Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Webkettes és mobil is a műholdas tévé

2008.07.28. 10:26
Egész Európa készül a digitális átállásra, amikor az tévétornyokban lekapcsolják az analóg tévéadást, hogy átadják a helyet a digitális jelfolyamnak. Az Európai Unió a DVB-T szabvány használatát ajánlja, hogy egységes páneurópai tévészolgáltatás jöhessen létre, de nagyon úgy néz ki, hogy a műholdas technológiákat sem lehet kihagyni a buliból.

A digitális átállás műszaki kivitelezésével foglalkozó cégeknek sok problémát kell megoldaniuk. A magas hegyek akadályozzák a sugárzást, és vannak olyan szigetek, például Horvátországban, ahol a néhány száz fős falvak miatt nem érdemes adótornyokat felállítani, mondta el lapunknak Martin Kubacki, a SES Astra vezérigazgatója. Az országhatárok pedig mindenhol problémát jelentenek, ügyesen kell megosztani a spektrumot, hogy mindenki a saját nyelvén tévézhessen, ne a szomszédén.

Franciaországban úgy oldották meg a helyzetet, hogy törvényben előírták, minden csatornának műholdon is elérhetőnek kell lennie. Így akár az Alpok zergéi is kaphatnak digitális műsorokat, ott, ahová nem jutnak el a földközeli rádiójelek, senkit nem érhet negatív diszkrimináció. Kubacki szerint itthon is kaphatóak lesznek olyan hibrid set top boxok, amelyekkel a földfelszíni és a műholdas jel egyaránt fogható.

Kubacki persze nem győzte hangsúlyozni a műhold előnyeit a földfelszíni sugárzással szemben, ami a számok alapján érthető is. Az adótornyok segítségével az emberek legfeljebb 20-30 tévécsatornát kaphatnak, és a nagyfelbontású (hd) csatornákról egyelőre nem érdemes álmodozni, mert ezekből még kevesebb fér el a digitális tévének kiosztott spektrumon. Az Astra műholdján viszont már most három tucat hd-csatorna van, és Kubacki szerint 2010-re már 100 hd-csatorna lesz fogható.

Emellett a műholdak több száz hagyományos felbontású, ingyenes csatornát közvetítenek. A csatornaszám látványos növekedése annak köszönhető, hogy megváltozott az emberek érdeklődése, nagyon sok embert egyáltalán nem érdekelnek a nagy tévétársaságok showműsorai. Olyan ez, mint a web 2.0 esetében emlegetett longtail hatás, mondta Kubacki. Ez nagyjából annyit tesz, hogy a kevesebb embert érdeklő tartalmakkal is rengeteg pénzt lehet keresni, ha elég sok ilyen tartalmat – ez esetben sok tévécsatornát – tesznek elérhetővé. Ha valakit a vadászat érdekel, akkor vadászcsatornát is nézhet. Persze Kubacki elismerte, hogy nagyon jó üzleti modellt kell kitalálni, máskülönben a csatorna hamar lehúzhatja a rolót. A műholdon életképtelen tartalmak persze még így is megtalálhatják a helyüket a YouTube-on vagy más online videómegosztó szájtokon.

Mobilok is elérhetik majd a műholdakat. A SES Astra az Eutelsat nevű riválisával együtt indította el a Solaris Mobile projektet, amelynek a célja, hogy tévét, videót, rádiót sugározzanak, és kétirányú kommunikációt biztosítsanak a hordozható eszközökön, például mobilokon, laptopokon és médialejátszókon. Európában körülbelül 2009 elején indul a DVB-SH szabványra épülő szolgáltatás, amely nem közvetlenül a mobilokra sugároz, hanem a mobilszolgáltatók adótornyaira, és onnan a 3G-s infrastruktúrán jutnak el az adások a készülékekre.