatja össze a csomagokat a közös és a saját tartalmakból. Az Antenna Hungária mindegyik mobilszolgáltatóval tárgyal, de még nem tudni, hogy melyikük mikor indít szolgáltatást, és milyen feltételekkel.

A szolgáltatóknak és az AH-nak a DVB-H platform műszaki paramétereiről is meg kell állapodniuk. Van olyan rendszer, amely a Nokia készülékeire van optimalizálva, míg egy másik rendszer inkább az LG és a Samsung készülékeit szolgálja ki jól. Kérdés, hogy a szolgáltatók melyiket részesítik előnyben, melyik gyártótól tudnak jobb feltételekkel mobilokat beszerezni. A mobilcégek számára kulcsfontosságú, hogy legyen olcsóbb mobiltévés készülék, mert a drága mobilokra kevesebb vevőt találnak.

Most persze még azt sem tudni, hogy mit nézünk majd a mobilokon. Az Antenna Hungária januári tesztjében még simán végignézhettem három külföldi sorozatot, ám nagyon úgy néz ki, hogy élesben erre már nem lesz lehetőség. A kereskedelmi csatornák dolgoznak azon, hogy legyenek megfelelő tartalmak, csakhogy a külföldi produkciókat, például a sorozatokat nem lehet továbbadni mobilon is. Sajnos mindenki megérezte, hogy a mobiltévében pénz van, és a külföldi tartalomgyártók minimálgaranciát kérnek a mobilos sugárzáshoz - akkor is elkérnek egy nagyobb összeget, ha senki sem nézi a műsort. Ezt a kereskedelmi csatornák aligha fogják kifizetni, így viszont azt kockáztatják, hogy főműsoridőben a felhasználók csak a fekete hátteret nézhetik, nem a doktor ház legújabb epizódját.